söndag 31 januari 2016

Lördagstema: Ingenmansland

HeLenas rubrik för denna lördag är Ingenmansland.
Jag kommer genast att tänka på mitt första besök i Ryssland på tidig 1970-tal. Maken och jag åkte med en bussresa till Leningrad och Moskva. Vi äntrade bussen i Helsingfors och for österut.

Det som kändes som ingenmansland var gränslandet mellan Finland och  Sovjetunionen. Vad som tycktes vara flera mil var bara tät skog där breda gator huggits ut så att ingen skulle kunna passera osedd. 

Gränsstationen låg också i öde skog, ingen annan bebyggelse syntes till. Bussen kontrollerades noggrant, alla pass samlades in och bars iväg. Tiden gick och vi väntade och väntade. Så kom en passpolis och diskuterade med vår reseledare som blev märkbart oroad. Så småningom vände man sig till resans uppenbarligen äldsta deltagare, en dam i 85-årsåldern och meddelade att man inte var nöjd med hennes pass. 
Damen ifråga hade väldigt nedsatt syn och behövde mycket hjälp av sin yngre reskamrat, det blev vi varse under hela resan. Hon hade bl a svårt att se maten på tallriken när hon åt.
Nu blev hon tillfrågad om hon gjort något med sitt pass. Efter en stund tillstod hon att hon rivit loss fotografiet och bytt ut det mot ett där hon tyckte hon "såg mindre platt ut framifrån"! Hon tyckte inte nån hade med att göra vad hon gjorde med sitt eget pass, så det så. 
Det vidtog ytterligare diskussioner och fler uniformerade herrar tillstötte. En hel buss satt och hatade den gamla halvblinda men fåfänga damen som garanterat skulle se till att ingen kom vidare på resan. Så kom någon på att fråga om hon möjligen hade kvar originalfotot. Under över alla under, det hade hon. Ingreppet i passet hade hon gjort på färjan från Stockholm och det rätta fotot låg i hennes resväska. Den letades fram och långt om länge kunde fotot överlämnas. Ytterligare väntan medan allt högre befattningshavare konsulterades. Till slut kom en med stenansikte försedd man ombord på bussen och höll ett långt tal på ryska som vår reseledare översatte sålunda: "Med hänsyn taget till damens vördnadsvärda ålder och mitt idag så goda  humör så får ni passera".

Idag kan man inte riva ut fotografiet i de moderna passen och man får vackert godkänna den bild som tas av polisen när man står där i luckan.

Så här såg de gamla passen ut på utsidan - nu kan man köpa sig ett retrofodral till det nya...

.. som ser ut så här.

Härmed är HeLenas teman för januaris lördagar till ända och jag tackar för inspirerande ämnen!  

I februari tar Tove vid som dirigent och först ut är En fiktiv middag med två gäster.
Tyvärr meddelar Tove samtidigt som vi ska skriva efter hennes pipa att hon inte längre är med i skrivargruppen. Tack ändå för rubrikerna, Tove! Februari månads rubriker finns i högerspalten!


9 kommentarer:

 1. En av pappas favorithistorier: Vid passkontrollen, –Varför gör ni grimaser ? –Jag försöker se ut som på passfotot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle inte rekommendera det beteendet i US Immigration. Där är man helt humorfri!

   Radera
 2. Vem har inte nå'n gång velat riva ut sitt passfoto‽
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men förr kunde man i alla fall själv välja ett foto att ta med till polisen om det bara var taget i rätt vinkel. Nu är det helt kört när tjänstepersonen bestämt att det är bra.

   Radera
 3. Det var då en finurlig tant. På alla sådana här handlingar ser jag värre ut än i verkligheten och skulle gärna bita ut fotot... tänk att hon gjorde det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi andra i bussen tycket inte alls att hon var finurlig! Bara korkad. När hon dessutom visade sig vara gravt synskadad så undrade vi hur hon kunde avgöra vilken bild som var mest smickrande.

   Radera
 4. Vilken tant och vilken tur att mannen som avgjorde var på gott humör. Ser er för mig där ni satt i bussen. Om det vore jag hade jag nog fått gå fram och åter i väntan. Ojojoj.
  Ser att du läst mitt inlägg om att jag avslutar. Ni behöver inte dansa efter min pipa om någon annan vill lägga nya tema. Men om ingen vill göra det så skriva mina. Ibland så blir det inte helt som en tänkt :(

  SvaraRadera
 5. Vilken historia! Puh – det var då för väl att den där bestämkarlen var på bra humör!

  Och jag följer upp syrrans kommentar här ovanför med mammas favoritpasshistoria. Hon behövde pass i 75-årsåldern och gick till polisstationen för att ordna det. Följande replikskifte utspann sig:
  - Hårfärg?
  - Melerad, försökte mamma.
  - Skriv gråhårig sa polisen till sin sekreterare
  - Ögonfärg?
  - Blå, sa mamma.
  – Skriv melerad, sa polisen
  - Längd?
  - 162 sa mamma.
  – Mät henne, sa polisen, dom krymper i den där åldern!

  SvaraRadera
 6. Ja, nog skulle det vara önskvärt att riva ut fotografiet i passet alltid. Konstigt nog så känner de igen mig på mitt foto ;)
  Ingermanland heter området ni for igenom och det precis vad det är...ingenmansland mellan två gränser.
  Underbar kommentar av Karin om mamman!

  SvaraRadera