lördag 3 januari 2015

Lördagstema: Min musik

I januari är det jag själv som står för ämnena och först ut är Min musik.
Den som läst min blogg förut vet att jag är operanörd men jag tycker om annan musik också. Jag är allätare av klassisk instrumentalmusik, både gammal och nyare. Körverk, visor och folkmusik ligger också bra till liksom vissa typer av jazz. Visste ni förresten att Beethoven har komponerat ett verk som låter precis som jazz? Jag vet inte vad det heter och hittar det inte, kanske nån annanvet? Jag har bara hört det en enda gång men effekten var slående!

Jag gör förstås så gott jag kan för att värva fler operavänner och lyckas ibland, ibland inte. Tristast är de som, utan att någonsin ha vare sig sett eller hört operamusik vet att det bara är fetknoppar som skriker och galer. Helt OK är de som kommer med och sedan säger att "det var trevligt men inte min tekopp". Jag går inte på fler rockkonserter heller och åker inte till Hultsfreds- eller Roskildefestivalen. Var och en har rätt till sin åsikt även när det gäller musik.
Därför blir jag väldigt irriterad på folk som tror att alla gillar just deras musiksmak och låter den ljuda över hela stranden eller bostadsområdet när det är vacker väder och alla vill vara ute. Eller parkerar bilen med öppna spjäll och rutor.

Maken och jag går tillsammans på konserter, ibland med operasolister t o m, men hela operor vill han inte komma med på. Ett tag sa han att personalen gott kunde hålla tyst medan orkestern spelade. Dock hittar jag honom ofta framför sin dator med operamusik påkopplad även om han inte kan avgöra att det t ex är Jussi som sjunger!

Men det ska böjas i tid det som krokigt ska bli så gudsonen, 6 år, fick i julklapp att följa med till Malmö Opera och se Hans och Greta. Det föll mycket väl ut. Han sjöng redan på väg till tåget hem och hemma sjunger han små stumpar för sin mamma och lilla syster och regisserar dem att utföra scener som han berättar om. Får se vad vi kan hitta på nästa gång...Av operaartister har jag många favoriter, både forna storheter som finns inspelade och dagens aktiva. 
Våra egna går inte av för hackor, Jussi Björling, Birgit Nilsson och Nicolai Gedda, t ex. Apropå Gedda, så nämnde Placido Domingo nyligen i en intervju att Gedda var den ende operaartist han någonsin känt som faktiskt inte hade rampfeber innan han skulle in på scenen. Annars är meningen den att den som säger hen att inte är nervös ljuger.

En här i Sverige inte längre så känd operaartist är Kathleen Ferrier, engelsk altsångerska. Hon är en genialisk Mahlertolkare. Turligt nog finns det många inspelningar från hennes korta karriär; hon dog i bröstcancer bara 41 år gammal 1953. Ett exempel från Kindertotenlieder:Vill man lära sig något om vad som gör en framstående tenor är här en utmärkt film:Min enda invändning mot filmen är att inte Jussi nämns!

Vilken musik är din? Må ni alla få ett härligt musikaliskt 2015, vilken sort ni än föredrar!

Månadens teman finns i spalten till höger, liksom övriga deltagare.

19 kommentarer:

 1. Min pappa älskade Kathleen Ferrier. Visste inte att hon dog så ung. Jag är ju mycket klassiskt uppfostrad - började få följa med föräldrarna på abonnemangskonserter redan som åttaåring. Hemma var det klassisk musik som gällde, jag fick inte spela annat. Kanske var det därför jag blev så förtjust i jazzmusik. Jag är också musikalisk allätare men har inte mycket till övers för popmusik efter 60-talet. Är fullständigt musikalisk analfabet när det gäller popband och artister efter 1970. Har aldrig kunnat en enda sådan musikfråga någonsin på På Spåret.
  Blir också irriterad på folk som har utpräglade åsikter om sådan musik som de aldrig har lyssnat till.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter Tommy Steele var det slut på mitt intresse för popmusik så jag kan heller ingenting av musikfrågorna i På Spåret eller Så ska det låta. Orkesterns "sound" i På Spåret låter dessutom litet skränigt i mina öron.

   Radera
 2. Intressant och mycket intressant inlägg. Gillar det här med att få nya saker att lägga ned i min livsryggsäck som jag alltid bär med mig *tack* Jag är en allätare av musik. Gillar även klassisk musik och är det gladare toner så njuter jag extra mycket. Underbar att ni tar med er gudsonen för att bekanta sig med opera. Själv har jag aldrig varit på en opera men kanske det blir så någon gång under mitt liv eller ... Har inte tid att se filmen nu men du vilken härlig röst han har tenoren/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du aldrig varit på opera kan ett besök på live-sänd sådan på bio vara ett försök! På http://www.fhp.nu/Hem/Live-pa-bio/ hittar du din närmsta biograf och vad som finns att välja på från bl a Met i NY och Stockholm. Gillar du glada toner kan operetten Glada Änkan den 17 januari från Met vara ett förslag.

   Radera
  2. Bra, bra ... förslag gillar jag och tack för dina förslag. Ös på med mera förslag om du vill. Tack /kram

   Radera
  3. Osis, man måste vara medlem för att se detta. Kan bara se korta snuttar/kram

   Radera
 3. Jag älskar opera även om jag ingenting kan, känner inte till så många sångare och sångerskor men älskar många av dem få som jag känner till. Inatt när jag låg och funderade på mitt inlägg så var det mycket som jag kom på att jag glömt ta med men så kan det bli och just nu är min hjärna inte i den mest kreativa skrivfasen... hahaha låter helt galet men så är det.
  Tack för fint inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ingår inget kunskapsprov i musiksmak! Det är bara att njuta även om en del musik kräver viss tillvänjning.
   Jag har försökt kommentera hos dig men det tycks inte "fastna"!
   Förstår att ditt 2014 varit turbulent och hoppas att 2015 blir ljusare på alla sätt. När det känns tungt är musik en bra medicin.

   Radera
 4. Filmen ska jag se vidare på ... fint att du la ut den och tips i kommentaren, ... det är ju som om livet i människans alla faser och fasoner är som gjord för det "operatanska" - ser det i rörelserna i filmen. Musik är läkning också. En applåd för ditt inlägg och nördheten :) Känns som en påspädning i att vilja ta sånglektioner på riktigt - inte för allmänna scenen utan för min egen hemmascen för glädjen.
  2015 ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sorg är att jag inte kan sjunga rent - förbindelsen mellan halsen och öronen funkar inte! Jag hör själv hur eländigt det låter när jag försöker. Men desto roligare att lyssna på alla som kan!

   Radera
 5. Småler när jag läser att också du var en Tommy Steelare. Jag var det också men jag måste tillstå att jag inte kommer ihåg hur hans musik överhuvudtaget lät längre. På den tiden var det antingen Tommy Steel eller Elvis Presley.
  Klassiskt kan jag höra på i stort sett hela tiden, det finns ju så oerhört mycket att välja på.
  Tack för dagens tema! God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns hur mycket Tommy Steele som helst på youtube! Även mera sentida program med honom, både shower och trevliga intervjuer, finns som är sevärda. I vart fall så sent som 2013 spelade han fortfarande musical (77 år gammal!), då som Scrooge i musikalen efter Dickens bok. Han är också erkänd skulptör och författare.
   Ett betydligt bättre öde som konstnär än det Elvis fick. Det måste ju vara trevligare att få vara berömd i hela livet hemma i England än att vara en global ikon när man är sjuk av drogmissbruk.

   Radera
 6. Även jag höll på Tommy Steel, mest för att ingen annan gjorde det. Hans musik hade jag inte så mycket kläm på.
  Nu lever jag ju i folkmusiklandet så det är det bara att greppa fiolen och le. Opera har jag inte riktigt förstått mig på, dock åker jag gärna till Dalhalla när det är något kul eller till Konsertladan i Vattnäs. www.konsertladan.com Det kan bli sommarens utflykt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dalhalla har jag besökt några gånger, det är en fantastisk plats med underbar akustik. Carmina Burana, Rigoletto, Åsa Jinder och en säckpipekoncert har jag bl a upplevt där. Folkmusik är också trevligt i lagom dos.
   Silverfågeln om Jussis liv i Vattnäs under 2015 låter mycket lockande.....

   Radera
  2. Du är så välkommen, boende finns.
   Det är kanske så att man ska lära sig musiken för att uppskatta den.

   Radera
 7. Åh, vad roligt det är att göra en rundtur till alla musik-inlägg! Vid varje stopp inser jag att jag har glömt någon favorit och här blir jag påmind om Jussi! Denna märkliga begåvning med en stämma som klingar fortfarande, "effortless" och mäktig, nästan oöverträffad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna veckan tar rundturen verkligen tid, dessutom, för det finns så många fina klipp man måste lyssna på!
   Jussi, ja, hur kan man hoppa över honom i en film om tenorer? Obegripligt.
   Det är roligt att vi har museer till minne av både Jussi Björling och Birgit Nilsson och nu ska vi få en opera över Jussis liv efter Ytsa Stenius bok om honom. Spännande!

   Radera
 8. Jag får gärna på opera, men som du vet älskar jag balett mer. Men då jag bodde hemma i Stockholm såg jag en hel del opera på Operan och Drottningholmsteatern. Det blev Cosi fan Tutte, Askungen, Salome, Eugen Onegin och Carmen. Det är dem jag minns idag att jag såg. Kanske var blev det fler än så. Ville gärna se hela Wagners ring, men det blev aldrig av. Mest kanske för att folk sa att Wagner var så tung. Nåväl, det är inte försent. Annars är jag nog allätare med tonvikt på populärmusik.
  Jag är tillbaka i bloglandia igen. Önskar dig ett fint 2015!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Annika!
   Jag har sett hela Wagners Ring, mest för att "allmänbilda" mig, haha. Jag finner dem ganska tröttsamma utom möjligen Rhenguldet, den första. Jag ska snart till Stockholm och se Trollflöjten!
   Balett är fantastiskt vackert men jag kan aldrig låta bli att tänka "ortopediskt" på hur illa dansarna far med sina kroppar så jag kan inte njuta fullt ut. Yrkesskadad? Jajamen!

   Radera