lördag 3 november 2012

Lördagstema: Projekt

November har drabbat oss men vi piggar upp oss med lördagsteman enligt önskan av Englundskan i Livsrummet och börjar med en korthuggen rubrik, PROJEKT, som borde kunna bjuda på en hel del variationer.
Min första reaktion på ordet är egentligen negativ, tyvärr.
Projektanställningar och politiska projekt som rinner ut i sanden gör att jag ryggar litet initialt. Många projekt i samhället är lyckade och sprider hopp - och så plötsligt är det slut och skall ingå i den vanliga verksamheten, vilket det ju aldrig gör, eftersom projektpengarna tagit slut. Jag tappade snart räkningen på alla ambitiösa projekt i smärtbehandlingsverksamheten i sjukvården som fick mycket beröm (munväder!) från landstingsledningen men aldrig några resurser för fortsatt verksamhet. Tvärtom drog och drar man in på dessa mottagningar som alltsedan början på 80-talet drivits av idealister.
Jag är övertygad om att snålheten bedrar visheten, gång på gång.

Men projekt kan ju betyda egna planer och önskedrömmar också och låt mig fokusera på några sådana.
Vi är inga experter på inredning, maken och jag. Han pysslar helst i sin verkstad och jag hellre ute i trädgården än inomhus. Trädgården är ju ett ständigt pågående projekt med årstidsväxlingarna och odlingssäsonger. Senast i går blev vårens potatisland genomgrävt och 8 rader vitlök av fyra sorter planterad (plus på försök tre stycken amerikanska elefantlöksklyftor). Här förekommer inga projektavslut!

Dock, efter 45 års äktenskap och 35 år i eget hus börjar vissa ting i inredningen bli slitna och pocka på uppdatering.  Jodå, vi har bytt viss utrustning en gång, som köksvitvaror, men nu är det dags igen. Det projektet är påbörjat och vi har begärt offert som ännu inte kommit. Det bekymrar mig inte nämnvärt.
Värre är det med badrumsrenovering som bara MÅSTE göras. Jag vet att det tar tid och vi värjer oss i det längsta men efter årsskiftet måste vi ta tag i det.
Vad ska vi välja, kakel eller väggmatta? Klinkersgolv eller golvmatta? Vilken duschlösning? Hurdana tvättställ? Vilken firma?
Tittar man på bilder i kataloger och på nätet visas mest interiörer som tycks kräva 25 kvadratmeters badrum och bilder som jag skulle kalla inredningspornografi snarare än praktiska lösningar för vardagen. För att inte tala om behov av hundratusentals kronor...

Nej tack. Kan ni tänka er hur man ser ut i nyllet i spegeln i den här färgen? Svårt hjärtsjuk, skulle jag tro.
Hellre det här...

Är det någon som har bra och praktiska tips mottages de tacksamt! Tala gärna om vad du tycker att man INTE ska göra också.

Låt inte novembermörkret göra dig nedslagen! Hitta på ett projekt som lyser upp!
Börja med en skön helg!
Deltagarna i lördagstemat finns i spalten till höger.

19 kommentarer:

 1. Project Gutenberg och Projekt Runeberg är väl goda exempel på lyckade projekt.
  Badrumstips har jag nog inga, annat än att ett badrum måste vara funktionellt. Och när man ändå är i farten så kan det vara smart att göra det handikappanpassat. Det kanske aldrig behövs - men det kan behövas i morgon, eller när man får gäster som inte längre är unga och viga.
  Margaretha och Johannes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om litteraturprojekten!
   Handikappaspekten fanns med från början, bl a finns inga dörrar smalare än 90 cm. Inga dagliga nödvändigheter på olika våningar och tröskelfritt. Absolut funktion före flärd och mode!

   Radera
 2. Vi gjorde om vårt badrum för några år sedan och här är några tips.
  Vi behöll våra två tvättställ intill varandra, vilket jag är evigt tacksam för eftersom jag inte städar badummet varje dag eller rakar mig :-).
  Min bidé skulle jag inte vilja vara utan.
  Vi la klinkers som var lite skrovliga (jättesnygga tyckte vi) pågolvet men som det fastnar smuts i så det är nästan hopplöst att göra rent utan att skura för hand. Gärna klinkers men helt flata.
  Vi byggde in badkaret med kakel (jättesnyggt tyckte jag då) men besvärligt när det blir stopp i avloppet som det är just nu. Kommer inte in under för att rensa. Köper man en jacuzzi istället så får man ju inte de problemen.
  De helkaklade väggarna är jag mycket nöjd med däremot.
  Som Margareta skriver om handikappanpassning, det kan ju vara smart att inte sätta toan för nära en vägg så att man inte kan få in fällbara armstöd om det skulle behövas.
  När det gäller toan skulle jag välkomna en sån där som inte var fäst i golvet utan i väggen så att det var lättare att städa bakom.
  Haha, jag tror att vi får göra om vårt badrum snart igen...
  God fortsättning på helgen önskar Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. De två tvättställen ska vara kvar, absolut, fast i ny upplaga. Känner mig tveksam till klinkersgolv öht. Hårt och halt om inte annat. Badkar har vi aldrig haft och tänker inte skaffa. Jag vill också ha vägghängd toa men det klarar inte den väggen där toan ska vara, tråkigt nog.

   Radera
 3. Vi ska också renovera badrum snart så får du några bra tips så får du hojta till :)

  Vi kommer nog gå helt på klinkers och kakel. Tycker det är snyggare och häller sig dessutom fräschare längre än matta. Mina föräldrar renoverade för 1-2 år sedan och la in matta och har redan fått några fläckar på mattan kring några rör som går ner i golvet :(

  Jag tycker också det är kul att kombinera med tapet. Så i vår extratoalett som kanske kommer bli ett miniduschrum + tvättmaskin (tar bort en väg till en liten klädkammare) kan jag tänka mig en fondvägg med tapet eller tapet bakom t ex väggen där handfatet sitter (fast kakel ovanför handfatet).

  Tips är också golvvärme. Så skönt på kalla föttern på mornarna och oftast behöver man inte element eller annan värmekälla då. Sedan kanske man vill ha handdukstork ändå men i teorin behöver det ju bara vara en hängare utan värme i då.

  SvaraRadera
 4. Det kommer nog en redogörelse här på bloggen, vad det lider.
  Faktiskt har våra nuvarande mattor hållit sig fina nu i 35 år. Det är fr a duschhörnet som är slitet och svårstädat. Kakel är fint men man har ju alltid skarvarna då.
  Vi har källare och varma golv och med matta på golvet behövs ingen golvvärme men med klinkers blir det kallare. Det märker vi på hallgolvet som har höganäsklinkers. Så det gäller att tänka på allt.

  SvaraRadera
 5. Klinkers! men se upp med för skrovliga och för släta. Tänk på balansen mellan smutsrisk och halkrisk. Och golvvärme är kosligt, som norrmännen säger. För ett antal år sedan byggde vi ett nytt badrum med dusch, toalett, badkar och bastu. Jag gjorde nästan allt jobb själv. Gör inte det om ni inte gjort sådant förut och vet vad ni ger er in på, det är ett stort projekt som tar tid. Men för min del var det värt jobbet, det blev precis som vi ville.
  Var försiktiga med stora mönster och starka färgeffekter. Det är sådant som gör att man långt senare kan tidsbestämma en inredning, och man tröttnar fort på sådant. Välj varma färgtoner, gärna jordfärger, de är lugnande och avstressande. Och vem vill frysa i ett badrum...

  SvaraRadera
 6. Här talar en som kan gamet!
  Nej, vi kan det inte och drömmer inte om att göra något själv. Vi kommer att vara i händerna på hantverkare och hoppas hitta bra sådana.
  Haha, det är "jordfärger" vi har nu! Har nog tänkt göra det ljusare, typ "off white" eller ljust grått men utan krusiduller, såna finns inte på kartan. Trist nog finns inte plats för en bastu i anslutning, annars hade det varit härligt. Men badrummet ÄR varmt, tack och lov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Off-white med dragning åt jordfärger är helt i min linje... Tyvärr är det nog inte bara i händerna på hantverkarna ni kommer att vara, ni kommer att vara i hantverkarnas tänder också! Synd att ni inte har plats för bastu.

   Radera
 7. Ja, kassan kommer de att sätta tänderna i, det är jag övertygad om ;(

  SvaraRadera
 8. Är det alldeles nödvändigt? Rör som rostat sönder, tätskikt som inte är täta längre? I så fall behövs det ju.

  Vi drog efter andan, samlade kraft, mod och resurser för en omgörning av badrummet på landet, som var drygt 30 år gammalt och redan då lite opraktiskt. Men en samlad hantverkarkår undrade: Varför då? Så det blev bara dusch i stället för ett sönderrostat badkar, silikontätning av diverse hål och så ett lager mörkvit färg på väggarna som ett extra tätskikt (Man ska se upp med vissa plasttapeter från 70-talet, för om man målar på dem, med den där tätskiktsfärgen, löses tapeten upp och det blir som tuggummi. Dock inte denna tapet, men det är en bra idé att testa lite först). Linoleummattan på golvet fick vara kvar, eftersom någon tyckte att den var av så bra kvalitet och så vällagd och fint svetsad. Funkar bra några årtionden till!

  Men som sagt måste man, så måste man och visst är det skönt med ett nytt fräscht badrum. Om ni inte känner hantverkarna väl, kan det vara en bra idé att kolla f-skattsedeln och att firman verkligen är registrerad. Sonen råkade ut för en del trassel i den vägen, här i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmaning till extra eftertanke! Har redan funderat på vad som kan återanvändas och vi tänker inte falla för dagens "mode" inom badrumsinredning. Vi ska vara mycket noga med referenser på hantverkare!

   Radera
 9. Ack ja! Du vet vad vi har till badrum och det är förstås också något som vi pratar om att göra någonting åt. Tillsvidare har det inte funnits varken energi eller tid att komma igång, men mitt i allt så....

  Det vita förslaget är mycket bättre än det blåa. Vem vill gå omkring och se hjärtsjuk ut när man inte är det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vill se hjärtsjuk ut även om man råkar vara det?
   Fram för förskönande badrum!
   säger
   Margaretha

   Radera
  2. Karin:
   Visst blir det bök och stök som man drar sig för.
   Nej, det blå är förskräckligt!

   Margaretha:
   Bort med alla gräsliga lysrör också som gör en urfrätt i ansiktet! Det är illa nog som det är, särskilt på vintern när glåmigheten tilltar varje dag. Ibland går jag till min bekant som har parfymeri- och sminkaffär och ber om en dunk färg i ren desperation;)

   Radera
  3. Jag har ännu inte besökt en sjukhustoalett där jag inte sett sjukare ut än jag känner mig.
   Sponsrar läkemedelsfirmorna toalettbelysningen?
   Margaretha

   Radera
  4. I Malmö har de särskilt ljus på toaletterna som är alldeles lila för att knarkare inte ska se att sticka sig i venerna. Misstänker att de kan göra det med förbundna ögon i alla fall medan vi andra blir helt knäppa av färgen och skumrasket.

   Radera
 10. Vi fick badrummet gjort för ett par år sen. Det var en gammal fuktskada så det blev försäkringsgrej av det. Jag ville ha kakel på väggarna för att jag tycker det är snyggt, men fick veta att de nya reglerna säger att man måste ha matta under ialla fall och då kändes det onödigt att hänga kakel också. Kolla upp vad som gäller där! Vi var ju i händerna på försäkringsbolaget och fick liksom göra som de sa. Klart vi hade kunnat betala för allt extra vi ville ha men... Man ska inte slösa i onödan.

  Jag är mycket nöjd med min matta på både golv och väggar. Det finns många fina idag som ser ut som kakel och så vidare. Off white och jordfärger blir toppen så kan ni piffa till det med handdukar i färg. Men som sagt tidigare, badrum tar tid...
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har förstått att kakel och klinker inte är vattentätt utan kräver särskild fuktspärr under i våtrum. Så det blir ju dubbelt då om man vill ha kakel.
   Vi kommer att utforska utbudet noga och vi har ju varit nöjda med matta hittills.
   Tack för tips! Du är den enda som inte sagt KAKEL direkt. Litet tror jag att det är poppis med kakel just nu.

   Radera