torsdag 27 oktober 2016

Veckans rubrik: I väntans tider


Pettaskarins sista ämne för oktober är Väntans tider. 
I våras fick jag en remiss till en klinik vid ett av Skånes sjukhus. Det finns ett krav att man ska få första besöket inom 90 dagar. Jag fick en kallelse till ett datum strax innan det gått de 90 dagarna och planerade min resa, 5 mil x 2. Dagen före ringde man återbud, personen jag skulle träffat hade blivit sjuk. Jag kunde inte få något besked om ny tid.
Någon vecka senare träffade jag en bekant som berättade samma historia om samma klinik. Hon hade så småningom fått sitt besök och sin åtgärd ca ett halvår efter att remissen skickats.
Höromdagen tänkte jag relatera detta för en annan bekant som avbröt mig halvvägs och frågade om de inte hade ringt återbud strax innan det planerade besöket. Hon hade nämligen hört precis samma historia från flera andra. 
Min skeptiska natur gör att jag nu frågar mig om detta är ett utstuderat sätt att fixa statistiken så att det ser ut som om man uppfyller kravet på kallelse inom 90 dagar trots att besöket aldrig äger rum.
Jag kan tillägga att jag samma dag jag fick återbudsbeskedet letade upp en privat vårdenhet med landstingsavtal och fick genast tid utan att det kostade mig mera, varken i avgift eller reseavstånd. När jag så småningom efter ytterligare 6 veckor fick ny kallelse till sjukhuskliniken hade jag redan fått min åtgärd vidtagen på utmärkt sätt. 

Jag är fullt medveten om de svårigheter sjukvården har att få logistiken att fungera. En anledning är brist på personal. Jag längtar till den dag när våra landstingsledningar ska inse att det blir både bättre och billigare i slutändan om man tar hand om och visar uppskattning för sin ordinarie personal istället för att anlita hyrsköterskor och hyrläkare. I vårt landsting vill man inte ha "lönesmitta" så att någon enhet får högre löner än en annan även om det är en med rekryteringssvårigheter. Dock tycks det snart inte längre vara lönen som är avgörande utan arbetsmiljön och arbetsscheman.
Jag efterlyser även att landstingskliniken upplyser om vilka andra vårdgivare med landstingsavtal man kan anlita om så önskas när väntans tider blir alltför långa.Att, som här, stå i kö till Migrationsverket och vänta på besked om uppehållstillstånd är säkert minst lika frustrerande som att vänta i sjukvården!

Tack Pettaskarin för utmaningarna i oktober!  

11 kommentarer:

 1. Dessvärre har din teori mycket som talar för sig. Så enkelt att hyfsa statistiken på det sättet! särskilt frestande om det finns någon form att belöningssystem som innebär att det trillar ut lite extra pengar till dem som lyckas hålla köerna inom acceptabel längd.

  Men visst är det galet att systemet bygger på någon slags karusell där många jobbar någon annan stans än på sin ordinarie arbetsplats. Nej, jag ska inte ge mig in på den diskussionen. Inte bra för lördagskvällshumöret!

  Önskar dig i stället en trevlig lördagskväll och fortsatt angenäm helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa saker ska man nog undvika att tänka på medan man vill ha en trevlig helg, Just nu tänker jag på hur trevligt det är att solen skiner! Hoppas den gör det på dig också.

   Radera
 2. På asylboendet där jag volontärar har man döpt om Migrationsverket till Väntaverket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett passande namn som kanske ska kompletteras, t ex Det oförutsägbara vänteverket. Åtminstone rapporteras om till synes identiska fall där den ene får stanna, den andre inte.

   Radera
 3. Nickande läser jag ditt inlägg om väntan i vården. Återbud, ombok och avbok. Ingen egen erfarenhet, men andras då i vårat landsting och bekanta i deras. Gott att du fick ditt bekymmer ordnat!
  Det finns mycket att ordna om och ställa i gott skick för politikerna.. IVO och Socialstyrelsen ..
  Mycket finns att tycka.
  Köbilden väcker också känslor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjukvården har stora problem och man hänvisar till ekonomin. I Skåne, som har landets lägsta landstingsskatt blev det trots svårigheterna ingen skattehöjning. Jag sällar mig numera till förespråkarna för att staten tar över ledningen av sjukvården för en jämlikare fördelning över landet.

   Radera
 4. Det där var intressant - ska lägga det på minnet. Har inte själv råkat ut för det men man vet ju inte ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något bevis har jag ju inte men nog får man misstankar.

   Radera
 5. Låter fullständigt galet men dessvärre händer det.
  Jag vet inte ens vad jag ska säga men är glad att du har fått ditt problem fixat och åter är på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker synd om dem som får uppdraget att ringa återbud. Samtidigt undrar jag vad som hänt om jag inte varit nåbar på telefon utan dykt upp på mottagningen. Hade jag blivit hemskickad, tro? Eller fanns det en plan B?

   Radera
 6. Hemskt om det verkligen skulle vara så utstuderat, samtidigt har vi samma erfarenhet här hemma! Och vad ska man då med en bestämmelse till om det i alla fall kringgås på detta sätt??? Gubben fick efter tre månader besked om att han skulle kontakta kliniken för att få en tid inom tre månader som inom tre månader skulle infrias ungefär...

  SvaraRadera