måndag 28 juli 2014

Nästan värmeslag....

En del av oss med vikingagener knäar trots dem inför denna värme. Har jag inte pannband rinner svetten i ögonen och gör mig halvblind. Mycket behöver göras i trädgården - förutom vattning av alla krukor - men det mesta får vara. Tur att kvällarna ännu är långa och ljusa då det är litet svalare.

Men man kan ju inte ge upp. Jag avskyr att ligga på strand men skulle uppskattat att ha nära till ett bad där man kan doppa sig och sen gå hem kvickt men så är icke min boning belägen. Att köra miltals för ett hastigt dopp är inte aktuellt.

Häromdagen var det i alla fall tid för ett årligen återkommande besök på hantverksmässan i Båstad. Det var hett med åskmuller som ackompanjemang, ett par korta skurar och mycket vackert att titta på. Lika mycket mindre vackert eller kanske för mig ointressant. Jag tyckte litet synd om alla med yllesaker och fårskinn, man svettades ju ännu mera av blotta åsynen.
Jag hemförde några stycken provstickor från luffarslöjdaren. Den sorten är min favorit och eftersom en redan ligger under spisen köpte jag några med en liten hängande strut på som förhindrar att stickan kan slinka ner bakom spisen från sin krok på väggen.

Dessutom köpte jag en otroligt vacker näverburk av Karin Lundholm från Järvsö. Hon och jag kom överens om att jag ska små goda skorpor i den. Jag tyckte det kunde passa att det är fullt av björkfrön på trädgårdsbordet när jag fotograferade den. Visserligen fel sorts björk, här växer inte glasbjörken som burken är gjord av.

Hela vägen hem från Båstad öste regnet ner, nej, störtade, ända tills några km från målet. Här hemma - inte en droppe....

Idag har jag skördat vitlök och hängt till tork. Någon kanske minns att jag hade med hem elefantvitlök från Kalifornien i höstas. Jag satte några klyftor och de har gett god avkastning. I höst ska jag sätta flera. Jag har varit snål med bevattning och kunde nog fått större lökar om jag vattnat mera men det blev inte så illa ändå. Mera "normala" lökar av en annan sort finns med som jämförelse.


Resten av eftermiddagen kommer jag att tillbringa med fötterna högt och rikligt med kall dryck inom räckhåll, jag lovar!

6 kommentarer:

 1. Godmorgon,
  Har just plockat björkfrön ur frukostgröten (vill ju inte att det ska växa upp en björk ur min mage) - visst är det tidigt. Förr i tiden var fröna ett tecken på att skolan snart skulle börja.

  Kan man inte ha elefanter i trädgården, så är väl elefantvitlök ett prima surrogat. Fast man kan väl inte ut och rida på dem.
  Margaretha i
  morgondimman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra egna björkar är ju historia numera, men det finns gott om dem ca 100 m härifrån. Men nog kunde de få förstärka din müsli!

   Radera
 2. Som du säger en otrolig vacker näverburk, en liten lyckad utställning med björkfröna!
  Lyckade lökar dessutom. Fortsatt glad sommar i heten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Tove! Återigen drygt 30 grader efter ett rysligt åskväder i morse. Håller mig helst inne.

   Radera
 3. Vilken fantastiskt vacker burk!

  Även här seglar molnen förbi på lite avstånd. SMHI visar ihärdigt regn i våra trakter. Verkligheten visar snustorr mark.

  Javisstja, det var ju här jag läste om jättevitlöken. Kul att den trivs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nu innehåller den mandelskorpor! Synd att Karin Lundholm från Järvsö inte har en hemsida så att man kan njuta av alla hennes vackra alster.
   Vi fick 16 mm regn på en kort stund i morse under ett kraftigt åskväder. Har inte vågat inspektera skadorna ännu. Men blötan var välkommen!

   Radera