lördag 17 februari 2018

Veckans tema: Klipp

Klippdockor, tidningsklipp, siluettklipp, filmklipp, klippfisk, gräsklipp, reaklipp, klippekonomi, börsklipp, klippa till och tusen andra klipp! Vad jag tänkte på när jag hittade på veckans tema minns jag inte men min första tanke nu var inte någon av ovanstående utan det moderna klippet på Youtube!

Nu menar jag inte de där poppiga klippen där idolerna filmar sig själva när de gör alla sina vardagssysslor och får tusentals följare.  Nej, för mig är Youtube en outtömlig källa när det gäller att hitta musikexempel och exempel på musiker, t ex operasångare vars namn man inte känner igen. Men mycket ofta finns ett klipp med vederbörande även om det är länge sedan hen var aktiv eller ens i livet. Man kan jämföra olika artister som framför samma verk och man kan få sina favoritverk exemplifierade i massor med varianter. Jag kan bläddra bland musikklipp i timmar i sträck utan att tröttna. Man kan göra egna listor att gå tillbaka till och har man själv tagit en liten videosnutt kan man lägga den på Youtube och dela med vilka man vill.

En annan variant bland klippen på Youtube är TED- föreläsningarna. Hans Rosling är förstås nr 1 men det finns massor med matnyttigt. 

När jag själv vill klippa något vill jag ha en BRA och VASS sax! Jag har olika saxar till olika klippjobb. Mina sysaxar får aldrig användas till annat, t ex att klippa i papper. Jag är lika noga med knivar. Slöa saxar och knivar irriterar mig otroligt. Ska jag hjälps till i någon annans kök gör jag helst inte knivjobb, de flesta har så erbarmligt slöa knivar. 

Ett klippbekymmer har vi i huset. Eftersom vi har innekatt behöver vi klippa kattklor emellanåt. Har har varit många katter under snart 40 år och det har alltid varit en bagatell att göra kattmanikyr (pedikyr?) men den vi har nu är ett hår av hin så fort kloklippning kommer på tal. Hon HATAR det och blir en vild furie, hal som en ål med fjorton armar med vassa klor och hon är ju snabb som - en katt! Jag har tampats med henne i 10 år och ibland lyckats klippa EN klo innan hon gått i atomer, ibland en hel fot. Vid ett par tillfällen har det varit så omöjligt att jag inte velat pressa henne utan veterinären har fått hjälpa till med sedering och klippning. Hon är världens goaste katt - så länge man inte vill klippa klorna på henne. Så här borde det gå till!

5 kommentarer:

 1. Klippet på kloklippningen på katten är imponerande att se på. Så ska det fungera! Jag är väldigt sällan ute på You Tube, fastän jag vet att det finns mycket trevligt att se där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja så önskar jag det vore med Sonja! Alla tidigare katter vi haft har varit helt medgörliga även om de inte somnat under proceduren som katten i klippet.

   Radera
 2. Jösses vilken medgörlig katt! Imponerande.
  Men nu får jag retroaktivt dåligt samvete för att jag aldrig ens funderade på att klippa naglarna på vår katt Alexander. Han skötte manikyren på egen hand, klöste ner klorna på trädstammar, dörrkarmar och fåtöljer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså inte Sonja då, utan katten på klippet!

   Radera
  2. Du ska absolut inte ha dåligt samvete över Alexander! Katter som går ute ska man INTE klippa klorna på. Det klarar själv av sin manikyr och behöver dessutom vassa klor. Innekatter, däremot, har inget behov av det supervassa och klorna kan växa sig runt och skada tassen. Men att operera bort klorna, som man ibland gör i USA, är kvalificerat djurplågeri.

   Radera