lördag 28 november 2015

Lördagstema: Änglar

Musikantas sista tema, Änglar, för november sammanfaller med helgen då första advent infaller. Jag vet ju inte om hon haft det i tanken när hon när hon gav oss rubriken men jag nappar i alla fall inte på den "juliga" tråden.

Änglar kommer mig alltid först att tänka på den med det ljungande svärdet, ärkeängeln Mikael, chefsängeln, som drev ut Eva och Adam ur Edens lustgård. Historien har alltid retat mig. Om det nu funnes en gud, ett paradis och ett kunskapens träd, varför i all världen skulle människorna inte få skaffa sig kunskap? Och att Eva lockade Adam som sen skyller ifrån sig  är ju så dumt att klockorna stannar.

Mer sympati känner jag då för de hämnande änglar  som till Verdis Requiem ledsagar "den enfaldige mördaren" i Hans Alfredssons film med samma namn. Det finns ett klipp på youtube som jag inte lyckas dela men det är sevärt! En suddig stillbild är allt jag kan åstadkomma.


En annan ängel man kan fundera över är en av Finlands mest älskade målningar, Hugo Simbergs Sårad ängel, som hänger i Ateneum i Helsingfors.


Simberg hör till symbolisterna men han har aldrig förklarat vad han menar med bilden; det är upp till var och en att läsa in sin egen tolkning. Två rätt surmulna gossar - de ser ut som om de mycket motvilligt blivit kommenderade -  bär en ängel med  bruten vinge och ögonbindel, vad kan det betyda?
En liten historik om målningen kan läsas här.
För mig återstår att åka till Helsingfors och se målningen i verkligheten!

Änglar har i alla tider figurerat i religion, fantasier och sagor. Snart vimlar tillvaron av julänglar i alla de former! 
En trevlig adventshelg hoppas jag att alla får! I december är det Anna som tar över som temachef!
Därmed tackar vi Musikanta för utmaningarna i november!
Om jag inte minns fel är det HeLena som tar hand om januari och Tove februari.

7 kommentarer:

 1. Eftersom vi inte firar jul på annat sätt än att jag spelar i kyrkan på midnattsmässan i Mogata och på julottan i Rönö på Vikbolandet hade jag ingen tanke på julen när jag bestämde mig för temat änglar. Jag ska berätta vad som var incitamentet senare i mitt eget inlägg.
  Håller med dig om att historien om utdrivningen ur paradiset är ovanligt dum. Tyvärr köpte den nya kristna kyrkan också historien om kvinnan som förförde Adam med list, vilket naturligtvis bidrog till uppfattningen att kvinnor var moraliskt sämre än männen och att de således gick att behandla sämre än männen också. Uppfattningen lever ju kvar i "Kvinnans list övergår mannens förstånd."
  Intressant inlägg som vanligt från dig. Spännande målning du visar också till slut. Tack för dina bidrag till den här månaden!

  SvaraRadera
 2. Det är så konst blir spännande när konstnären låter en tänka till själv.
  Jag har tidigare stått och tittat på målningen av Simberg och tänkt helt annorlunda tankar om den än vad jag tänker just nu.
  Nu kan jag läsa in helt andra saker än jag har gjort och så är det kanske alltid, när det kommer till kritan. Vi är ju föränderliga. Tack och lov.
  Trevlig första advent önskas!

  SvaraRadera
 3. Vad intressant att få läsa om Sårad ängel! Jag tänkte på den när jag funderade på ämnet för idag, men kom inte ihåg vilken konstnär det var, så jag släppte den tanken. Jag har för mig att jag såg det på nationalmuseum för några år sedan på någon stor utställning, vars tema jag har glömt. Måste kolla om jag har någon utställningskatalog kvar.

  SvaraRadera
 4. Den där tavlan är verkligen ett nysterium!
  http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2015/11/lordagstema-anglar.html

  SvaraRadera
 5. Visst, den målningen väcker frågor, jag fastnar främst för den högra pojken, jag tycker det ser ut som om han är väldigt bekymrad, lite anklagande kanske, eller skäms han?

  SvaraRadera
 6. Även jag blir tagen av den sårade ängeln! Jag tror att den traditionella bilden av ängeln är att den inte kan skadas, att den är osårbar på något sätt. Kanske det inte finns något över huvudtaget som är osårbart. Kanske allt handlar om emotionellt växelbruk, ge och ta... Den enfaldige mördaren tror jag bestämt jag måste se om! Ha en fin adventshelg!

  SvaraRadera
 7. Dessa olika änglabilder som säger så mycket. Intressant har du skrivit ditt inlägg. Jag lämnade en kommentar tidigare men den försvann, nu har du en här.

  SvaraRadera