lördag 20 december 2014

Lördagstema: Förr i tidenJag tar mig friheten att översätta Pettaskarins rubrik, Förr i tiden, för denna vecka till ancient times på engelska och börja med att relatera en händelse från 1960-talet då jag gick i skolan ett år i Covina, Kalifornien. 
Jag hade ett "assignment" i skolan att intervjua någon viktig person och hade lyckats få ett möte med the Mayor, dvs ungefär borgmästaren.
The Mayor var en ämabel man, vars hund med det förpliktande namnet Dag (efter Dag Hammarskjöld), för tillfället satt i karantän efter att ha bitit en person! Detta för att utesluta att Dag hade rabies.... 
Ämnet för min intervju var stadens historia. Några detaljer om denna historia kommer jag inte ihåg men jag minns att mitt intervjuoffer ideligen refererade till ancient times.  Jag fick inte riktigt ihop fakta med något ancient och måste till slut fråga vilket perspektiv detta begrepp avsåg. Han såg litet förvirrat på mig och undrade varför jag frågade det. När jag då påpekade att min hemstad i Sverige fått sina stadsprivilegier på 1200-talet blev han tyst.
-Jag talar om sånt som hände för ca 50 år sedan..... Men jag lovar att aldrig mer ta ordet ancient i min mun!  
Med tanke på att denna lilla historia utspelade sig för nu drygt 50 år sedan borde jag kanske kalla den ancient med amerikanska mått mätt, i alla fall kaliforniska. Själv har jag också hunnit bli mycket ancient.En mera nutida historia berättade en bekant för några år sedan. Hon hade arbetat som sjukvårdsbiträde i över 25 år, fr a inom intensivvård med respiratorpatienter, vilket hon var speciellt utbildad för. Sen kom den tiden när alla inom vården skulle vara minst undersköterskor och hon sattes på skolbänken drygt 50 år gammal. En stor del av utbildningen var praktik och en dag placerades hon på en intensivvårdsavdelning hon arbetat på i många år men inte just sista året. Hennes handledare blev en nyfärdig undersköterska som visade henne runt. Då poppade en detalj upp som var ny sedan min bekant senast tjänstgjort på avdelningen, jag tror det var slemsugen som fått ny utrustning.
-Jaha, sa hon, gör ni så numera.
-Så har vi ALLTID gjort, blev svaret.
När min bekant berättade detta för mig peppade jag henne att be att få byta praktik till ett område hon aldrig jobbat med; det fick hon när hon berättat för kursledningen hur det låg till.    

Numera är även undersköterskorna i stort sett avskaffade. Alla ska vara minst sjuksköterskor....


Enligt min åsikt var faktiskt vissa saker bättre förr i tiden.....  

Ta nu inte i med julstress så att livstycket spricker, go´vänner! Stilla er och låt frid råda!

15 kommentarer:

 1. Tänkvärt inlägg om tiden sen förr!
  Och inte så länge tillbaka trots allt när man läser om dessa undersköterskor.
  Vad är länge egentligen ;.) Den unga som sa att så här har vi alltid gjort förr?!?! Måste ha gått många år på detta år *skrattar gott* /kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var somt bättre förr - allt är inte dåligt för att det råkar ha några år på nacken (du och jag till exempel).
   Den sortens inställning till vad som är gammalt, möter man ofta, hos amerikaner. Å andra sidan tycker japaner att vi är historielösa, när de jämför med sin historia. Hade ett par japanska gäster som inte tyckte att runstenar var särskilt gamla...
   Margaretha
   som väljer det
   japanska
   synsättet
   när hon
   tänker på
   sin egen
   ålder

   Radera
  2. Spanaren och Margaretha:
   Tidsbegreppen varierar verkligen beroende på vem som talar! Jag var i USA en gång på en "lokal" arkeologiutställning i en mindre stad. De uppgrävda föremålen var pietetsfullt utställda i fint belysta glasmontrar och max 100 år gamla. Min svenske värd blev rätt sur på mina något höjda ögonbryn.

   Radera
  3. Gillar dina tankar och svar om allt OlgaKatt *tack*
   /kram

   Radera
 2. Livstycke! Sånt hade jag förr i tiden, men dagen barn har nog ingen aning om vad det där uttrycket innebär- "Ta inte i så att livstycket spricker!"

  Underbar historia om borgmästarn och hans "ancient times"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst hade man livstycke i barndomen! Med tygklädda knappar, hålresår och ribbstickade strumpor därtill. Jag måste testa livstycke-begreppet på några ungdomar!

   Radera
 3. Ja, livstycke med tygbeklädda flata knappar. Vem har inte haft sådant? Åtminstone vi som är födda förr i tiden. De riktigt bra årgångarna. Måste ju säga det själv för annars säger ingen det.
  Undersköterska är förstås precis som det står på skylten. De uträttar under.
  All tid är relativ som bekant, precis så är det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när man blev litet äldre fick man "höfthållare". Strumpbyxorna var en välsignelse. Till min fasa ser jag i reklam och butiksfönster att strumpebandshållare återkommit som sexig variant! Stackars töser som faller för sådant! Ytterligare en backlash i kvinnokampen!

   Radera
 4. Härliga små berättelser om hur olika man ser på det här med "förr", tror borgmästaren fick lite att fundera över :)
  Livstycke ja... när de små knapparna ramlat bort då fick man ta till en tioöring, eller om det var en ettöring :)
  Här tas julen med ro numera... absolut ingen stress.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I strumpan kunde man använda en slant men lossnade knappen i livstycket fick man allt slöjda!
   Stressfri jul är bäst! Njut!

   Radera
 5. "Ancient times assignment" .. Förr i tiden är näst intill lika kort som långt bakåt i tiden :)Intressant tidsperspektiv du berättar om med din intervju! Om sjukvårdsbiträden kan jag säga att utan deras närvaro och kunnande i att utföra sin gärning hade jag inte alls blivit den jag blev som undersköterska efter min utbildning.
  Livstycke, hade jag inte, men väl en höfthållare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla behövs! Så är det bara. Däremot behövs inte höfthållare, haha! Minns att jag läste en gång för länge sen om en kvinna som definierade semester som de veckor hon slapp höfthållare!

   Radera
 6. Våra ungdomar diskuterade i vilken ordningsföljd det var på Förr i tiden, Den gamla goda tiden, För länge sedan och Hjältetiden m fl tider. Jag kan inte säga att jag hängde med i logiken men det var intressant.
  Och jämt fattades det knappar i livstycket, det gör det liksom än på något vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisstja, de landade till slut i att framtiden var i alla fall bättre förr.

   Radera
  2. Media gör tyvärr så gott de kan för att avskräcka dagens ungdomar för framtiden; inga jobb, inga bostäder, klimatkatastrof med mera. Å andra sidan har det aldrig fattats domedagsprofeter. Och ungdomen har alltid varit förskräcklig i äldres ögon. "Annat var det förr, då fick man lära sig att veta hut...."
   Den som har lever får se, som vi sa på intensiven!

   Radera