lördag 12 september 2015

Lördagstema: Naturligt

När jag tänker på begreppet naturligt brukar jag minnas ett tillfälle när jag avrådde en ung bekant från att slösa bort sin magra kassa på sk hälsopreparat. Hon invände då att det i varje fall inte kunde vara skadligt att inta sk naturmedel eftersom det bara vara "naturliga" ingredienser. Tja, sa jag då, bly, arsenik, uran, kadmium, svampgift och cyankalium är väldigt naturliga också.

Jag tror beteckningen naturlig är en av de mest missbrukade (liksom begreppet äkta som avhandlades i TV-programmet Plus i veckan).

Vad är t ex naturmaterial i kläder? Genast tänker vi på bomull, lin, silke och ylle och några litet mera ovanliga som rami, hampa, bambu och som jag senast sett, eukalyptusfiber (känns som silke!). Innan alla dessa fibrer kan omvandlas till kläder måste de genomgå ett antal processer som, vad jag förstår, innebär användning av mer eller mindre skadliga kemikalier och färger. Innan vi kan ta på oss ett behagligt bomullsplagg har det dessutom gått åt enorma mängder vatten, ofta i länder där rent vatten är en bristvara.
Inte känns det särskilt naturligt?
Viskos, som säljs under ett flertal namn, tillverkas vanligen av träfiber och brukar ömsom räknas till naturmaterial, ömsom till syntetmaterial. Syntetfibrer tillverkas oftast av olja och liknar plast. Ännu tillverkas den mesta plasten av petroleum men man kan framställa plast ur en mängd organiska produkter, t ex görs nu en populär plastkasse, Hinzaväskan, av sockerrör. Är förresten inte olja en naturprodukt i sig?  

Att kalla något onaturligt brukar betyda att man inte gillar en viss företeelse. HBTQ-beteende upprör en del som menar att det är onaturligt och därmed förkastligt, ja, rent av syndigt.
Att djurvärlden i själva naturen uppvisar otaliga sådana beteenden tycks inte imponera på den som bestämt sig för att "hen" inte får finnas. Den sk naturen spelar oss ibland spratt och ger vissa människor mönster i könskromosomerna som inte är bara xx eller xy utan t ex xxy eller xo. (En ensam y-kromosom är inte förenlig med liv, den har bara några få gener som i stort sett reglerar testosteron. Liv förutsätter minst en x-kromosom.)
I själva verket är det homofobi som är onaturlig om vi nu anammar det språkbruket.

För några decennier sedan spekulerades i att vi skulle kunna sluta äta "vanlig" mat och bara livnära oss på ett dagligt piller. Utvecklingen har, tack och lov, inte tagit oss dit även om vitaminpiller kanske ibland är nödvändiga när man  i industrin processat maten så hårt att viktiga näringsämnen gått förlorade. Själv försöker jag hitta ekologiska produkter som inte utsatts för giftiga bekämpningsmedel. Inte för att de skulle vara mera naturliga men förhoppningsvis mindre förgiftade.

Tillbaka till sk naturmedel. Som mediciner framhålls dessa ibland som överlägsna de läkemedel vi från läkemedelsindustrin. Då glömmer man alla de mediciner som industrin framställer med utgångspunkt från naturen, t ex penicillin från mögel, aspirin från salixbark, atropin från belladonna, digitalis från fingerborgsblomma och ett flertal cancermediciner från olika växter, bl a vintergröna.

Vincristin tillverkas av vintergröna, en vanlig marktäckare i bl a min trädgård.

Det finns också en växande skara människor som anser att vaccinering är onaturligt och att det vore bättre att genomlida sjukdomarna "naturligt". Att många då skulle dö eller få livslånga skador av t ex mässling eller polio tycks dessa skeptiker irrelevant. Just nu står vi inför  en hotande polioepidemi i Ukraina och Rumänien där krig och en utbredd vaccinationsskepsis stoppar den massvaccinering som är nödvändig.

Kanske vi får vara beredda på att naturen slår tillbaka....

Övriga lördagsbloggare finner du i högerspalten!

19 kommentarer:

 1. Oj! du slår huvudet på många spikar! Bra och tänkvärda ord! Onaturligt är i många sammanhang väldigt missbrukat, som ord betraktat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är både naturligt och onaturligt missbrukade ord!

   Radera
 2. Mycket intressant och tänkvärt inlägg. Skönt i alla fall att vi har blivit tolerantare mot våra medmänniskor. Ofattbart att tänka sig att det tidigare var straffbart om man var homosexuell. Fast det existerar ju tyvärr fortfarande länder där man har den synen.
  Sorgligt att man är skeptisk till vaccinering på sina håll i Europa. Det är ju barnen som blir lidande i störst utsträckning!
  Ha en skön helg önskar Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ingrid! Tack och lov har HBTQ-toleransen ökat på många håll men på andra ställen går det bakåt. Trist nog ofta med hänvisning till religiösa föreställningar där medmänsklighet och kärlek istället verkligen borde vara ledstjärnor.
   Ha en skön helg, du också!

   Radera
 3. Tycker du har helt rätt: begreppet naturligt överutnyttjas och används oriktigt ganska ofta. Är själv skeptisk till "naturmediciner" - men förstår att man i vissa lägen vill prova allt. Och ja, jag har ett inlägg på temat hos mig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sund skepsis är alltid bra, särskilt om man går vidare och tar reda på fakta. Tyvärr gör ju inte de sk foliehattarna där vaccinmotståndarna ingår, det. De resonerar istället som så att om en av 10 miljoner får en svår biverkan så är vaccin farligt. Samtidigt kan t ex rökning vara ofarligt eftersom det finns en gubbe i byn som rökt sen han var 12 och nu är han 90.
   Trist nog finns ingen vetenskaplig evidens för sk naturmediciner och heller ingen garanti för ofarlighet om det inte rör sig om homeopati. "Minnet" i vattnet av en molekyl kan knappast vara farligt.

   Radera
 4. Eloge för ditt val av ämne Olgakatt :-) Det är verkligen ett välanvänt begrepp men inte särskilt "grundat" för de flesta av oss som använder det. Det finns verkligen många vinklar att ta i beaktande. Men roligt ämne att skriva över :-) Ha en fortsatt fin helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Nu har jag läst ett flertal funderingar över detta ämne och är verkligen imponerad av variationerna. Bravo, alla lördagsbloggare, ni gick verkligen i gång på detta!

   Radera
 5. Spännande inlägg om ämnet... jag såg också plus och frågeställningen om naturligt och visst utnyttjas ordet!
  Tack för ännu ett klurigt tema, som kan lösas på många olika sätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Plus var det "äkta" som avhandlades men nog finns det släktskap med "naturligt'!
   Det har verkligen blivit många variationer på temat! Kul!

   Radera
 6. Instämmer med Anna här ovan! Eloge till dig!
  Jag har också läst runt och gick i gång med nya insikter tillkomna ... vidgade vyer!
  Prima naturligt - onaturligt .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Vi lär av varandra, verkligen!

   Radera
 7. Ja, tack för det Olgakatt!
  Jag har bekanta som har övergått från kliniska medicinska cancerbehandlingar till undergörande naturmediciner för att de har trott på "propagandan". Läkarna har varit förtvivlade när behandlingen har kapats mitt i och så har det gått som det har gått.
  Om den s.k. naturliga behandlingen verkligen skulle stå sig i jämförelse, så är jag fullkomligt säker på att alla skulle ha anammat den för längesen.
  Det är inte längesedan en manlig bekant fick höra om en undergörande naturlig väg att bli frisk där cancercellerna åts upp och försvann av medlet. Till en början mådde han bra men sedan gick det fort åt andra hållet. Nu finns han inte längre.
  Det är vanskligt att göra reklam för någonting som man inte vet särskilt mycket om, verkningarna osv. Dessvärre är det det halmstrå som många tror att ska göra under.
  Bra inlägg, tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag blev anmäld till ansvarsnämnden och tog råd av min specialitets vetenskapliga råd, en klok man, så sa han att en del av ledamöterna (icke fackfolk) brukade uttala sig med den tvärsäkerhet som endast den grundmurade okunnigheten ger. Även om det kan låta arrogant så är det inte desto mindre sant. Ju mera man lär sig, desto försiktigare uttalar man sig. Mitt ärende behandlades dock proffsigt och jag friades helt. Det är ju dock inte så svårt att förstå att man i förtvivlad situation griper efter halmstrån när någon lovar mirakel - oftast mot rejäl betalning.

   Radera
 8. Spännande ämne och outtömligt!

  Hur många människoliv har inte vaccin och antibiotika räddat! Men nu får vi oroande rapporter från länder som (ofta på goda grunder) är skeptiska mot vad västerlandet hittar på för deras räkning. Där är det svårt att genomföra vaccineringsprogram, när ryktet går att det egentligen är en kamouflerad steriliseringskampanj. Svårt att skapa (eller återvinna) förtroendet i sådana lägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man undrar ju vem som tjänar något på att sprida sådana rykten även om man kan förstå misstroende mot västvärlden som verkligen inte alltid kommer med bara goda avsikter. Märkligare är ju att utbildade, upplysta personer t o m i vårt eget land sätter igång vaccinskräck. Goda vänner som flyttat till USA berättar att i deras område slår myndigheterna tillbaka och kräver omfattande vaccination för att barnen ska få gå i skolan!

   Radera
 9. Björn Gillberg (han som tvättade med "grädd"pulver) krävde att det skulle bli förbjudet att bespruta grödor med gifter. En sur åhörare undrade om han ville förbjuda flugsvamp och huggormar också. Gillberg konstaterade att visst fanns det gifter i naturen – Men räcker inte det då? sa han.

  SvaraRadera
 10. Tänkvärda observationer. Det är väl det samma som människor är rädda för att produkter ska innehålla något kemiskt. Sedan denna hysteri med produkter i affärer och restauranger som är hembakade osv.

  SvaraRadera
 11. Skrattade högt igår när jag hade bloggat lite i förtid, och sedan kom in hit och såg ditt inlägg om piller som mat. :)

  SvaraRadera