lördag 10 oktober 2015

Lördagstema:Havets brödNär Karin på Åland ber oss skriva om havets bröd så tänker jag genast på den stora handelsflotta som i sekel utgick från det lilla Åland. Alla dessa segelfartyg som fraktade varor över hela världen och försörjde många människor och säkrades deras dagliga bröd.
Segelfartyget Pommern, som är museifartyg i Mariehamn, vittnar om den tiden. Ombord kan man se filmer från skeppets aktiva tid och få en glimt av det hårda livet ombord.Ett annat havets bröd måste ju skeppsskorpor vara. De var hårt torkade för att hålla under långa båtfärder och hörde till basvarorna ombord. Moderna recept med namnet torde inte ha mycket likhet med vad sjömännen knaprade i sig.....

Med jordens ökade befolkning funderar man på vad man mera kan inkludera som livsmedel, förutom t ex insekter och larver, något vi haft på tapeten för inte så länge sedan. Fisken i havet decimerar vi alltmer men det finns ju även växtriket i det våta, algerna. Liksom larverna så används redan alger i asiatiska länder och vi ser alger i t ex sushi. Men även som regelrätt bröd, nämligen Grebbestads Tångbröd. Tångmjöl har förekommit som utdrygningsmjöl, liksom barkmjöl, men i Grebbestads Tångbröd menar man att det tillför en massa nyttigheter. Vad jag har kunnat utröna säljs det mest i delikatesssammanhang som t ex speciella ostbutiker. Hur det smakar har jag ingen aning om. Har ni?
Ett havets bröd måste det ju vara!3 kommentarer:

 1. Så klart tångknäcke måste vara Havets Bröd! Vad annars? Jag är lite nyfiken på tång och alger måste jag säga, särskilt som kag har svårt att tänka att det kan smaka bra. Men man måste ju smaka. Det lärde man sig redan som barn :-) Vilket otroligt vackert skepp dessutom!

  SvaraRadera
 2. Jamen verkligen! Tångknäcke är ju havets bröd om något. Jag har en speciell relation till Pommern, som min pappa ansåg vara ett av de finaste fartyg som funnits. Klippte ur artiklar och bilder om den båten, så för mig har det blivit sinnebilden för en riktig båt!

  SvaraRadera
 3. Tångknäcke, tångpasta och mycket med tång har jag ju ätit...och jag har just skrivit på Klimakteriehäxans blogg att jag har ätit tång en endaste gång. Omedveten lögn, jag behövde bli påmind bara. Tack för det.
  Så fint du skriver om segelfartygen! Skeppsskorporna hörde till. Min farfar berättade, med glimten i ögat att man blåste ut ljuset ombord på segelfartygen när skorporna skulle ätas, knackade skorporna i bordet och så knaprade man dem i sig. Någon larv slank säkert ner men protein behövdes ju.
  Pommern är i särklass ett av världens bästa genuint bevarade fartyg. Tyvärr håller grundstockarna i skrovet på att ruttna och nu brinner det i knutarna för att få henne i torrdocka. Det är ett absolut måste om hon ska bevaras för framtiden.

  SvaraRadera