fredag 23 mars 2012

Fredagstema: Våffeldagen

Så var det fredag igen och ett tema att spinna på. Denna gången litet mera jordnära, tror jag.
Varför Vårfrudagen blev just till Våffeldagen kan man ju bara spekulera om; en ordförvrängning är det det i alla fall och enligt Nordiska Museet vårens första festdag. Vi brukar komma på att det är våffeldags  men inte precis på den rätta dagen alltid. I år är det i alla fall på en söndag vilket kanske gör det litet lättare att fira ihop med vänner.
Annars brukar våfflor hos oss höra ihop med sommar och att sitta ute. Då slipper man oset i huset av gräddningen, dessutom.

Men vad jag vill veta av alla er fredagstemabloggare är hur ni gör era våfflor och vad ni garnerar dem med.

Själv är jag otroligt fantasilös. Jag har för många år sedan försökt blanda egen smet efter olika recept men aldrig då fått de frasiga lätta våfflor jag vill ha utan mera stabbiga eller mjuka skapelser. Oftast blir jag även besviken då jag beställer våfflor nånstans ute och serveras en blöt mest wettextraseliknande tingest med svidsöt köpesylt och vispgrädde.

Så jag, som propagerar för mat lagad från grunden och helst ekologisk, ägnar mig åt industriellt våffelpulver från paket! Då blir det oftast frasiga och goda våfflor, i alla fall om man är generös med smör, både i smeten och på järnet (där det annars alltid fastnar trots alla "släpp-lätt"-försäkringar av tillverkaren).

Men jag VILL ju göra mina egna FRASVÅFFLOR från grunden. Så nu vill jag ha tips, tack!

Sen är jag mycket generös när det gäller valet av vad man vill ha på sina våfflor. Maken äter gärna sina "nakna", dvs helt utan pålägg. Jag frågar oftast gästerna vad de vill ha och erbjuder ett urval av syltsorter samt vispgrädde. Själv är jag tydligen synnerligen originell för mitt val av tillbehör har orsakat många höjda ögonbryn. Jag vill ha farinsocker eller mörkt muscovadosocker och gräddfil eller turkisk yoghurt på min våffla. Ibland provar någon artig gäst min variant men skakar sen misstroget på huvudet och återgår till sylt och grädde. Men sylten gör ju våfflan BLÖT och tar bort fraset!

Att använda våfflor till "fina" förrätter med löjrom har aldrig lockat mig. Våfflor ska enligt min smak ätas omedelbart från järnet med kaffe till.

Vad tycker ni? Har någon det perfekta frasvåffelreceptet? Tänker ni äta våfflor den 25 mars?

Bild från nätet
Ha en skön vårhelg, med eller utan våfflor, och glöm inte att ställa om klockan till sommartid!
Alla fredagsbloggare finns i högerspalten.
Dessutom börjar det bli dags att få en temavärd för april. Vem tar stafettpinnen?

11 kommentarer:

  1. Jag tipsar om ett recept på frasvåfflor idag! (Vet inte om det duger till dina krav dock :-) :-) Själv gillar jag både äggvåfflor och frasvåfflor. Det gör inget om det blir blöta och mjuka. Jag är uppvuxen med min mormors hemmagjorda äggvåfflor. De bjöd hon på året runt och de smakade alltid jättegott. Ha en fin helg. Det verkar bli solsken så kanske kan vi inviga altanen för vårt våffelkalas.

    SvaraRadera
  2. Frasvåfflor är så himla gott :)

    Men jag har inget bra recept. Jag brukar googla lite och sånt :)

    ha en fin fredag!

    Kram Anna som snart ska blogga om våfflor :)

    SvaraRadera
  3. åååh är det våffeldagen? Min mamma gav mig ett busbra recept en gång. Måste leta fram det!

    SvaraRadera
  4. Våfflor skall vara frasiga, annars äro de icke våfflor. Skall titta in i min gamla Haglund och se om jag kan få fram ett bra recept. I år skall vi fira Våffeldagen Olgakatt! Tack vare dig:). Du har inspirerat mig nu.
    Jag känner till att man på fastlandet (Finland) också gör våfflor på fullkornsmjöl och borde ha möjlighet att få recept därifrån också.
    Njut av våfflorna!

    SvaraRadera
  5. Fortsätt att experimentera, det kan bli hur bra som helst! Men om du vill ha frasiga våfflor är nog äggvåfflor inget för dig. Då är det olika varianter med mjöl och vispad grädde som gäller. Alltså vispad grädde i smeten Och så kan man gärna ta lite vispgrädde på våfflan också förstås.

    Här är ungefärligt recept som kan funka som utgångspunkt:
    Smält 50 gram smör som får svalna. Rör ihop 2,5 dl vatten och 4 dl vetemjöl till en smet. Rör ner smöret och 4 dl lagom hårdvispad grädde och lite salt. Smörj våffeljärnet före första laggen och grädda.

    SvaraRadera
  6. Ledsen att jag inte har ngt smaskigt recept att bjuda på dagen till ära...
    Gräddar sällan, och aldrig, våfflor. Det är Peter som gör det (fast det blir nog oftast pannkakor).
    Karins recept ovan låter lovande, tycker jag!!

    SvaraRadera
  7. Har tyvärr inga recept däremot fick jag lära mig av en gammal klasskompis att han alltid hällde i en flaska (33cl) sockerdricka eller liknande i sin våffelsmet för han menade att kolsyran hjälpte till att göra våfflorna frasiga. Har ingen aning om det stämmer men om du testar får du säga hur det blev!
    :-)

    SvaraRadera
  8. Jag håller mig alltid till min mormors recept - misslyckas aldrig. I mitt förädrahem serverades aldrig våfflor med vispgrädde - bara med sylt eller strösocker.

    På söndag firas ju Vårfrudagen eller Jungfru Marie Bebådelsedag i alla kyrkor. Jag ska spela under mässan i Gusums kyrka på söndag, där jag vet att det alltid brukar serveras våffor efteråt till kyrkkaffet utomhus. Så det blir våfflor även i år.

    SvaraRadera
  9. Angående Saltis förslag om sockerdricka, så stämmer det gott. Man brukar också använda vichy eller också när man vill ha det extravagant, champagne.

    Karin som aldrig har prövat men som har läst på

    SvaraRadera
  10. Jag tycker din variant med yogurt på våfflorna låter alldeles utmärkt! Har inget våffeljärn längre, men om jag får chansen så ska jag smaka. Hoppas dagen innehöll många goda våfflor!

    SvaraRadera
  11. Inga tipps på frasiga våfflor här, mer än att ta färre ägg och ersätta en del av mjölken med vatten, fast helt perfekt vet jag inte om mitt recept blir. Jag får helt enkelt kolla in Nillas inlägg och kanske testa lite Saltis-dricka. ;-) Men sant; det får inte vara för mycket sött på. Bara lite, eller ingen sylt alls för min del och en klick med grädde. Den frasiga våfflan är det man mest ska gotta sig med. Och självklart; serverad rakt från järnet! :-)

    SvaraRadera