onsdag 12 november 2014

Försenat lördagstema: Nyttigheter


Lördagstemat, dikterat av Spanaren, för några dagar sedan var nyttigheter men jag hann då inte med i svängarna.
När jag nu äntligen skriver sitter jag på ett plan mitt över Atlanten utan internet men det kommer ju att finnas när jag anländer hem.

Veckan jag just tillbringat på USA:s östkust med Saltisfamiljen har varit intensiv och mycket trevlig. Däremot kan jag inte säga att jag fått i magen så rysligt mycket nyttigheter, snarare tvärtom! Med hämtmat, som visserligen varit mycket god, krogmat likaså, 40-årsfirning med chokladkakor av olika slag med godis och klet på så har frukt - och grönsakshalten inte varit vad den brukar. Avslutningen hos goda vänner i Princeton präglades också av söndagsmat med godsaker.
OK, choklad lär vara nyttigt så den kan jag kanske räkna mig till godo! För övrigt ber jag att få hänvisa till Pettaskarin när det gäller ätliga nyttigheter! Hon har det på pricken. Och hemma i vardagen blir det ganska likt hos oss. Det jag har bjudits på planet kan knappast heller räknas till nyttigheter..

Desto nyttigare har det varit för själen med framför allt samvaro med nära och kära och synnerligen goda vänner. Men också opera på Met (Die Zauberflöte), backstage tour på nämnda institution (synnerligen efterlängtat!) och ett par fina utställningar på Metropolitan Museum of Art.

Ella ville vara med på den obligatoriska bilden innan nevön och jag avtågar till Metropolitanoperan

 Litet shopping blev det, framför allt i "min" skoaffär på Lexington Ave, där man får superb service och tillfixande av skorna så att fötterna blir glada.

Ett viktigt uppdrag hade jag under några dagar varom ryktet redan spridit sig genom Saltis, förstås. Eftersom Saltisfamiljen om bara några få veckor flyttar till San Diego där nevön fått ett nytt och efterlängtat jobb brann det i knutarna att ordna boende och shoppa skola. Så min närvaro kom lägligt för att se efter barn och katter medan Saltis och nevön var i San Diego och rekade. Det var väldigt roligt att få närkontakt av tredje graden med Ella och hennes lillebror och dessa dagar blir ett varmt minne att ha med sig. Bägge skötte sig verkligen med den äran. Oskar är den gladaste baby jag skådat på länge och Ella var till stor hjälp. Hon imponerar verkligen med sin flytande läsning på två språk och matten var det heller inget problem med när vi gjorde läxorna tillsammans. Fantasin flödar liksom färgpennorna och det ena konstverket efter det andra tog form. Ett fint med dedikation till mig och maken ligger i resväskan. 

Gladaste bebin i stan!
 En enda halvtimme var jag orolig! Efter att barnen somnat en kväll kunde jag inte hitta Tazo, den ena katten! Katterna vill gärna ta sig en tur ut i hisshallen och vid ett tillfälle för några år sedan smet Tazo t o m obemärkt in i hissen och åkte till en annan våning där han hälsade på en okänd familj. Nu blev jag rädd att han gjort om konststycket utan att jag märkt nåt. Men innan nevön hann svara på mitt desperata sms om hemliga gömställen att leta på i den 40 kvadratmeter stora (lilla) lägenheten hade jag hittat honom i en korg på en hög byrå. Puh! 

Tazo som skrämde mig!
 Ella oroar sig så klart inför flytten men jag är övertygad om att det ska falla väl ut. Det är alldeles rätt tid för uppbrott från New York som familjen lämnar med många goda minnen i bagaget. Kalifornien har en speciell plats i mitt hjärta och jag var där senast för ett knappt år sedan och nu har jag ännu mer anledning att åka dit. Det blir ett annat liv än det de haft i NYC men minst lika bra!
Hoppas denna flytt visar sig vara en riktigt stor nyttighet!

Sedan ovanstående skrevs har jag anlänt hem och packat upp, sovit ut efter flygresan där jag, för ovanlighetens skull, inte lyckades blunda en enda minut. Återstår att läsa ikapp på alla andra lördagsbloggar! De står uppradade i högerkolumnen.
15 kommentarer:

 1. Såååååå stor hon har blivit, lilla Ella. Och vilken härlig lillebror hon har fått också. Förstår att du trivs med familjen. Och en fantastiskt vacker katt har de ju också. Roligt att nevön fått ett nytt jobb i Kalifornien med sitt fina klimat. Bättre väl för barnen än NY med sina bistra vintrar. Ella, som är så duktig, hittar nog vänner meddetsamma. Det är kanske mer bekymmersamt för niesen med jobb, eller?
  Att se Trollflöjten på Met måste ju vara väldigt nyttigt för själen!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Ella har växt massor bara sen i somras. Luftkvalitet och ljudnivå lär bli avsevärt bättre i San Diego än på Manhattan. Tazo må se bister ut men båda han och Lipton är urkeliga. Musik är, som du och jag är rysligt överens om, den bästa maten för själen!

   Radera
 2. Detta var mycket nyttigt för din själ :-) Underbart inlägg om din resa över där plus att vara barn- och kattvakt, lyssna på musik, äta gott, vara uppskattad. Denna nyttighet lever du länge på *sanna mina ord* Tack för fina bilder och ett bra inlägg! Fina barn och fin kisse/kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, kära Spanare! Det här lrver jag länge på!

   Radera
 3. Det bästa slaget av nyttigheter är goda relationer, utan tvivel.
  Oj, så vacker katt! Vilka ögon och vilket humör den tycks ha!
  Oskar är god som en pralin och Ella är ju Ella, härlig
  Skönt att du har haft det bra och skönt att du är hemma igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resor är bra för själen, vissa ännu mer än andra! Den här sortens är bäst! Sen är det alltid gott att komma hem igen med minnen och bekväma skor i bagaget!

   Radera
 4. Bättre resa kan en inte göra, en påfylld själ gör nytta och tar en till fröjdens höjder!
  Glad med dig! :)

  SvaraRadera
 5. Det är klara nyttigheter att resa och må bra... perfekt för för både kropp och själ att träffa söta barn... är det dina barnbarn)
  Vilken härlig katt... vilka ögon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syskonbarnbarn!
   Abessinierkatterna är fantastiskt vackra!

   Radera
 6. Att göra nytta är nyttigt också för en själv, har jag läst. Så dina insatser för att ge Saltis och nevön en chans att reka i San Diego kan mycket väl ha ökat ditt välbefinnande så pass att det uppväger godis och flygplansmat!

  De katter jag känner vill också gärna ha koll och lägger sig så högt upp som möjligt. Ovanpå det höga kylskåpet är en favoritplats, varmt och gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ökade det mitt välbefinnande och jag har då inte mått ett dugg dåligt av allt godis. Just kylskåpet är en av Tazos favoritplatser. Han gillar att ligga där det är varmt och när man kör diskmaskinen draperar han sig över kanten på diskbänken så det ser ut som om han ska rinna ner på golvet!

   Radera
 7. Vilken oerhörd insats! 2 dygn 2 katter och 2 barn! Mycket bra gjort! Hurra vilken duktig barnskötare och kattskötare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack, men så oerhörd var nog inte insatsen. Vi hade det kul alla fem!

   Radera
 8. Nyttigheter för själen är ju också viktiga, så får man ju kosta på sig lite mindre nyttigheter för magen ibland. Kul att läsa din version av besöket.

  SvaraRadera