söndag 10 april 2016

Lördagstema: Flykt

Englundskan föreslår FLYKT som lördagsrubrik idag.
Bättre fly än illa fäkta, heter det ju, och att som liten människa fäkta mot bomber och granater är ingen god idé. När sådana nu regnar ned i massor över Syrien är det lätt att förstå att folket flyr. Likaså är det lätt att förstå att människor i länder med förtryckarregimer och regelmässiga brott mot mänskliga rättigheter ger sig iväg. Flera Afrikanska stater har gräsliga krig sedan decennier.
Lika lätt som det är att förstå att folk flyr lika svårt är det att sätta sig in i vad det betyder för den enskilda människan. Om jag måste fly och bara kan ta med mig det jag kan bära själv - vad tar jag i all hast med mig? Hur gör jag med värdesaker som inte ryms? Katterna? Hur blir det med vårt hus och alla växter jag vårdat i decennier? Datorn med alla bilder och dokument? Pengarna på banken? Hur ska jag kunna betala längs flyktvägen? Med kort? Knappast.

Sånt här funderar jag även över om det skulle bli eldsvåda, men att allt skulle stå där eller kanske bli bombat till grus medan man själv måste ge sig av mot okända länder. Ofattbart svårt att sätta sig in i. Och människor i den situationen måste vi sortera, utreda och ifrågasätta!

Just nu pågår den största folkomflyttningen pga krig och förföljelse sedan 1940-talet. Och småsintheten är likadan eller värre än den gången då inte 12 judiska läkare inte fick komma till Sverige för att de var "främmande element". Inte förrän 1945 när ögonen öppnades för det som faktiskt hade varit  uppenbart länge välkomnades flyktingarna till Sverige.

Jo, Sverige har tagit ett jämförelsevis stort ansvar under förra året och ingen kan påstå att det varit problemfritt att på kort tid ge tak över huvudet till alla som kommer. Men jag är övertygad om att vi kan mera. Gränskontrollerna över Öresund anser jag vara helt absurda. 
Länderna runt krigsområdena tar emot miljoner flyktingar. 

Det som smärtar är EU: s totala misslyckande. Om alla unionens länder tog sin del av ansvaret vore det inte minsta problem för något land att hjälpa till. Allra mest tragiskt är att just de länder som under många decennier levererat flyktingar från förtryckarregimer till andra länder i Europa nu är de mest ogina! Att dessa länder fortsätter att inhösta pengar från den gemensamma EU-kassan är ren skandal.
Sen är det också oroande att t ex Polen och Ungern är på väg in i högerextrema regimer med avtagande demokrati och ruskiga nya lagar. I värsta fall kommer det kanske snart nya flyktingströmmar från dessa länder till de bättre demokratierna inom EU. En gång i tiden åkte svenska kvinnor till Polen för att få en laglig abort utförd, idag måste polska kvinnor bege sig utomlands för samma sak. HBTQ-personer har det eländigt i många länder, även i Europa, och riskerar både våld och fängelse - de tvingas också fly.

Inom mitt yrkesområde, sjukvården, har jag under hela min karriär jobbat ihop med folk från olika länder i världen, alla minst lika duktiga och arbetsamma som "vanliga" svenskar. Utan dem skulle vård och omsorg i Sverige helt rasa ihop. Min mor blev synnerligen väl omskött av hemtjänst och på äldreboende av personal från skilda delar av världen.

Den senaste veckan  har vreden i flyktingfrågan stigit till högsta temperatur!
2 kommentarer:

 1. Kloka ord om flykt, som jag håller med om helt och hållet. Hur skulle sjukvården och hemtjänsten se ut utan alla dessa personer från olika håll i världen? Hur skulle lokaltrafiken fungera?

  Och det är en väldigt bra idé att emellanåt försöka sätta sig in hur det skulle kännas om man själv drabbades av något liknande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog kan vi bättre än som det är idag. Och nog skulle Migrationsverket kunna sätta press på de boenden som fungerar dåligt och inte lever upp till de krav de förbundit sig att följa!
   De dubbla gränskontrollerna är ju rena vansinnet. Nu har jag ju provat på dem. Först fick man stiga av på Kastrup, stå i lång kö till hissen om man inte ville släpa resväskan uppför lååång vanlig trappa. Ner igen till andra perrongen. Sen kö vid kontroll där en dansk vakt fotograferade passet. På nytt tåg som stannade i Hyllie där svensk polis tittade på passet igen.
   NUU har regeringen kommit på att det kanske räcker med EN kontroll! Man tar sig för pannan.
   Jag ser fram mot de två veckor i sommar när kontrollerna tydligen måste ta en paus!

   Radera