fredag 22 augusti 2014

Sensommar

Augusti har alltid varit min favoritmånad för semester även om jag allteftersom upptäckte att många arrangerade sommaraktiviteter tycktes helt ta slut efter juli månad. Som nöjd panschis är jag inte längre beroende av ledigheter för mina egna planer utan kan göra det som faller mig in när jag behagar.
Jag har sålunda, ensam, med maken och/eller vänner bevistat utställningar, gått på sommaropera, gjort utflykter och besett Malmöfestivalen. Bland annat. Bloggandet har det varit sämre med. Ett rejält ryggskott har jag också hunnit med; det förmörkade min tillvaro i nästan två veckor.

Exempel på utställningar:
Tora Vega Holmström på Malmö Moderna
500 år av kvinnomakt på Skarhults Slott (2 ggr!)
Sensommarljus i Orangeriet på Hovdala
Ett annat mode, också på Hovdala men på stallvinden.
Tycho Brahemuseet på Ven
Hembygdsmuseet på Ven
Wanås Skulpturpark

Tre sommaroperor blev det:
La Scoula på Kulturhuset Anders i Höör (Nyskrivet libretto till barockmusik)
Cosi fan tutte, Skånska Operan på Hovdala (Mozart förflyttad till nutid som TV-såpa)
Titos Mildhet, Operafabriken i Lund (Mozart klädd i tjugotalsmode)

Trädgården har varit ganska försummad denna sommar. Länge var det för varmt för andra åtgärder än att vattna det nödvändigaste. Sen kom slagregnen, sen kom ryggskottet....
Nåja, jag är på gång igen så sakteliga och idag har jag gjort en liten fotopromenad efter några timmar med pelargongenomgång och ogräsrensning.

Makens fågelrestaurang är välbesökt. Han tycker dock att de spiller mycket och slänger talgbolls näten omkring sig. Som tur är finns det dom som också städar.

Lådorna med Mårbackapelargoner blommar ännu rikligt.


"Potatisträdet" är nu 20 år gammalt ocj blommar snällt.

Den här pelargonen är en riktigt gammal sort, minst 100 år. Kommer från svägerskans mormors tid.

Blyblomma gillar jag. Har sett den växa som jättehäckar i Kalifornien och på Madeira men här hemma blir det som krukväxt av blygsamma dimensioner.

Unikpelargonen Vodoo har blommat som besatt hela sommaren. Tyvärr är den skör och slagregnen knäckte ett stort antal grenar. Men jag har satt nya sticklingar och än knoppas de fyra exemplar jag har. Jag har frågat pelargonexperter vad det är för skillnad på unikpelargoner och de engelska - bladverken är snarlika - men har inte fått nåt svar. Vet någon av mina läsare? Tills vidare behandlar jag Vodoo på samma sätt som de engelska, dvs nerklippning på hösten, inte våren som övriga.

Agapanthusblomningen är nu definitivt över hos mig, detta är den allra sista med blått kvar. Men jag har många "ättlingar" hos flera vänner som har senare blomning än jag och jag njuter hos dem nu.

Den småblommiga klematisen "Summer Snow" är helt täckt av blommor.

Var den här malvan kommit ifrån vet jag inte, den bara stod där en dag.

Några äpplen blir det i år också, om än inte några mängder.

Vissa ogräs nänns man bara inte ta bort, eller hur?

Och här är ett till.


Efter hand som blommorna vissnar kommer det nya i toppen på funkia.

Fuchsior hör också till favoriterna bland sommarkrukorna. De flesta är ganska gamla, den äldsta är 35 år, faktiskt, övriga ca 10-12 år. Inte roliga på vintern men desto ljuvligare nu. Om jag inte minns fel är detta Mama Blues.
Lindisfarne.

Corsair, tror jag.

Greenpeace.

Ålandsbertan som var jättestor i flera år avdomnade i vintras men ett enda skott tog sig och äntligen blommar hon, den senfärdiga rosenknoppen. Trevligt nog har jag delat med mig till både Stockholm, Sölvesborg och Älmhult där hon också trivs gott.
Det märks att mörkret är på väg och kvällarna är inte längre ljumma. Men augustimånen är speciell och inte alltid dold bakom molnen.

Först kom den upp bakom skogen medan himlen fortfarande var blå.

Sen hängde den där som en stor skimrande lampa.
September är ingen dålig årstid heller. Då tar diverse skördefester vid!

4 kommentarer:

 1. En riktigt lång skön parad av allsköns blommor och himmelskt natursken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tycker att det inte längre finns så mycket som blommar men börjar man gå runt så finns det hur mycket som helst! Inte minst ogräs, förstås....

   Radera
 2. Ryggskott är inte roligt, då - om någon gång - förstår man hur det skulle kännas att vara nittio år. Hoppas du är bättre, det brukar ju gå över på några veckor i bästa fall.

  Din sommar har verkligen inneburit många kulturella upplevelser. Själv har jag mest vistats inomhus med värmepumparna satta på luftkonditionering när jag inte har jobbat. Sommaren är ju högsäsong för mig som kyrkomusiker. De ordinarie kantorerna och organisterna har alla semester samtidigt.

  Vad beträffar mina få blommor i trädgården har det varit ett evigt vattnande - men de har faktiskt överlevt om än nätt och jämnt. Jag får njuta av dina fina blombilder istället.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag är mycket bättre, om inte helt återställd. Det är inte första gången jag har ryggskott och detta är inte det värsta jag haft. Jag läste om en stackars fjällvandrare som nyligen fick hämtas med helikopter när hen plötsligt fick ryggskott mitt i vildmarken. Mitt "hekseskud" flög på mig när jag var i byn och handlade och jag kunde ta mig hem för egen maskin, tack och lov. Men en hel del planer blev om intet, tyvärr.
   Ja, vattning har varit en framträdande hobby denna tropiska sommar.
   När nu alla kantorer är tillbaka efter sina semestrar hoppas jag du kan koppla av ett tag!

   Radera