söndag 24 augusti 2014

Det kom 30 sms på några få minuter....

... med denna och liknande lydelse:
HjxjhgvvmgvkgkcnbkkcbbvnfbvvvbvvvbvbbbbvbgbvvcvbbbvvvvvvbbbfjgfkgngmgjvhkfkfaqaqqsgklälöäojjöpjökhköjihttjjgkhjkjjvzfhcxxccvvvnööåpöölgkhhkhighokhhjjlåpfhjöäöllkkjvvhvvjbnkklklllööööööåkjlghjhhgxhxccjgjfjggvdvggdhdvdvhvcbbögbfcffffjfhbhnjbcbvvncjzbgttgvvccKhjgvbvvvbbbvvvngbhcbchvccbcvbcgvxccfzbcgvvxhbchbvbbvvbbbmfhvvccvvvvbbbbbbvbbvvvvbcvccbxvbccfhbchjbcjb
Bbbvvcvb
Bvbbkkjjjjh
Jvvvhhhjbbbv
Njbvvvbbbbbb
Jnbkbbbvbbbvbbcbhhfjxgbxhbxhhvzhhhdhjdhggjfgbcgbxhbcjbfjjchjggjcghcggnggfghhhvhghhhgbxxfwfhxcvcvxcccvgvhvvvvcvvbxbxvbxnvcncbbxnvxnxcncvnxbvcbvcvbvccbcxhuqafkhgjhbvvvvhvvvvvvbbvvvv nclxvbvvvbvkckckhhucvbjvbgjhjvbb
Nnbjbvbbbbbvbbjvbvvvvvvvbcnvvvvvvvvvvbgjfjhhlghguggghghhkjghhhhhhhdhdhjjjhkffgjgghhjhhkgkgjkghkhhlggghhhgkfgksgvhfghhhkkfhkuryuuoyyiiutugfghhhhjjjhvvvhhvvvvvvvccgg... JhhjjhjghjfjgfkfglfhbgkcxbhhhxhvcgccvhhgvgcgvghvghjVhhvjfhhhkhhjgjvfjcgkxgbxgbxgvccccghfdgdcfggkfjcfjxhkfhsdhwqdlööääkvmcnnc ccccccvHhvccbhcbcjgjhghhjjDet visade sig - så klart - att ett företagsamt 3-årigt barn lånat mammas för ögonblicket obevakade mobiltelefon. Möjligen hade ett äldre syskon knäckt lösenkoden och släppt lös lillasyster. Jag fick så småningom tag på telefonens ägare som kunde konstatera att inte bara jag bland kontakterna i adressboken begåvats med ett stort flertal liknande krior. Vilket då föranledde, likaså ett flertal, ursäktsmeddelanden till alla konfunderade mottagare. Man kan bara vara tacksam att det stannade vid sms och inte samtalsuppringningar till Bortre Orienten eller diverse sk betalsamtal à många sköna kronor i sekunden.

Denna telefon kommer att hårdbevakas i fortsättningen samt försågs ju omgående med ny lösenkod som aldrig kommer att uttalas högt och efter detta endast slås in i hemlighet bakom skydd.

Just det här tilltaget blev antagligen inte så rysligt dyrt vilket det tydligen emellanåt blir när barn spelar spel på föräldrarnas telefon eller surfplatta och lyckas köpa virtuella saker för riktiga pengar -
10 000-tals kronor på en liten stund, ibland. Barnen tjatar om lösenkoden för att kunna spela och lär sig snabbt hur man låser upp spärren för köp inuti appar. Speltillverkarna är mycket väl medvetna och gnuggar förstås händerna och kasserar in sköna miljoner.

Den här lilla damen fick en föreläsning och påminnelse - hon visste mycket väl att det inte var tillåtet: "hej, hej, mamma, puss, puss!"

Bilden lånad från nätet.
Detta inlägg som en liten varning till ännu intet ont anande mor- och farföräldrar, gudmödrar, faddrar och de föräldrar som eventuellt inte redan har fattat galoppen.


14 kommentarer:

 1. Bra att tänka på för alla föräldrar som du skriver. Inte tror man att en liten napprydd dam kan vara så företagsam :-).
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta föräldrar blir tidigt luttrade men det finns obotliga optimister. Jag träffade en mamma som lämnade sina småbarn obevakade på en brygga eftersom "de var så vana", gissa vem som parkerade sig på bryggan medan mamman glatt avtågade. Men har man stått på akuten med barn som drunknat i en gödselpöl, hängt sig när de lekt med en klädlina på rutschkanan, kvävts i sittvagnen, skållat sig fördärvade i knät på mamma som druckit kaffe, malt hela handen i mormors köttkvarn, osv osv så får man en tendens att måla fan på väggen. Då vet man att det inte finns nån gräns för vad ungar kan hitta på eller råka ut för. Livlig fantasi rekommenderas varmt!

   Radera
 2. Oj, så företagsamma de kan vara de små som tar efter oss vuxna som förebilder. Vi går ju jämnt och ständigt med våra telefoner på oss, använder dem på vårt självklara sätt. Givetvis så lär de sig och det snabbt. Har man dessutom en storebror som kan koden så....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den eviga sanningen är ju att barn gör som vi vuxna gör, inte som vi säger!

   Radera
 3. Den här historien är lika söt som besk; en får se upp med de små's bruk av den makalösa manicken!
  Bruk med måtta torde passa in. Men lever en i ett mobilt sammanhang - vilket vi ju gör så blir det lätt som en plätt .... kodknäckarsuiten ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte utan att en med viss nostalgi tänker tillbaka på en tid utan dessa makalösa manicker. Tänk, alla brevsamlingar som ligger till grund för så mycket vetande idag. Framöver kommer vi inte att kunna läsa alla mejl eftersom de nyare programmen inte är kompatibla med de gamla och så försvinner allt ut cyberrymden....

   Radera
 4. Finns det inga barn som samlar på frimärken längre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska de kunna det när det inte skickas några brev med riktiga frimärken man kan blöta av längre?

   Radera
 5. Mina barnbarn har helt tappat intresset för att låna min mobil eftersom den är så trååååkig. Inte ett spel, knappast en app. Men det är klart att de snabbt lär sig att ladda ner saker och då för man se upp.

  Och visst är det trist att vi är på väg in i en minneslucka. Sms, Facebookdiskussioner, chattar, Skype-samtal... Det är väl snart bara USA:s National Security Agency som spar på sånt!

  SvaraRadera
 6. Barn tycks vara tekniska "genier" numera redan vid späd ålder.
  Det var annat på 60-talet när man skrev vanliga brev. :)
  Såg att du haft ryggskott. Skönt att du blivit bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ryggen är nääästan bra igen, det är rätt trist med hekseskud.
   Jo, barnen blir kvickt teknikfostrade. Nästan så man måste hålla emot och visa på gammeldags prylar som papper och penna, t ex.

   Radera
 7. Det kom två små killar i går, de ville sälja jultidningar (mitt i sommaren!). Jag beställde som vanligt godisreceptböcker och så frågade jag vad de skulle göra med pengarna de skulle tjäna. Köpa ipad, eller kanske iphone fick jag veta.
  Ackja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Litet skrämmande är det allt......

   Radera