Karin Englund axlade dirigentrollen i maj månad - innan vi gör sommaruppehåll i tre månader - och börjar med det mest naturliga: Maj själv! Det kan förstås vara en person med det namnet men jag tar itu med månaden.
Maj är min mest heliga månad på så sätt att jag, vis av skada, bestämt mig att aldrig mera åka utomlands då. Att komma hem från en visserligen på alla sätt lyckad resa och finna att jag missat en hel massa av vårens kliv vill jag inte uppleva fler gånger. I maj vill jag vara i Norden och insupa varje dags, ja varje timmes färd mot sommaren och uppleva LJUSET. Så många gånger under årens lopp - åtminstone minns jag det så - har maj månad varit solig fram tills skolorna slutat i början av juni. Det gäller att hänga med i trädgården och allt som händer i skogen. Jag vill göra utflykter runt om i Skåne, se bokskogen först färga luften ljusgrön och sen sakta få en djupare och mörkare ton. I många år var ridturerna i "bögespringet" höjdpunkter. Min bästa ridkompis var danska Anne Marie och vi älskade bögespringet när både vi och hästarna smakade på de mjuka, syrliga boklöven med välbehag. Härliga minnen, men, å, vad jag saknar Anne Marie och våra hästar!
Rabarber har vi redan skördat flera gånger och nu sticker det upp inte mindre än TVÅ sparrisknoppar i landet. Gräslök finns i massor och ruccola finns snart att skörda på förra årets plantor! Ramslöken ser fin ut och den ska jag skatta om nån dag. Det blir gott i en gryta.
Lungörten som omger ramslöken var full av humlor men ingen fastnade på bild. |
Här ska sättas potatis |
På Hovdala klipper man gräs med äkta hästkrafter! Det luktar gott och bullrar inte! |
Nog har skolbarnen haft kul när de tillverkat sina fågelskrämmor! |
När jag flyttade till Göinge för snart 40 år sedan fick jag lära mig att inte ha för bråttom med vårbruket i trädgården - gör ingenting före 1:a maj, sa min erfarna odlare. Nu tycks dock klimatet ändrat sig så pass att man kan starta något tidigare men jag är ändå litet återhållsam tills maj inträder. Följdriktigt tog jag ett tag när vi kom tillbaka hem i går eftermiddag och röjde bort en del visset och ryckte bort fröplantor av fläder under fågelrestaurangen. Grobarheten tycks fara väl av en tur genom fågelmagen.
Tomatplantorna är redan stora och får komma ut en stund varje dag nu innan de kan planteras i växthuset. Växthuset är fö fullt av agapanthuskrukor där det börjat visa sig en del knoppar nu. När risken för nattfrost minskar ska de få komma ut och vid behov få pyjamas av fiberduk på nätterna. Då kommer tomaterna ut i växthuset istället.
Det blommar och knoppas hej vilt i hela haven. Pimpernöten ska blomma för första gången!!
Hoppas alla ni andra också tycker det!
Jag håller med fullständigt, lämnar inte landet i maj. Även om det är frestande med en yogaresa till Spanien.
SvaraRaderaSå mycket fina blommor och så härligt att det prunkar så överdådigt hos dig.
Här i Mora är det ju samma växtzon som Luleå och ett köldhål med mager jord därtill så det är inte mycket som klarar sig. Men vindruvan verkar ha klarat sig och lite till.
Du hittar nog en yogaresa i november då den behövs bättre!
RaderaMjauu så gott du skriver i dag olgkatt ; bilder därtill blir ett majnöje. Ser dig och din vän till häst för mig ... bögespringet, jag tänker danskt? Det blir ett nöje för din gudson och dig besöka Hovdala tillsammans!
SvaraRaderaKommer det rapport kanske? Nu ska jag läsa ditt förra inlägg inlägg också, var här i går, men var för trött, jag har det så vissa tider. Glad majlördagskväll önskar jag dig!
Jovisst var min bedste ridekammerat dansk! Och jag säger hellre bögespringet än boklövssprickningen, det vrickar man ju tungan på!
RaderaMaj är bäst, ingen protest! Fast juni, juli, augusti och september är också rätt bra förstås...
SvaraRaderaMen oj vad det växer i Skåne. Hemma i Dalarna får vi allt tåla oss lite till. Om man får sättpotatisen i jorden före 15 maj får man vara glad!
Bra att inte bli motsagd i detta ärende. Om det växer! Rapsen blommar för fullt och gräset måste klippas ideligen. Häggen blommar så skomakaren har ledigt ett par dar (högst, syrenerna är också redo).
RaderaVilken härlig blomsterprakt man fick uppleva här inne OCH hästkrafter. Minns nu min barndoms bya-häst "Friska" en ardenner som plöjde och harvade med drängen Gösta. Det var lite "gammaldags" i gården där de bodde... Önskar dig en härlig majhelg fast den börjar gå mot sitt slut och har varit rätt så kall.
SvaraRaderaYtterligare en helg har passerat och det är rätt kallt och regnigt - men blommar gör det!
RaderaHovdala är en pärla! Jag är oerhört förtjust i slottets röda orangeri. Spelade konsert där för några år sedan, och det var så bra akustik. Önskar att jag hade en lika bra konsertlokal här hemma. Och helst säkert skulle jag fylla rummet med pelargoner. :)
SvaraRaderaGullvivor, backsippor,... Bara fina saker. Maj är en månad jag bara vill KASTA mig över och rumla runt med så intensivt det bara går. :D
Orangeriet är verkligen ljuvligt. Jag har varit där på flera konserter, det blir magiskt.
RaderaDenna maj är litet april-lik men boket står ljusgrönt, raps och hägg blommar så jag klagar ändå inte!
OJ!!!
SvaraRaderaVad långt allt har kommit hos dig! :)
Jag kan nog skörda rabarber om någon vecka eller två.
Syrenen har bladknopp. Häggen börjar bli ljusgrön. Vi är veckor efter dig tror jag. :) Spännande är vårt avlånga land!
I vår stad hade vi hästar som klippte gräs i fjol. Hoppas det upprepas i år med.
Och i norr har de 6 m snö men hoppas hitta vägen till den 6 juni.....
RaderaSå vackra hästbilder och så härliga kråkskrämmor!
SvaraRaderaJag tänkte på dig idag extra mycket. Jag har vårstädat vårt rhododendronland och
där finns lilla Skåne presenterad både här och där i form av spjutbräken och sockblomma. Lilla Skåne blir allt större och snart måste det till ny landerövring.
Det är alltid lika spännande att se att det grönskar i de bruna knölarna. Kottarna saknar dem säkert, nu får de traska utan skyddande tak till matvrån vid trappan.
Det har börjat grönska i mina bruna knölar till strutbräken. Men en väninna tyckte häromdagen att jag skulle rensa bort dem, hon tyckte de såg ut som ogräs. Hon såg inga blommor, bara det skräpiga som ännu inte börjat slå ut. Ändå finns här massor av gullvivor, narcisser, magnolia, kejsarkronor osv ännu. Och nu kommer klockhyacinterna överallt.
RaderaHåller också helt med dig om att man ska vara hemma i maj. Och hela sommaren också. Det går ju bra numera när man är pancho och kan resa när som helst under det övriga året. Man får absolut inte missa de underbara ljusa kvällarna som du skriver.
SvaraRaderaBra att du påminde mig om rabarbern. Den har stuckit upp en hel del under veckan. Skönt att höra också att det inte gör så mycket om man väntar med att så frön. Har lite kvar som jag inte har sått.
Ingrid
Vi frossar i rabarber under våren, sen har vi en tendens att glömma bort den. Ibland kommer en väninna och får plocka för att koka saft och då får jag en flaska.
RaderaHåller också helt med dig om att man ska vara hemma i maj. Och hela sommaren också. Det går ju bra numera när man är pancho och kan resa när som helst under det övriga året. Man får absolut inte missa de underbara ljusa kvällarna som du skriver.
SvaraRaderaBra att du påminde mig om rabarbern. Den har stuckit upp en hel del under veckan. Skönt att höra också att det inte gör så mycket om man väntar med att så frön. Har lite kvar som jag inte har sått.
Ingrid
Många fina bilder här och visst är det så att man ska vara hemma i denna ljuva vårmånad. Så härligt med dessa ljusa kvällar, alla blommor och allt annat som händer i naturen.
SvaraRaderaSåg väldigt trevligt ut där vid Hovdala!
Jag blev nyfiken på pimpernöten och googlade (förstås)... och hittade en blogg med en kvinna som faktiskt lyckats med frösådd av den - här kan du läsa om det: http://helenstrdgrd.blogspot.se/2012/11/pimpernot-staphylea-pinnata-gror.html
Ha det gott!
Kan berätta att vi får en ny lördagsbloggare frå kommande lördag, Marie, med bloggen Skrifvarstugan: http://www.mariettsfoto.blogspot.se/
Jag vet att det har lyckats en del att få pimpernöt att gro men nötterna från Hovdalas gör det inte. Det kanske beror på just det trädet, jag vet inte. En god vän som samlar trädfrö vart han kommer i världen och har lyckats med det mesta kunde inte heller få dessa att gro trots ett antal proffsknep.
RaderaTrevligt med ny lördagsdeltagare!
Ja, maj sjuder verkligen av liv. Just därför tyckte jag mitten av maj-mitten av juni var den perfekta tiden att lämna mitt hem i allra nordligaste Norden, på Isflaket, och semestra i Sverige och Danmark. På så vis fick man fyllt på depåerna med härlig grönska och förlängt somrarna generellt. Nu är det istället att stanna hemma och bara njuta, fast inte i sittande/liggande läge, nej, nej, man ska ju ut och se, vara aktiv osv. I år har vi större projekt i trädgården, så odlandet får vänta till nästa år, men det kompenserar ni mer än väl för i er trädgård kan jag se. Härligt!
SvaraRaderaEn god vän brukar berätta om året då hon hade vikariat på vikariat från söder till norr och förlängde sin vår otroligt länge. Den våren lever hon på ännu efter många år!
RaderaNär man frågar mig hur jag tillbringar min tid säger jag att jag odlar min själ och min trädgård!