lördag 17 februari 2018

Bortskämd.

I går var jag hos tandläkaren för rutinkontroll. Allt var väl och jag fick fluorlack som avslutning och instruktioner om att INTE borsta tänderna mer samma dag. Bad maken påminna mig att inte borsta på kvällen vilket han förstås glömde. Jag hann precis stoppa handen från att börja borsta när jag gjorde kvällstoalett. I morse väckte han mig med: ”Du skulle inte borsta tänderna i går kväll och nu ska du nog inte duscha. Vi har inget varmvatten”.

Det visar sig att nåt relä i värmesystemet hindrar strömmen till varmvattnet men elementen blir, tack och lov varma. Elfirman är kontaktad och har lovat höra av sig under dagen - vilket jag starkt betvivlar kommer att ske. Det är lördag och än har vi hört av dem.

Nå, hålla sig ren kan man göra utan varmvatten. Det gick utmärkt att ta en kort dusch. Under åtskilliga fjällturer har jag tvättat både kropp och hår i synnerligen iskallt vatten. Det har inte varit brist på vatten där, inte, och ren har jag blivit. Så jag klagar verkligen inte över att vara utan varmvatten några dagar. Betydligt värre är att ha brist på själva vattnet! I Sverige är vi bortskämda men på vissa håll börjar man vakna, t ex på Gotland och Öland.

Nog är det galet att spola toaletten med dricksvatten. Eller att tvätta bilen på uppfarten och låta det förorenade vattnet rinna ut i dagvattenledningen.  Vissa kommuner förbjuder detta men det respekteras inte och inga påföljder blir det heller. Våra kläder slits inte av att vi bär dem utan för att vi tvättar sönder dem. I onödan. 

Kalifornien har haft torka i många år och vattenrestriktioner har proklamerats på flera håll. Efterlevnaden har nog varit si och så. En bekant berättade att hon nu duschade bara varannan dag men hennes man utnyttjade det begränsade tillståndet för bevattning av gräsmattan så långt han kunde. En kommun hade bevattningsförbud men också regler om att gräset måste vara grönt!  Mandelodlarna borrar sina brunnar allt djupare och torrlägger grannarnas. Men jag har sett skyltar där man meddelar att bevattning av allmänna planteringar sker med ”begagnat” vatten. Samtidigt stjäler Nestlé  allmänt vatten och säljer dyrt på flaska. Konskvenstänkande saknas.

Södra Afrika har katastrofal vattenbrist och Kapstaden, med nästan 4 miljoner invånare, kommer att stå så gott som helt utan vatten inom kort.  

Som om inte det rena slöseriet vore nog så smutsar vi ner vattnet allt mer, inte minst med mikroplastpartiklar som redan börjat hamna på våra tallrikar i kretsloppet men också med kemikalier från textilindustrin och gifter från jordbruket.

Omställning kommer att ske av nödvändighet. Trump & co kan stoppa huvudet i sanden bäst dom vill. Verkligheten hinner ifatt.


Utan rent vatten - inget liv.
8 kommentarer:

 1. Klippet försvann! Är säker på att jag kommenterade.

  SvaraRadera
 2. Men jag kommenterar här igen och om vatten. Vi är bortskämda och förstår nog inte ens hur mycket. Vi som har vatten i snudd på obegränsad tillgång ( i vår del av världen). Hoppas ni får hjälp snarligen med varmvattnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. och förstås....så är det Karin på Pettas som kommenterar via Uffes dator. Det gick undan, jag är inte van med hans dator

   Radera
  2. Som väntat hörde ingen av sig från elfirman. Men maken är ju rätt insatt och har konstaterat att det är ett övervärmningsskydd som löst ut. Det kan man visserligen återställa så att vattnet värms igen men sen blir det ju likadant igen eftersom grundfelet, ett trasigt kretskort, kvarstår. Tydligen en svaghet i konstruktionen för det har hänt förut och kostar nästan 10 000 pix, suck. Men vi sitter inte sjön (ursäkta vattenvitsen). Nej, vi anar verkligen inte hur bortskämda vi är.

   Radera
 3. Måtte ni få tillbaka farvattnet snart, och vilken tur att elementen klarar sig. Men så bra att det finns ett översvämningsskydd men det hade ju varit ännu bättre om det fungerat på rätt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än har inte elfirman hörts av.....
   Men det är ett övervärmningsskyd som löst ut, inte översvämning (stavningsfuriren?). Borde kanske benämnas överhettningsskydd. Dock har maken klurat och fått åter halv effekt i alla fall. SMHI varnar för kyligare tider även på vår breddgrad så det bör åtgärdas.

   Radera
 4. Många i västvärlden tar tillgången på vatten för givet. Självklart har andra delar av världen inte samma lyx.
  Du nämner Kalifornien så måste givetvis kommentera litet om torkan. Vi är på väg in i en massiv torka igen. Skrämmande. Bara bråkdelar av nederbörden som “borde" komma har kommit denna vinter. Och det är under vintern som snön i bergen skall komma. Snön som sedan ger staten sitt vatten. Jag tror att det kommer att bli en brutal sommar med vattenbrist, bränder och annat otrevligt. Och ingen pratar om det konstigt nog. Har inte läste en enda artikel om detta under vintern. Här i Mt Shasta-området pratas det om regn och snö och det kommer bara litet, litet grand.
  Hoppas att ni får ordning på varmvattnet igen. Tur i alla fall att ni har vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov har vi vatten. Och efter en otroligt blöt både sommar och höst har våra grundvattennivåer återgått till normala nivåer.
   Torkan på USA:s östkust är verkligen illavarslande och det tycks ju som om både myndigheter och media stoppar huvudet i sanden. Kalifornien får nog så småningom göra som Kapstaden nu planerar - avsalta havsvatten och ta den kostnaden. Den lär bli hög.

   Radera