lördag 5 september 2015

Lördagstema: Kultur

Nu är hösten igång och med den våra lördagsfunderingar. Om jag skulle ha svårt att få ur mig något så får jag skylla mig själv för det är jag som hittat på rubrikerna i september.

När folk undrar vad i all sin dar jag lyckas sysselsätta mig med som pensionär brukar jag svara att jag odlar min själ och min trädgård, dvs jag idkar kultur i både andlig och fysisk bemärkelse. Ordet kultur betyder ju ursprungligen odling.
Hela trädgården är full av olika växtkulturer där jag försöker bringa ordning enligt egna filosofier; inte för många räta vinklar och raka linjer utan mera huller om buller och litet rufsigt. Trots det räknas även min trädgård in i kulturlandskapet till skillnad från naturen.

Fast när vi anser oss vara ute i naturen är det nog ändå oftast så att människan gjort ett kulturellt avtryck i alla fall genom att ha skördat, avverkat, flyttat om i sten- och jordlager i sekler, odlat och övergivit, bränt och inplanterat främmande djur och växter. Vi är omgivna och invaderade av bakteriekulturer, somliga snälla i ett samliv av ömsesidig nytta, andra riktigt elaka som inväntar rätt tillfälle att slå oss med sjukdom och död.

På tidningarnas alltmer krympande kultursidor läser vi om populärkultur, finkultur, snobbkultur och vulgärkultur. Konst och konsthantverk, musik, litteratur, teater, föreningsliv, underhållning och olika typer av mer eller mindre originella sysselsättningar räknas alla som kultur.


Ett begrepp som diskuterades mycket i vintras var kulturmannen. Det som är bra med det är att jag fick ett namn på en typ av män i offentligheten jag får kräkreflexer av att se och höra. F ö säger jag bara Heja Ebba!

Samhället anser att kultur är viktigt för människan och skattepengar bidrar därför till sådana kulturyttringar som för tillfället betraktas som bra för oss och vi har en kulturminister. Vissa kulturdelar klarar sig ekonomiskt bra på egen hand genom att de kommersiellt får många att själv köpa den kultur de önskar. Men stora delar har inte en chans att bekosta sin existens och då krävs sponsring på något sätt, skattevägen eller genom reklam, t ex.
En fd kulturminister tyckte för några år sedan att större delar av kulturen  skulle "klara sig själv" ekonomiskt och glömde då tydligen bort att t ex konst och seriös musik historiskt aldrig ens skulle existerat utan mecenater i form av rika människor, kungar eller kyrkor och kloster. Inte heller idag räcker t ex biljettpriset på teater, museer och konserter för att täcka verksamhetens kostnad. I vårt land har vi fattat demokratiskt beslut att stödja en mängd kulturformer, i vissa länder får man lita till donationer, företag och gåvor för att t ex hålla museer och teatrar i gång.

Kultur är ibland livsfarlig. Allt för många exempel finns på hur diktaturer bestämmer vilken konst och litteratur som finnas, det misshagliga bränns och dess utövare straffas och förföljs.

En oändlig mängd kulturell verksamhets drivs ideellt av människor som älskar just ett visst kulturellt uttryck. Ett exempel är det synnerligen stora antalet konstföreningarna men många andra varianter finns. Ett blygsamt kommunalt bidrag och en grupp entusiaster uträttar underverk i hela vårt land.
Nästa utställare i vår lokala konstförening i Tyringe är träkonstnären Marita Olsson från Värmland. Hon hörde själv av sig efter att ha läst i tidskriften Konstperspektiv att vi är en aktiv förening med många intressanta utställare. Vi tänkte att hon inte fattat hur långt hon hade hit men det hade hon visst det och ville gärna komma. Bilden visar ett av hennes fantasifulla skåp.



Bildningsförbund, syjuntor, stickkafeer, vävstugor, fotoklubbar, variationerna är oändliga, och alla sysslar de med kultur.

Mina egna kulturaktiviteter denna sommar har varit synnerligen många, allt från utställningar, bokläsning, föredrag och operaföreställningar. När det gäller opera kan jag nog kallas nörd och jag är väldigt glad i de olika typerna av sommaroperor som förekommer över hela landet. Inte minst lockar de människor som annars inte skulle komma till operahusen. Jag har sett Skånska Operans Carmen, Operafabrikens La Gioconda, Vattnäs Konsertladas Silverfågeln och Höörs Sommaropera om Carl Nielsen. Malmöfestivalen bjöd på gratis helaftonsföreställning på Stora scenen på Stortorget av Eugen Onegin i konsertant framförande inför en jättepublik som satt på marken på konstgräs.
Hösten lovar gott med redan bokade biljetter till flera stycken föreställningar förutom utbudet Live på Bio från Metropolitan.



 Av utställningar har jag bl a sett Karin Ferners i Leksand, en broderiutställning i Falun, Wanås, Verket i Avesta, Ad Reinhardt på Malmö Konsthall, Birgit Nilssons Museum i Båstad, Välkommen till Sverige på Malmöhus Slott, Kvinnorna och barnen på Skarhult, Siljansfors Skogsmuseum i Mora, Munkfors Bruksmuseum, Erlandergården, Lars Lerins Sandgrund i Karlstad och nu senast Louisianas enorma Afrikautställning.
Ett av de verk som gjort stort intryck är Prayer Malmö på Wanås som jag besökt flera gånger i sommar. Ett stort antal samfund från kristna, muslimska och judiska till asatroende har läst in något som kan lyssnas till i ett antal högtalare monterade på en röd matta där man kan krypa runt och urskilja dem en och en från sorlet i hela salen.


Senast idag, lördag, har jag besökt fyra skånegårdar som idkar EKO-kultur och sett grönsaksodlingar, lyckliga grisar och gårdsmejeri.

Nästa vecka ska vi ägna oss något naturligt.

18 kommentarer:

  1. Hej! Hittade dig via Karin på Pettas för en stund sedan. Trevligt med en i bloggvärlden som gillar opera - jag och min man har också biometropolitanbiljetter i tryggt förvsr, slopar endast två eftrrsom vi har annat inbokat då. Läs gärna m7n blogg, bl.a om opetafestivalen i Nyslott! Nu blir det igen en liten sibeliusboom för oss här östetom Helsingfors. Väl mött! ordodlaren.wordpress.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hit! Jo, Savonlinnafestivaken har man ju hört talas om! Förstår att det måste vara magiskt!
      Av Mets program 2015-16 ser det ut som jag bara behöver missa en enda och det är Wagner så det gör inte så mycket.

      Radera
  2. När jag läser dit inlägg vill jag ta tjänstledigt och åka runt på allt inspirerande du berättar om! Men jag blir väl pensionär nån gång jag också, då ska jag också åka runt på allt möjligt. Skulpturparker är väldigt trevliga tycker jag! Och den där röda mattan var ju väldigt "talande" i dubbel bemärkelse - jag gillade verkligen idén och tanken med den. Ha en fortsatt fin helg :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Anna, helgen gick i EKO-odlingens tecken, också en kulturform.
      Vi är många panschisar som njuter av friheten att göra vad som faller en in - inom fysiska och ekonomiska ramar, förstås.

      Radera
  3. Jag tar gärna helt ledigt jag också och drar runt och suger in kultur. En riktigt kul tur skulle det bli. Tack för ett digert inlägg om kulturutbud på flera sätt. Skåpet gillar jag men vet inte var jag skulle ha det om jag hade det.
    Nu ska jag läsa inlägget en gång till.
    Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En härlig EKO-helg hade vi även om vädret kunde varit liiite bättre. Åland är inte fy skam när det gäller kulturutbud så du har inte så långt att åka när du slår dig lös!

      Radera
  4. Du har verkligen inte legat på latsidan när det gäller kulturbesök :-). Även om jag inte varit på särskilt många kulturställen i sommar får jag väl anse mig ha bidragit till kulturen genom att spela på ett antal gudstjänster - många ute på öarna i skärgården. Sen har vi ju haft Söderköpings Gästabud här för någon vecka sedan - också den kan man räkna till kultur.

    Kyrkan överhuvudtaget står ju för mycket av kulturevenemangen idag genom att de bjuder på gratis musikgudstjänster och annat av denna karaktär. Ska man delta i kulturarrangemang utanför kyrkan är det också en fråga om pengar. För oss två skulle det kosta närmare en tusenlapp för att åka in till Norrköping och gå på teater eller konsert.

    Ebba B-W artikel i kulturmansfrågan har jag missat. Var hittar man den? Vore kul att läsa.
    Ingrid som önskar dig en skön söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är bara ett inlägg av EW-B, det var en häftig debatt med ett stort antal deltagare:
      http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/kulturmannens-trettonariga-alibi/

      Radera
  5. Oj så mycket du har hunnit med i sommar! Ett långt och intressant inlägg... och vilket spännande skåp hon gjort, den värmländska konstnären :)

    Ang. din fundering om kantrellrenset. Vill bara klargöra att jag är ingen svampexpert :) Jag tror inte det påverkar redan befintligt mycel, men med renset följer även svampsporer, som med lite tur kan gro och börja växa till nya hyfer och för att så småningom hitta ett annat mycel och kanske lyckas bilda mykorrhiza med ett lämpligt träd. Jag har hört om flera som efter år av att ha kastat svamprens på samma plats lyckats få ett eget kantarellställe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Anki! Man kanske ska slänga kantarellrens på gräsmattan! Jag skördade en gång för länge sedan ett par toppmurklor i trädgården men de återkom aldrig.

      Radera
    2. Gräsmattan är nog inte bästa platsen, om du inte har en "naturlig" trädgård med olika träd - gran, tall, björk... om du har rens från blek kantarell så bör du ha ek och hassel i trädgården - det viktigaste är att det finns träd, då kantarellerna till skillnad på murklor och champinjoner, inte kan leva utan samliv med ett värdträd.

      Radera
  6. Väldigt mycket spännande kultur du hinner med och en del känner jag ju igen, dessutom! Och kulturmannen ja! Det var en uppfriskande debatt, med mycket igenkänning. Och jag blir påmind om kultur(nyliberal)mannen Carl Rudbecks fälttåg mot den statliga kulturpolitiken. Att viss kultur skulle vara bättre förtjänt av stöd än annan är bara nys enligt honom. Rambo eller Rimbaud spelar ingen roll. Sopranos kan ersätta Buddenbroks.

    SvaraRadera
    Svar
    1. CR är en av de personer som brukar uttala sig om HUR DET ÄR, inte vad han anser eller tycker. Jag får oftast utslag på ryggen av sånt. Uppenbarligen har han aldrig insett att Sopranos inhöstar miljarder på reklam och en nyutgåva av Buddenbroks förmodligen bara innebär utgifter för förlaget.

      Radera
  7. Här lärde jag mig något nytt igen, att kultur betyder odling visste jag inte. Även om det i sig känns alldeles självklart. Opera älskar jag ju men kan inte alls så mycket som jag önskar, men jag hinner nog dit också! Kultur får alldeles för lite plats överallt, alla vill ha, delta och ta del av men få vill betala... som med så mycket annat! Tack för fint inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Helena, roligt att du tycker om inlägget!
      Nog verkar det som om opera börjar bli ganska "trendigt" så du kommer nog att hinna med en hel massa framöver!

      Radera
  8. Vad vore samhället utan eldsjälar som månadens temavärd! Att göra en insatts för lokalsamhället och omvärlden som turligt nog också (förhoppningsvis) ger mycket glädje tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, är jag en eldsjäl, månne? Då är det ju skämmigt att bekänna att jag nyligen avgått ur konstföreningens styrelse, visserligen efter att ha suttit i den i ca 30 år. Har dock lovat att fortsätta göra utställningsaffischerna eftersom man påstår att ingen annan kan.

      Radera
  9. Ännu en som matchar sinnebilden av kultur! Du är verkligen en kulturtant som *odlar i jord och sinne och annat kulturvärdigt!
    Det här är du bra på och du inspirerar!
    Helt naturligt dessutom ...

    SvaraRadera