tisdag 17 maj 2016

Melodier på hjärnan

Ibland fastnar en melodi i huvudet så att man vill bara höra den om och om igen. Det händer mig rätt ofta efter att jag varit på opera och förr var jag då tvungen att skaffa mig en inspelning - om jag inte redan hade en - och spela avsnittet ofta. Numera finns det mesta på youtube eller spotify och tillgängligt när som helst.
För tillfället är det ett avsnitt ur Donizettis Roberto Devereux jag måste höra ideligen. Det finns hur många inspelningar som helst av denna opera, eller avsnitt ur den, på youtube och jag botaniserar hej vilt. Men den jag gillar bäst är en snutt från generalrepetitionen på Metropolitan i våras med Sondra Radvanovsky och Matthew Polenzani.
Sondra R gjorde under säsongen drottningrollen i alla tre Donizettioperorna om Tudordrottningarna, Anna Bolena, Maria Stuarda och Elisabeth I i Roberto Devereux, ett verkligt kraftprov. Tyvärr var det bara den sistnämnda som visades live på biografer över världen men jag har sett de andra tidigare,Uppsättningen av Roberto Devereux är magnifik i kostymer och mask! Roberto är den dubbelt så gamla Elisabeths favorit, helt enligt historisk förebild. Tiden är drottningens sista levnadsår och hon är väldigt åldrad. Den tjusiga Sondra R har fått en mask där hon verkligen ser gammal ut med gulnade tänder och dessutom rör hon sig som om hon har ont i höfter och ben. Roberto har en rock efter förebild från en målning med fantastiska silverbroderier. Och har man varit på backstagetur på Met så vet man att när det gäller kostymerna så fuskas det aldrig med hantverket!
Liksom i verkligheten mister Roberto i operan huvudet. I alla tre Tudoroperorna rullar huvudena, men inte förrän alla sjungit det vackraste man kan tänka sig.

13 kommentarer:

 1. När jag har trappat ner lite mera så ska jag tamej tusan trappa upp musiken som vill komma till mig. Bl.a. opera.
  Tack för trevlig och intressant info. Så har jag lärt mig lite mera igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns oändligt mycket att ösa ur! Låt det bara skölja över dig! Jag har just läst ut en bra bok, Opera, Död, dårar och doktorer. Då inser jag hur oändligt litet av operavärlden jag sett och hört! Livet är för kort för allt!

   Radera
 2. Det går väl an när man får en vacker melodi på hjärnan, men alla gånger när man får något efterhängset, som man inte gillar - då är det illa!
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. De melodier man inte kan få för mycket av under en tid blir ibland så småningom en plåga - men det har aldrig hänt mig med Donizetti.

   Radera
 3. Man får göra med livet, som gumman med den för korta täcket gjorde - hon klippte av det nedtill och skarvade med den biten upptill.
  M

  SvaraRadera
 4. Är mycket bekant med fenomenet, man kan bli tokig ibland när det är nån låt som är lite tjatig av naturen och så sätter den sig på repeat i hjärnan som grädde på moset... Men nån operaaria har jag aldrig råkat ut för. Det skulle vara trevligt som omväxling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Donizetti har jag flera gånger blivit "beroende" av och spelat vissa snuttar av mer eller mindre varje dag under en period. Slutscenen i Lucia di Lammermoor med en ung och fräsch Pavarotti, t ex, eller Belcore som sjunger om alla sina medaljer i Elisir D'amore. Irriterat mig har de inte gjort, däremot.

   Radera
 5. "La donna e mobile" är nog den enda operasång jag får i huvu´t.
  Har sett en del opera, men det är nånting jag måste säja,
  att jag inte uppskattar. "Carmen" var lätt att tycka om.

  Ruth i Virgnia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carmen lär vara den mest spelade operan i världen och den är verkligen lätt att tycka om.
   Jag har flera vänner som gått på några operor och sen bestämt sig för att det inte passar deras smak, det är helt OK med mig. Jag har varit på rockkonsert - det passar inte mig men jag har testat och respekterar dem som gillar det. Däremot stör det mig när folk som aldrig hört en ton opera "vet" att det bara är feta damer som "galer" och ska övertala mig att SÅ ÄR DET!

   Radera
 6. Visa melodislingor stannar längre än andra och går om och om igen uppe i knoppen! :)

  SvaraRadera
 7. Inte alls ofta jag varit på opera men det har hänt och då blir det lite av fest. Det var en vacker bit du bjöd på och ibland kan det ju vara riktigt trevligt när något fastnar i huvudet. :)

  SvaraRadera
 8. På Operafabriken gjorde vi Maria Stuarda år 2013! Det var roligt. Hoppas få se dig i år på vår Otello!! Vi spelar bl a i Kristianstad, och har redan fått en ypperlig recension! Välkommen! :)

  SvaraRadera