måndag 22 juni 2009

Mah Jong


Idag har jag haft min andra lektion i Mah Jong, det kinesiska spelet. Herr Lu från Chengdu, som är på besök hos sin i Sverige bosatta dotter, är min högst kompetente lärare.
Under en resa till Kina i påskas köpte jag ett vackert spel med brickor i bambu och ben och självklart måste jag nu lära mig spela. I lådan med brickorna ligger en instruktion på "chinglish" som är fullständigt obegriplig och dessutom synnerligen kortfattad jämfört med vad pappa Lu förmedlar. Han delar upp utbildningen i kapitel, låter mig smälta bit för bit och så spelar vi med öppna brickor för att jag ska fatta. Jag har ingen i närheten att öva med men har vänner på litet håll som gärna vill spela när jag hunnit längre. Om nån är intresserad så hojta till!

På hemvägen gjorde ett sånt där besök som folk säger: Titta in när du har vägarna förbi! Idag gjorde jag det och vederbörande blev jätteglad. Hon visade sin underbara trädgård med massor av blommande rosor med förföriska dofter och många andra sorters växter. Rosor har jag gett upp för många år sen, dom trivs inte med mig (och jag inte med den skötsel rosor vill ha). Jag har tidigare visat I en kvist av mitt koreanska cornusträd som hon aldrig hade sett och blev mycket förtjust i. Det är ett sällsynt träd i Sverige men nu hade hon hittat 2 st i en "halvallmän" plantering nära sitt hem. Vi promenerade dit och på vägen upptäckte vi ytterligare ett i en trädgård. Alla i full blom och fantastiskt vackra.

4 kommentarer:

 1. Nu har jag hittat hit!!!! :-)
  Roligt att du nu har en blogg! Det känns så bra när ni där hemma har bloggar man kan läsa och följa för annars känner jag ofta att jag är så dåligt uppdaterad på vad som händer i er vardag. medan många har full koll, eller nåja nästan full, på vår vardag här borta.
  Vill skicka några kramar också till dig och dina bekanta som råkar ut för sådana sorgligheter nu. Usch vad hemskt. Jag hoppas verkligen att ni kan hjälpa och stötta varandra.
  År bilden från ditt koreanska träd? Det ser nämligen ganska mycket ut som dogwood (heter det väl va??). Men kasnke är de besläktade.
  Ha det gott!!!
  kram från oss!

  SvaraRadera
 2. Välkommen!
  Visst liknar trädet dogwood! Dogwood heter Cornus florida och blommar på bar kvist, mitt heter Cornus cousa och blommar efter att löven slagit ut. Blomman är egentligen bara den lilla knubbenutten i mitten, de vita bladen är omvandlade löv, kallas högblad av botaniker, tror jag. Att jag har trädet beror på att jag älskade dogwood under min tid i USA och sedan letade efter det här. Men floridavarianten är inte härdig i Tyringe, jag har försökt två gånger.
  Bra iakttagelseförmåga, Saltis!

  SvaraRadera
 3. Det var Saltis sämre hälft här och nu gör jag också kommentarsdebut! Jag har inget begåvat att säga om botaniken men däremot kan jag tipsa om att du kan Googla Mah Jong så kommer du hitta massor av gratis spel som du kan öva med. Jag tror det finns både med datormotståndare och varianter som man spelar mot andra "riktiga" motståndare. Det vore väl kul att imponera på pappa Lu nästa gång han kommer förbi. Spel lär man sig bäst genom att spela dem. Försökte själv lära mig bridge genom att läsa böcker och det var helt värdelöst!

  SvaraRadera
 4. Du må tro att jag har Googlat! Mer och mer förvirrad blir man så jag håller mig till pappa Lu så länge jag har honom, i alla fall några månader, tror jag. Nästa gång är den 1 juli. Han lär ut de regler som är gångbara i Kina idag, det finns en massa varianter på nätet.

  SvaraRadera