lördag 11 november 2017

Veckans tema: Julhysteri?

Jag har själv angett veckans rubrik, Julhysteri?, och ser med både bävan och resignation fram emot de kommande fem veckorna. Bävan för att jag själv kanske grips av hysterin och resignation för att man inte kan värja sig.
Jag konstaterade att den kommunala granen i vår by redan kommit på plats även om lamporna ännu inte tänts, tack och lov. Redan för 10 dagar sen började man i den närbelägna staden montera upp granstjärnor i lyktstolparna.
Veckoslutet tillbringar jag på kurs på Hemslöjden i Landskrona som har ett stort bord med varor med 50% rabatt för att göra plats för julsakerna som kommer på plats på måndag.
I storstäderna är det enligt envisa rykten redan i full gång med julsånger i butikerna och julklappstips för att inte tala om all reklam som jag gör mitt bästa att blunda för.
Jag hinner bli trött på julen långt innan den äger rum.
EN hantverksutställningar inför julen vill jag besöka, oftast Hushållningssällskapets Skånejul som sedan många år äger rum på Hässleholmsgården i slutet av november. Längre bak i tiden ambulerade den runt på olika orter i Skåne men nu är den stationär. Men snart sagt varenda by med självaktning har en egen julmässa och kvaliteten på hantverket är högst skiftande. Dem undviker jag.
Jag har också redan hört en del börja tala om sina julföreberedelser vilket gör att jag försöker blunda med öronen. Här byts inga gardiner eller putsas några fönster för att det ska bli jul. Det ser ingen i mörkret ändå.
Ju mer det hetsas, ju långsammare blir jag och desto färre förberedelser gör jag. Handeln förutspår som alltid nya försäljningsrekord. Mina julklappar, i den mån de förekommer, består alltmer av presenter från typ Unicef som t ex vaccinpaket, katastrofpaket, varma kläder till flyktingbarn eller något annat som någon annan behöver betydligt bättre än vi i Sverige. Även de litet större barnen i släkten får numera sådana. De har redan tonvis med leksaker och kan ofta inte ens säga vad de önskar sig. Till de mindre barnen försöker jag hitta på nån upplevelse vi kan dela vid lämpligt tillfälle och för gudbarnen brukar det bli ett operabesök på jullovet. Hittills har inget barn uttryckt besvikelse för sådan gåva, de flesta vuxna har blivit lättade och glada över att slippa fler prylar. Bara ett par personer har genom åren sett ogillande ut, en sa t o m surt att ”det vet man ju att de pengarna ändå aldrig kommer fram”.
Så julhandeln tjänar inte så rysligt mycket på mig.
Robert Nyberg ger oss en tankeställare inför vissa inköp:

Jag skulle önska mindre hets och jippo före jul, helst inget alls före 1:a advent och istället att julen fick sträcka ut sig med frid och samvaro med nära och kära från julafton och framåt ända till nyår! Men då bryter ny hysteri ut med rea och klappbyten. I affärerna städas julen raskt ut som om den aldrig hade hänt.
Som det nu är springer folk sig halvt fördärvade med förberedelser i sex veckor och sen upphör allt med en knall efter annandagen.
Vart tog det vägen att julen varar till påska?
F ö anser jag att fastlagsbullar till 1:a advent är en styggelse.


12 kommentarer:

 1. Spännande och roligt tema eftersom åsikterna varierar så mycket mellan olika personer. Jag har skrivit ett inlägg om julhysteri, men risken är att du inte vill läsa ;) Här är det i alla fall: https://justnujusthar.com/2017/11/12/julhysteri-eller-julens-forsvarstal/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att jag läste ditt försvarstal om julen! Nog känns det som snudd på hysteri med mina mått mätt men oj, så mycket gott och vackert!
   Vi är i år bjudna på ett julbord som har mycket gott rykte så det får nog räcka för vår del. Hemma gör vi bara lutfisk. Och så ska jag polera ett rött äpple, det lär höja julstämningen 😉!

   Radera
 2. Om du har läst min blogg vet du att jag tycker precis likadant som du. Vi har faktiskt redan fått en julklapp från Mirren som består av ett besök på musikalen Aladdin i Stockholm på annandagen. En sådan present är roligt att få! De yngsta barnbarnen brukar få en rejäl slant att köpa vad de vill för. De brukar spara pengarna länge innan de köper något. På julen blir det många paket ändå.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om någon frågar vad jag önskar mig i present säger jag
   1) ingenting
   Om vederbörande envisas
   2) något som tar slut


   Radera
 3. Jag håller helt med dig om att julhysterin är väldigt påtaglig och faktiskt jobbig.
  Såg i en av FB-grupperna jag är med i för svenskar i USA att folk redan har börjat julpynta och dra fram sådant som hör julen till. Det är ju alldeles för tidigt.
  Jag är en person som numera i stort sett inte firar några helger alls. Jag har en adventsljusstake som jag har framme (svensk modell) och några få julpyntssaker. Det är allt. Inga julklappar, ingen gran, ingen direkt julmat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom vi i vår del av världen är så bortskämda året runt så bortfaller ju en hel del av anledningen att fira. Vi har alla prylar vi behöver och mer därtill, vi kan äta det vi gillar när vi vill. Vi behöver sällan gå och längta efter vare sig gåvor eller festmat. Så hysterin landar ofta i besvikelse och likgiltighet.

   Radera
 4. Var och en blir salig på sin tro heter det visst och en del gillar julen och en del inte. Numer stressar jag inte alls till jul - det blir ju jul även om jag tar det lugnt. Bara barnbarnen får julklappar och aldrig något dyrt eftersom de enligt mig har allt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med stigande ålder så avtar alla ”måsten” med kvadraten på hypotenusan, minst.

   Radera
 5. Hej, delar dina kloka tankar angående köphysteri. Min smarta dotter, hon begärde alltid klappar till barnbarnen i form av pengar eller presentkort. Jag kunde tycka det var lite tråkigt men samtidigt bra för då slipper jag köpa sånt de inte vill ha och slipper stressa i julhandeln överhuvudtaget. Nu är det så att på juldagen så åkte de alla iväg till mammons köptempel och handlade för julklappspengarna och fick såå mycket mer för slantarna, för nu hade ju rean redan startat! Det kallar jag ett genidrag! Numera är alla barnbarnen vuxna och får finna sig i att inte få minsta lilla julklapp, sån är hon finnkäringen som ändå älskar alla sina "små" till månen och tillbaka, o istället bjuder jag gärna på god mat, både till jul och andra tillfällen

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att Du uppskattar Skånejul! Varmt välkommen även i år!
  Hälsningar från Annika (ny mässansvarig)

  SvaraRadera
 7. Jag tycker om julen, men jag tycker inte om stressen och hysterin innan så därför håller jag mig utanför så gott det går. Vi har en pakt, sonen och jag, när det gäller julklappar " Vi gör väl som vi brukar ?" frågar han, och jag svarar ja. Då vet vi att vi ger varandra i julklapp att inte ge varandra julklappar. OM vi vill ge så ger vi av hjärtat och inte av ett måste. Då känns det bra. Barnbarnen har så mycket saker så de vet inte själva vad de vill ha längre.
  Mera " mindre julhysteri åt folket" !

  SvaraRadera
 8. Näjust det, det är därför jag ogärna åker till stan såhär års. Här ute i glesbygden slipper vi tingeltangel. Bjällerklang finns liksom naturell vid behov.
  Till julklapp önskar jag mig ett nytt lock till komposten (det lär jag inte få)

  SvaraRadera