söndag 23 oktober 2016

Veckans rubrik: Löften

Pettaskarins tema denna vecka är Löften.
Eftersom jag igår kväll avnjöt Metoperans direktsändning av Don Giovanni med utmärkta artister, däribland vår svenska Malin Nyström, så handlar min drapa om mäns löften till kvinnor. Sedan urminnes tider har män lovat kvinnor guld och gröna skogar bara de får sin vilja fram. För det allra mesta har både guldet och skogen uteblivit och ofta även mannen helt och hållet trots att mången Donna Elvira förlåtit både en och många fler gånger. 
En bekant till mig föll - trots bättre vetande - för en envetet uppvaktande man som lovade och lovade. När hon blev gravid byttes de kärvänliga löftena omedelbart ut mot löftet att han skulle ta livet av sig om hon inte gjorde abort. När hon inte gjorde det bröt han även självmordslöftet.
De män som misshandlar kvinnor lovar att det inte ska hända igen. De som ertappas med vänsterprassel lovar att det inte ska hända igen - medan prasslet lovas skilsmässa och giftermål.
Operan om Don Giovanni lär härstamma från en 1600-talsberättelse i Sevilla och det enda som inte stämmer längre är att straffet numera oftast uteblir.


18 kommentarer:

 1. Heder åt kvinnan som inte gjorde abort! Den mannen var ändå inget att ha så det var nog skönt att hon blev av med honom. Jag var ju scout när jag var liten - blåvinge- och första raden i scoutlagen löd då: "En scout talar sanning och står vid sitt ord". Jag vet inte varför de har ändrat det numera - jag tycker det var bra. Man lärde sig tidigt att hålla sina löften.
  Man ska vara försiktig med att lova något man inte kan (eller tänker) att hålla.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, han är en lustorsk, jag kände honom också och fattade aldrig vad vissa kvinnor såg hos honom. Jag kände bara avsmak.
   Barnet fick namnet som betyder Guds gåva, du vet nog vilket det är!

   Radera
 2. Ack vad jag önskar att det funnes en handbok för unga kvinnor, med en utförlig lista på alla raggningsrepliker och beskrivning på vad de egentligen betyder. Eller förresten – alla tjejer borde läsa den där handboken för killar som handlar om hur man raggar. Så att de känner igen både stilen och replikerna. Jag hörde ett radioprogram om hur man (en coachfirma, av något slag) tränar killar att hitta de rätta replikerna, övertalningsmetoderna, komma runt invändningar, smickra, låtsas ointresserade osv. i lagoma doser. Nu hittar jag det inte, men jag tänkte att: Detta är vad varje kvinna bör veta!

  Hoppas Don Giovanni var bra – även om han är en opålitlig typ!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visa mig nån ung person som bryr sig om varnande råd i kärleksaffärer! Men att ta del av "fiendens" knep är nog en väldigt god idé.
   Som vår utmärkte introduktör i Osby påpekade så anses Don Giovanni vara juvelen i kronan av Mozarts operor och jag är nog benägen att hålla med. Särskilt med en sån röstbesättning som denna. Varje gång någon brast ut i en aria tänkte jag att DEN sångaren nog var bäst. Men nej, ALLA var bäst. Jag till och med stornjöt av recitativen.

   Radera
 3. Viktigt och vackert om löftesbrott; gång på gång ...
  Mot bättre vetande görs det, så funkar förälskelsen numera anses den något psykotisk och finns en lucka i bekräftelsebehovet -kanske till följd av brutna löften från uppkommet - svårt nog: Kalla på Orsa kompani. Så lägger jag ordet drapa på minnet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nog är förälskelsen psykotisk, alltid!

   Radera
 4. När jag gick på folkhögskola på 70 talet hade vi en härlig kvinna i köket som utbrast ett antal gånger per dag på brett dalmål; tyyyyypiskt karlar!!! Hon visste nog vad hon sa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det utbrists nog lika ofta "typiskt fruntimmer" och jag är inte så förtjust i någotdera, det missar ofta sin poäng. Vi hade en karl på mitt jobb som menade att det var typiskt kvinnor att äta glass, t ex. Men ibland finns nog ett korn av sanning ......

   Radera
 5. Intressant inlägg! Vill förresten meddela att jag vill gärna vara med i bloggruppen Veckans rubrik även om jag inte varit så flitig på sistone. Har haft mycket annat att göra, men nu på lördag kommer jag i alla fall med ett inlägg. Hälsningar Birgitta Pensionären på ön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska vara med! Man skriver när man vill och hoppar över när man så önskar! Ska lägga till dig i min lista!

   Radera
 6. läskiga sanningar du skriver om

  SvaraRadera
 7. Tror förstås att det finns löftesbrytare i båda läger, både kvinnliga och manliga. Förälskelsen är blind, det behövs kanske många liv för att alla skall lära sig vad som är sant eller falskt. Johan i Katrinaboken lovade ju blåa äppel åt henne om hon kom till Åland. Hur dum får man vara? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns det alldeles säkert, Karin. Patriarkatet som ännu råder gör dock ställningen ojämn. Gränsen för dumhet, ja, var går den? Kanske vid blåa äpplen? Fast med dagens genmanipulation har vi dem kanske snart, vem vet? Blåbär och äpplen är ju nyttiga; låt oss fixa ett blåbärsäpple som då är dubbelt så nyttigt!

   Radera
 8. Förslag till novemberteman
  5 nov Ögon
  12 nov Fiber
  19 nov Sits
  26 nov Grått
  Enkelt va?

  SvaraRadera