lördag 12 mars 2016

Lördagstema: Vintersport

Kanske tänkte månadens dirigent Birgitta på sådan vintersport som kräver snö och is för att kunna utövas när hon slöjdade till lördagens tema. Sådana är jag inget vidare bra på, varken skidor eller skridskor. Jag har förvisso i forntiden idkat båda varianterna men utan större entusiasm. En gång i ungdomen vistades jag på en skidanläggning med liftar och backar. Efter ganska kort tid fann jag detta, att stå i liftkö, släpas upp och så kasa ner utan att krocka med någon, stå i kö, åka upp, åka ner, stå i kö.... osv,  vara bland det mest själsdödande jag provat på. Just där fanns inga möjligheter till längdåkning som jag uppskattat betydligt bättre så det var några trista dagar. Men för 13 år sedan prövade jag en verklig vintersport då jag gick en veckas kurs i hundspannskörning i Saltoluokta. Det var verkligen roligt men knappast något att satsa på om jag inte skulle flytta lååångt norrut. Upplevelsen har jag i alla fall i klart minne, inte minst umgänget med dessa otroliga hundar!

Jo, det är jag på bilden!


Men det finns många andra sporter som kan utövas på vintern, nämligen inomhus. När jag gick i skolan hade vi gympatimmarna utomhus så länge vädret tillät, sen var vi i gymnastiksalen och gjorde diverse övningar. Vår lärare i läroverket var en trevlig och entusiastisk kvinna och hon hittade ibland på litet udda saker för att pigga upp oss. En termin hade hon engagerat en professionell danslärare som kom ett par gånger och instruerade oss i jazzbalett - det var jätteroligt. Klassen var i gymnastik delad så att flickor och pojkar hade olika lärare och gympasalen avdelades med en vikvägg. 
Gossarnas lärare titulerades ryttmästare och var en knapp tvärhand hög. Detta kompenserade han med att ryta och stampa omkring i stövlar och sk spetsbyxor fast det inte fanns nån häst på mils avstånd.

(Bilden från nätet)
En dag när vi hade jazzbalett kunde han inte avhålla sig från att smita in genom vikväggen och glo på oss flickor. När vi uppmärksammade att han stod där bredbent med händerna på ryggen utbrast han ljudligt "Sicket jävla trams!" innan han försvann in på sin sida igen.
En ynklig man med en ynklig kvinnosyn men det begrep vi inte då.

(Bilden från nätet)
Nu jazzar vi vidare!
Övriga lördagsskribenter hittar du till höger.


18 kommentarer:

 1. Du är otrolig Olgakatt! En veckas kurs i hundspann! Naturligtvis, det skulle passa dig utmärkt men jag förstår att det är svårt att utöva sporten i Skåne. Hundspann på hjul kanske? Uppriktigt sagt så skulle jag gärna gå en likadan kurs. Det måste ha varit en fin upplevelse att få jobba tillsammans med hundarna.
  Jazzbalett har jag däremot sysslat med jag också. Något jag verkligen tyckte och tycker om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en länge närd dröm som jag lät gå i uppfyllelse och det var precis så underbart som jag hade föreställt mig, fast aningen jobbigare. Särskilt som jag hade ett nyopererat knä, kanske.... De riktiga nördarna tränar med hjul när det är barmark förstås, men i Skåne hade det ju blivit året runt och det är inte lika kul. Men jag var nyligen ute och ÅKTE hundsläde ... Minus 20 grader och norrsken!

   Radera
  2. Hej där! Just nu pågår Iditarod racen; världens tuffaste, tror jag. Mush, mush! :) Du kan kolla på datorn.

   Sträckan på ca 1569 km (975 miles) går fr Anchorage till Nome.
   Deltagarna åker natt och dag. Mat för hundarna måste medtagas
   på den egna släden. Ett visst antal vilotimmar MÅSTE tas efter
   en viss tidslängd. Möjligt att dom första kommer i mål den här
   veckändan.

   Skarpt av dej att ta kursen. Ser tjusigt ut.

   Ruth i Virginia
   (såg Iditarod starten 1975)

   Radera
  3. Tack för tipset! Har tittat en stund på livesändning. Dom visade en generalvurpa så jag kände igen mig, minsann. Det är otroliga hundar med bara en sak i skallen - springa! Och alla jag träffat har varit rysligt keliga, dessutom.
   Men vilket tufft lopp! Måste vara en fantastiskt syn när starten går. Vasaloppet kan slänga sig i väggen;)

   Radera
 2. Hahaha vad jag skrattade åt ryttmästaren, jag kan riktigt se honom framför mig! Vad roligt att få prova på hundspann, det låter som en frestande vintersport! Skulle jag kunna tänka mig att prova på!

  SvaraRadera
 3. Åh, hundspannsutflykt! Det ser fullständigt härligt ut och visst är det något visst med sådana där vita vidder. Man känner sig på något sätt lite uppfräschad i själen av det.

  Men de där byxorna... Är de ens praktiska? Jag har funderat på det ibland när jag ser sådana. Visst kan man behöva bekväma byxor när man rider, men de där är väl inte särskilt bekväma. Och alldeles oavsett behöver man dem knappast i en gymnastiksal i Skåne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var nog bra på sin tid när det inte fanns töjbara ridbyxor. Benen skulle lindas och sen stoppas ner i långa stövlar. Extratyget gjorde nog att det kändes rymligare om rumpan trots allt. Nutida ridbyxor är ju fantastiskt sköna.

   Radera
 4. Jag funderar också på byxorna, varför i hela friden ser dom ut så? Behövs det extra tyg så är det väl över knän och rumpa. Var det ett mode? Detta måste utredas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Indiska jodhpurs och hästpolo kanske är inblandat, slå du en forsk och meddela resultatet! Själv brukar jag reta mig på skoreklam för jodhpurs eftersom ordet egentligen avser byxorna och reklamen är för kängor.

   Radera
 5. Ja, hundspann verkar mysigt och så coolt att själv kunna köra! Ridbyxor idag är som tights, gärna med en skoning över bak och innerben. Om bara baken är skodd kallas dom halvskodda och längs hela benet blir dom helskodda. Japp, det var väl all min kunskap om ridbyxor. Jag äger ett par helskodda och jag kan mer nöd och näppe rida en häst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har slitit ut ett antal par ridbyxor. Har föredragit de helskodda som, särskilt om det är riktigt skinn, ger ett bättre sitsgrepp i sadeln.

   Radera
 6. Det var en roligt vinkel på temat vintersport!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Huiij hur det går undan med hundspann, tufft att prova, en härlig upplevelse med spänning i sol och snö!
  .. och jazzbalett som påhittig gympafröken lade till - till ryttmästarens förtret :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det man inte provar på man ångrar - inte det man faktiskt testar.

   Radera
 8. Jag förstår att du har varit med om många äventyr under ditt liv - de är ju inte slut än, efter vad jag förstår.
  Synd att inte dagens ungdomar får pröva på lite jazzbalett - en härlig motionsform där man verkligen får röra sig och öva muskler som man inte annars brukar använda särskilt mycket.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har ju sina äventyr! Jazzbalett är väl inte poppis just nu, nu ska det vara zumba eller spinning - i betydelsen cykla som sjutton utan att komma nånstans!

   Radera