Den "normaliseringsprocess" som pågår när det gäller rasisters rätt att föra ut sitt budskap, hota och skrämma, störa och ofreda gör mig mörkrädd.
Uppenbarligen har många svenskar med "icke-svenskt utseende" som deltagit i Almedalsveckan känt sig illa till mods och t ex känt att de inte kunnat röra sig fritt på kvällarna. Polisen har försökt hindra protester mot rasisterna, inte hindrat rasisterna från att sprida sitt gift.
Att man ansöker om tillstånd att demonstrera eller hålla apelltal en viss dag på en viss plats kan väl inte betyda att man automatiskt får tillstånd? Kan det inte vara olämpligt att ha rasistmarsch på 1 maj? Det fick man tillstånd till i Jönköping i våras och polisen uppmanade dessutom allmänheten att hålla sig inomhus! På 1 maj! Uppmaningen togs dock av någon anledning tillbaka.
Sen ger man rasister lov att hålla apell på scenen i Almedalen kvällen före den officiella starten.
Hur tänker man inom polisen? Vad har vi för slags åsikter inom polisledningen i detta land?
Rikspolischefen har gått runt i Almedalen hela veckan i uniform och inte märkt av något hot från nazister. Hallå, vem är förvånad?
Det ska mycket till innan man kallar ett hatbrott för ett hatbrott; hakkors på en synagoga kan mycket väl komma undan som "vandalism".
Mannen på Seved i Malmö som har en israelisk flagga i sitt fönster slogs sönder och samman med järnrör häromdagen och faktiskt, kors i taket, utreder polisen det som ett hatbrott.
Frihet är fantastiskt - så länge den inte inkräktar på någon annans frihet och det är precis vad nazister och rasister gör med sin yttrandefrihet!
Max Gustafson får till det på pricken:
Usch ja, den där flatheten är förskräcklig. Så var man när Hitler började ta ton också...
SvaraRaderaHistorien har lätt för att upprepa sig och människan har svårt att lära sig
Jag hör till dem som brukat lita på polisen men börjat undra över allt mera konstiga uttalanden och beslut. Nu förestår en stor omorganisation inom svensk polis; får se vad det kommer att innebära.
RaderaVerkar kanske, kanske, som om man börjar tänka om på sina håll inom polisen. Händelserna i Kärrtorp i december kan ha bidragit, eftersom det var så många "vanliga" människor där – barnfamiljer, skolungdomar, medelålders par, pensionärer – som såg vad som hände och att det inte stämde med polisens skildring av händelseförloppet. Men det går långsamt, det kan man ju konstatera efter 1 maj i Jönköping och många andra exempel.
SvaraRaderaDet man kan göra är väl att försöka vara där och berätta om vad som händer. Och berätta om vad som hänt förr...
Kärrtorp var nog en nyttig väckarklocka men avtrycket tycks ändå blekna. Det hoppfulla är bl annat de ringande alarmklockorna under tiden nazisterna tågade i Jönköping och talade i Almedalen. Men jag läste nånstans att det kanske inte var tillåtet att ringa utan att det var gudstjänst. Heder åt den prälle som då sa att det fick dom väl ordna till i så fall.
RaderaVår rädsla för att "sticka ut" och ta plats är så trist. Hellre tiga än att våga säga ifrån! Men vad "man" inte tänker på är att om man inte säger ifrån - till vad det än må vara som man tycker annorlunda om - så bifaller man, det vill säga tycker "tyst" att det är okej.
SvaraRaderaFlathet är det!
Precis, det är den där tystnaden som är så farlig! Och då bekymrar det en ändå mer att polisen hellre bär bort dem som sätter sig i vägen för rasisterna än att neka de sistnämnda att sprida sin dynga var som helst när som helst.
RaderaVad jag tycker är konstigt är att det är så många "vanliga"människor som röstar på SD. Här ute på landet var det en ganska hög procent vid EU-valet och här finns inga migranter alls.
SvaraRaderaIngrid
I min kommun var det skrämmande många som röstade på SD. Det lär vara fler i glesbygd än i storstäder som väljer SD och det är ju paradoxalt eftersom flera invandrare finns i storstäder. Förmodligen är det så att man är mer rädd för det man inte känner till i verkligheten. Sen frågar jag mig hur SD menar att vi skulle klara sjukvården utan alla hitflyttade läkare och sjuksköterskor, t ex.
Radera