lördag 3 december 2016

Veckans rubrik: Arom

Tove kände kanske något i luften när hon hittade på arom som veckans ämne.
Pettaskarin har tidigt i veckan skrivit om kaffearom så inspirerande att man rusade till köket och lagade till en kopp på direkten!
Min första tanke på arom blev det ord som står i så många innehållsförteckningar: aromämnen. Man frågar sig oroligt vad det egentligen är. Inte blir man mindre orolig heller när man läser på Livsmedelsverkets hemsida: http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/aromer-enzymer-och-berikning/aromer/

Dessvärre är det också så att man kan bli så tillvand av en kemisk arom att den naturliga som ska efterliknas inte tycks smaka lika gott! Själv tyckte jag länge att vaniljsås på riktig vaniljstång var klen i smaken jämfört med den gjord med det vi kallade vaniljsocker men egentligen var vanillinsocker, dvs med vanillin gjord på granträ! Den sorten var jag ju uppväxt med; äkta vanilj var alltför dyrt. Numera är det för mig tvärtom, den ljuvliga smaken av äkta vanilj vinner med hästlängder över det skarpa vanillinet.

                                                                           

Det gäller att läsa på etikett och innehållsförteckning!
Simma lugnt i adventstider!

15 kommentarer:

 1. Ack ja, det lär vara vanligt att ungdomar inte gillar frukt och bär eftersom det inte smakar som tuggummi och annat godis, som sägs smaka frukt och bär.
  Det var ohyggligt många månar sedan jag gjorde vaniljsås - men kanske skulle göra det eftersom en omtänksam vän gett mig en burk med ekologiskt vaniljsocker, med äkta vanilj. Men då måste jag ju hitta på något att äta det till...
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äppelkaka? Päronpaj? Eller nån annan kaka du brukar baka som blir extra festlig med det som i vår familj numera kallas anilssonsås (med läsp).

   Radera
  2. Har inte plats i frysen - och en hel kaka kan jag inte klämma i mig. Jag avvaktar tills du kommer på besök - så kan vi läspa ikapp.
   M

   Radera
 2. Också i mitt barndomshem var det vanillinsocker som gällde och jag trodde länge att det var vaniljsocker vi lade i kakor och liknande.
  Men inget går upp mot äkta vanilj längre vad gäller vaniljsmak.
  Att koka vaniljsås på vaniljstång går inte av för hackor precis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog känner man sig lurad av livsmedelsindustrin rätt ofta. Och som em skriver ovan leder det till rätt absurda effekter när den rätta smaken ratas av en hel generation som tror att hallonglass smakar hallon.

   Radera
 3. Dags för konsumentuppror! det är så mycket lur i allt möjligt. För övrigt är det väl inget fel på gran, sådär i allmänhet alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gran är bra till mycket men inte till allt. Inlagda skott kan jag tänka mig att äta och viskosfiber är OK. Julgran är också bra men granåkrar som leker skog gillar jag inte. Och som ved sprätter den för mycket gnistor.

   Radera
 4. Just nu är jag så täppt i näsan att det är svårt att känna någon doft eller arom alls. Jag, som inte gillar att laga mat, är mycket tacksam för att det finns vaniljsås som man bara gör genom att hälla lite pulver i mjölk. Tycker att den smakar alldeles förträffligt :-). Däremot kan jag inte ta ett tuggummi i min mun - tycker det smakar förskräckligt. Som väl är har min aversion mot detta otyg gått i arv i två generationer. Ingen av barnbarnen tuggar tuggummi (och får det inte heller.)
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tuggummi som smakar mint kan vara OK en liten stund men tuggar i sällskap gör jag inte. Avskyr också att folk i min närvaro tuggar. Ett synnerligen osocialt beteende enligt min åsikt. Problemet med att förbjuda barn något är ibland att det blir extra lockande!

   Radera
 5. Ja jösses vad mycket ersatz av olika slag vi har utsatts för och vad trevligt det är när man får en chans att ersätta det med den äkta varan. Som vanilj. Det var först i mycket vuxen ålder som jag insåg att riktig vanilj är något helt annat än det där man fick i vaniljsåsen som barn. För att inte tala om en förskräcklighet som hette Jello (tror jag). Trots att det var "barnsligt" sött reagerade jag till och med som femåring på den helt igenom konstgjorda smaken. Brrrr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ryser när jag tänker på jello! Och tänk så enkelt det är att göra en helt naturlig fruktsallad och dränka den i juice med litet gelatin i! Ett bra sätt att hålla en stor skål med fruktsallad fräsch i flera dagar i kylen.

   Radera
  2. Olgakatt,
   Om du använder agar agar, så kan även dina vegetariska vänner äta av salladen.
   M

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Hm ... jag skrev en ny kommentar - undrar vart den tog vägen?

  Äkta vara ska det vara!

  Ang. min svampbild - det är inte trattkantarell, utan rödgul trumpetsvamp.
  De är ganska lika, men har ändå en del skiljetecken. Om man tittar på undersidan av hatten så ser man att trattkantarellerna har tydliga skivor/ åsar, medan trumpetsvamparna nästan är släta, eller med otydliga åsar. Trumpetsvampen har oftast klarare färg och är sprödare ... och den är enl. mig en bättre matsvamp :)
  Här kan du se bild på trattkantareller: https://svampbilder.blogspot.se/2012/10/tegelsopp-kantareller-bra.html

  SvaraRadera
 8. Doftar det vanilj? Eller ... känner igen det att det äkta blir tvärtom ...

  SvaraRadera