lördag 23 november 2013

The jellies experience

På väg norrut från The Central Coast of California gjorde S och jag en avstickare till Monterey för att besöka det stora akvariet där. Det är ett påkostat etablissemang med pedagogisk inriktning för att befrämja varsamhet med havsnatur hos alla besökare och massor av skolbarn gör utflykter hit från långa avstånd.
Trots den goda avsikten tycktes en del avsnitt mig alltför små och torftiga för sina invånare, särskilt havsuttrarna och pingvinerna.

Maneter och koralldjur, däremot, fascinerade mig enormt och jag antar att de inte har samma förmåga att vantrivas och bli deprimerade som högre stående organismer så jag kände mig inte så beklämd i de avdelningarna.
Det som störde oss båda, S och mig, var den högljudda skrälliga musiken i lokalerna. Det hade passat mycket bättre med t ex Vivaldi i bakgrunden till dessa fascinerande och skimrande varelser med deras graciösa dansande i vattnet.























2 kommentarer:

 1. Vackert!
  Sådana subtiliteter som passande musik till vackra bilder eller pedagogiska utställningar, är inte amerikanernas starka sida. När jag påpekar det för amerikanska vänner håller en del med, även om de inte tänkt på det tidigare. Man kan tydligen bli avtrubbad.
  Margaretha
  med värmedynan
  på högsta effekt.
  -10° just nu

  SvaraRadera
 2. Vackra bilder! Och visst skulle upplevelsen bli ännu intensivare med någon mjukt böljande musik i bakgrunden. Skrällmusik låter hemskt i sammanhanget!

  Jag har noterat av amerikanska besökare här i Sverige är imponerade av tämligen ordinära museer: presentationen, estetiken, pedagogiken. Vi är kanske rätt bra på sånt?

  SvaraRadera