fredag 25 september 2015

Lördagstema: Säsong

Min sista rubrik för september är säsong och på förekommen anledning får ni denna länk
https://www.metopera.org/Season/In-Cinemas/

Anledningen är förstås att jag redan har biljetter till alla Live in HD - föreställningarna från Metroplitanoperan i New York säsongen 2015-16 som sänds på på min biograf i Göingeskogarna.
Jag kan upplysa om - för den som tvivlar - att sångarna INTE har några mikrofoner på sig ens vid dessa föreställningar som sänds över hela världen live, senast jag såg en siffra var 64 länder med. Sändningarna utgår från en sändningsbil utanför operan som på nåt tekniskt avancerat sätt tjuvlyssnar på föreställningen och vidarebefordrar den ut i etern.

Metoperans säsong startade i måndags med galaföreställning av Othello. I onsdags hade Turandot säsongspremiär och i går, fredag, hade Il Trovatore sammalunda. 
Turandot på Met är deras dekormässigt näst största uppsättning och jag kan lova att den är magnifik, ty jag var där i onsdags.
Men ännu större kändes upplevelsen i går kväll när Anna Netrebko, Dmitri Hvorostovsky och Yonghoon Lee sjöng huvudrollerna i Trubaduren. Inte bara för att de är bäst utan också för att Hvorostovsky är tillbaka efter att i sommar behandlats för en hjärntumör. Det var så uppenbart att alla var lyckliga över detta, inte minst dirigenten och orkestern som överhöljde honom med blommor efteråt och hela publiken stod upp och jublade.
Nästa lördag är jag hemma igen och då ser jag matinéföreställningen live i HD på bio!

Härmed lämnar jag över stafettpinnen för oktobers lördagsteman till Pettaskarin!

16 kommentarer:

 1. Härligt! Jag ska också kolla in hur den säsongen ser ut... fast jag är nog sent ute för biljetter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på hur stor biograf du har tillgång till och var du befinner dig. Vissa blir fort utsålda, andra kan ha gott om plats. Hoppas du kan hitta nåt!

   Radera
 2. En "säsong" att se fram mot, verkligen :-) Ha så roligt och ljuvligt i all dramatik som brukar utspela sig i föreställningarna :-)

  SvaraRadera
 3. Tack Olgakatt, jag har fattat stafettpinnen...
  Ha det på alla sätt bäst i operavärlden och den utanför var du än är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Karin! Jo, det blir mycket opera i höst - också! På olika håll.

   Radera
 4. Ha det bäst där du är; Opereranördens rike består av njut!
  Tack för länken och för dina fantastiska tema i säsongens första månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove, du kan tro att jag njuter!

   Radera
 5. Det är kul att Live i HD sprids över världen, även i lilla biografen iOrsa brukar man kunna se opera. Och så har vi ju Visladan i Vattnäs.
  Apropå Othello, om du inte läst Frans G Bengtssons Othello och fotbollsreferenten, så gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Othello och fotbollsreportern har jag läst! Den påminner om den sommarvikarierande kulturredaktören i Blekinge som för två somrar sedan intervjuade Mikael Wihe inför en konsert. Kulturredaktören skrev att Wihe berättat att han gett en konsert för många år sedan i Ellen Erikssons telefonfabrik på orten. Denna Ellen lär ha varit fena på att tillverka telefoner men det är oklart om fabriken finns kvar. Wihe hade läst tidningen och berättade om artikeln från estraden och publiken tyckte det var obetalbart roligt. Alla utom den oförstående och intet ont anande reportern,

   Radera
 6. Ha det fortsatt gott där i operornas underbara värld... och tack för alla trevliga teman du klurat ut åt oss!

  SvaraRadera
 7. Operasäsong, förstås! Jag undrade lite vilken slags säsong du hade i åtanke, men det borde jag ju har begripit. Och visst är det kul att Folkets Hus trevande försök med att få direktsänd opera till husen har fallit ut så väl över hela landet. Själv startade jag säsongen för "Sällskapsliv på ABF" med Norrlandsförfattaren Aksel Lindströms författarsällskap idag. Så nu tror jag nog att storsjöodjuret kan ha funnits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag hittade på mina rubriker så hade jag inte nån speciell säsong i tankarna men just nu bjöd sig operasäsongen så vackert.
   Men vad då "funnits"? Menar du att storsjöodjuret har dött? När då?

   Radera
 8. Tack Olgakatt för trevliga teman i september. Det sista ämnet hoppar jag dock över eftersom det trängs mycket annat som jag vill skriva om. Har heller inga idéer vad gäller säsong.
  Ingrid

  SvaraRadera
 9. Operasäsongen alltså, såklart! Verkligen fantastiskt att man numera kan följa liknande på bio. Alla kan ju inte vara på plats.

  SvaraRadera