lördag 21 november 2015

Lördagstema: Dofter

Månadens temachef är Musikanta och nu ska det handla om dofter.
Luktsinnet lär vara det sinne som mest kan väcka minnen och associationer. Jämfört med de flesta djur har vi ett dåligt luktsinne men det är ändå kraftfullt och mister vi det blir tillvaron betydligt fattigare. Alla nyanser i smak sitter också i näsan, tungan skiljer som bekant bara på sött, salt, surt, beskt och umami.


Vad som luktar gott, doftar, och vad som luktar illa, stinker, är en personlig sak även om vi nog är överens i en hel del fall.
Mat vi gillar doftar för det mesta gott när den lagas medan lukten av havregrynsgröt gör mig illamående. Och blandningen i trapphuset av en grannes kålsoppa och annans stekta sill, särskilt dagen efter, retar definitivt inte aptiten. Det gör f ö  inte villagrannens tändvätskeos heller innan grilldoften tagit över. Tobaksstank ska vi inte tala om.
Den hårfrisörska jag en gång besökte vars armhålor inte precis doftade rosor när hon tvättade mitt hår blev jag inte kund hos...

Människor i vår del av världen är livrädda att lukta illa - ändå gör många det ovetande - och parfym är en utbredd företeelse, både i direkt och indirekt form. Alltför många hudvårdsprodukter är parfymerade och använder man  en tvål, en kräm på kroppen och en i ansiktet, en deodorant, ett par tre hårvårdsprodukter plus en parfympust bakom örat så bär man runt på en hel doftsymfoni i varje fall några timmar - och kanske den är rejält dissonant! Är det dessutom en rökare, som stinker redan från början, blir resultatet ren katastrof.

(Bild från nätet)
Det är inte många parfymer som jag tycker doftar gott, många är direkt kväljande. Vissa människor reagerar dessutom på starka dofter hos andra och på arbetsplatser och i offentligheten anser jag att man måste besinna sig. Att sitta bredvid nån med kväljande parfym eller rakvatten på bio, t ex, är verkligen inte roligt.
Så fram för doftdisciplin!

Runt oss finns många härliga dofter, salt hav, fuktig jord, blommor och lövverk, bebisar, hästar och kor luktar gott men inte grisar. Nyligen stod jag under ett eukalyptusträd och insöp den ljuvliga doften och snart bär många av oss in en gran som ger juldoft i vardagsrummet.


När man kommer hem till vänner och släktingar känner man igen doften i just det hemmet även om det gått mycket lång tid sen senast, vårt luktminne är mycket starkt.
Forskning tyder också på att  doften har betydelse för vårt val av partner; man måste gilla lukten av sin friare, annars får han korgen!

Den här friaren luktade nog gott.....
...för det blev bröllop!
Nästa vecka handlar det om änglar!
Tills dess tillönskas alla bloggvänner en trevlig helg!18 kommentarer:

 1. Här doftar kunskap och praktik på ett smakrikt sätt! När jag hade borta lukt och smak, så var minnet av smaken tydlig nog ...
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En väninnas mamma förlorade luktsinnet och hennes matlagningskonst blev ganska handikappad - hon kunde inte längre smaka av kryddningen!

   Radera
 2. Jag håller med om att det behövs mera doftdisciplin.
  Igår satt jag på ett i övrigt trevligt jubileumsmöte men bakom mig stank det av väldoft...tänk att det kan bli så när det blir för mycket av det goda. Då blir doften stinkande och kväljande.
  I Helsingfors, dit jag var här om veckan, hade man tagit in granar från skogen i affärerna och det doftade verkligen fräscht och gott...julkänslan fick jag dock inte men den kommer...

  SvaraRadera
 3. Håller verkligen med dig: man måste vara lite försiktig med de dofter man eventuellt "häller över sig"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I synnerhet om man ska vistas intill andra längre än några minuter i taget!

   Radera
 4. Använder aldrig parfym till vardags, kanske jag stänker på mig en droppe om jag ska gå på kalas någon gång. Jag vet ju att det finns många som är allergiska. Det är synd eftersom jag älskar t.ex. Chanel 5 och tycker att jag själv luktar gott av den.
  För mig är en doft positiv - en lukt är neutral, kan vara både positiv och negativ. Som väl är, är inte inställningen till mäns rakvatten lika negativ som till kvinnors parfymer. Jag älskar när Kent tar på sig lite av mitt favoritrakvatten.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att herrparfym kan vara väl så påträngande och de blaskar ofta på större mängder på hela hakan. Jag har censurerat bort ett flertal märken från makens lista.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Åh, doften av eukalyptus! Den kan jag längta efter ibland. Men då får man trösta sig med alla fina dofter vi har i våra skogar och trädgårdar.

  Men oj, vad jag håller med dig om dessa disharmoniska doftsymfonier som man kan råka ut för på stan. Jag tvekar ofta att gå in i stora varuhus, för precis innanför entrén brukar parfymavdelningen ofta bre ut sig med sina intensiva dofter. Jag får ont i ögonen bara jag tänker på det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min amerikanska "mamma" brukade gå ut på ranchen och hämta eukalyptuskvistar och lägga i de paket hon skickade. De doftade underbart och väckte minnen!
   På parfymavdelningar står dessutom ofta folk och vill att man ska provlukta på deras produkter. Hur ska det gå till i den förorenade atmosfären, undrar man.

   Radera
 7. Kul vinkling av dofttemat. Jag vet inte hur eukalyptus doftar, har bara ätit tabletter med eukaluptussmak.
  Trevlig helg på dig också!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammaldags eukalyptustabletter har rätt smak!

   Radera
 8. Doftdisciplin, tack för det ordet.
  Visst kan jag tycka att en del parfymer luktar gott, men inte på mig. Så jag får väl skvätta på någon anna och hålla mig i närheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog rätt svårt att själv känna hur en viss parfym passar en. Man får fråga nån man tror har god smak! Om det skulle vara aktuellt.

   Radera
 9. Intressant, det stämmer verkligen att dofter kan framkalla associationer och minnen från långt tillbaka och även framkalla känslor i samband med minnena. Parfym kan vara ett otyg, förstår att det är exklusivt och fint men har aldrig använt det själv. Bara om tvålen, deodoranten eller schampot är parfymerat på något sätt. Och helt klart spelar luktsinnet roll i val av partner fast man kanske inte är medveten om det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såvitt jag kunnat konstatera är det inte lika "inne" med sk luktegott just nu som de var för ca 10 år sedan. Otroligt skönt!

   Radera
 10. Spännande det här med dofter... själv använder jag sällan någon extra doft än den som finns i tvål, deodorant och schampo... min man är lite känslig mot för starka dofter och kan få riktiga nysattacker. Vi var på en konsert, som kanske blev vår sista för ett antal år sedan... det var så många starka dofter så vi fick lämna lokalen mitt i... inte kul.

  SvaraRadera