söndag 23 januari 2011

Apropå...

... Margarethas gratulation av Francis Bacon och därpå följande diskussion om kragar och danska präster och Matador...

(Bilden från nätet)
Den måtte väl vara permanentplisserad, kragen, numera? Men nog ger den ett vackert intryck och ser inte så sträng ut som den svenska "elvan".

14 kommentarer:

 1. Den är alldeles för vacker för våra svenska manliga präster - de skulle bums bilda en maskulin-synod för präster som är riktiga karlar - för tänk om någon skulle kunna misstänka att de hade ett endaste litet feminint drag, om de bure en slik krage.
  Margaretha
  som tycker kragarna är vackra
  men inte kan tänka sig att sköta en
  även om det finns en sida där man
  visar hur det går till att stärka en

  SvaraRadera
 2. Finns det inte redan en synod för kvinnohatande präster?

  SvaraRadera
 3. Jo, det finns det - den med Sandahl i täten. Men i den härnya synoden blir det inte bara frågan om att inte prästviga kvinnor, det gäller att ställa utom allt tvivel att man inte har några omanliga böjelser!
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Och jag som tvärtom tycker att de danska pipkragarna ser mycket strängare ut än den svenska elvan! Jag kommer (förmodligen grundlöst) att tänka på kalvinister och andra tristnissar : )

  SvaraRadera
 5. Tänk vad man associerar olika! Jag förknippar pipkragar fr a med Frans Hals porträtt där många är av glada män och ljuva kvinnor - med pipkrage. Och på Rembrandts Anatomilektion med Dr Tulp finns flera praktfulla. Frans Hals är även mästare på spetskragar utan pipning.
  Den danska präst jag såg i "-kjole og krage" var dessutom en väldigt vacker kvinna med ett vitblont hår i en fantastisk uppsättning.

  SvaraRadera
 6. Har kalvinister verkligen pipkrage?
  Under min tid i Kanada gick jag i en kalvinistisk kyrka - den tråkigaste kyrkolokal jag någonsin besökt - inga textilier, inga blommor eller ljus.
  Så jag kan nog hålla med dig när du räknar Calvin och hans efterföljare till tristnissarna.
  Det är nog Calvin snarare än Luther som vi bär på vår axel. Luther lär ju ha varit en glad lax.
  Om Zwingli vet jag inget, ska läsa om honom nu.
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Margaretha: Jag har ingen aning om hur kalvinistiska präster (predikanter?) klär sig, men av någon underlig anledning är det vad jag kommer att tänka på när jag ser pipkragar. En fullständigt grundlös association, men den finns likväl där i min skalle.

  Egentligen vet jag alldeles för lite om kalvinism och andra inriktningar inom kristendomen. Borde ta och läsa lite om det!

  SvaraRadera
 8. Margaretha och Marianne:
  Visst har vi en bildningsskola i bloggvärlden.
  Hurra för den!

  SvaraRadera
 9. Hade ingen aning om hur en pipkrage var gjord innan jag läste inlägget hos Margaretha. Mycket intressant. Hade bara konstaterat på de gamla poträtten att det var en sorts konstig krage. Visst lär man sig massor på bloggen :-) !
  Håller också med dig om att den ser mycket trevligare ut än det vita, stela bandet i halsen som svenska präster använder. Varför kallas den elvan?

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte att man använder "elvan" längre (den såg ut som två ettor, som hängde ned under hakan), nu är det frimärket. Tittade just på en sida som säljer prästkläder - den kallas till och med frimärkssjkorta där. Det är ju bara en liten kvadrat av den stela kragen som syns.
  Margaretha

  SvaraRadera
 11. Margaretha:
  Inte för att jag är en flitig gudstjänstbesökare men nog tror jag att elvan finns kvar. Frimärket är inte reserverat för präster men det tror jag elvan är. Kantor Ingrid! Upplys oss!
  Jag fnissade dock när du inte visste vad elvan var;)

  SvaraRadera
 12. Ingrid:
  Margaretha har ju redan åskådliggjort elvan. Att den kallas så gjorde en bekant som är präst klart för mig redan för över 20 år sedan. Jag har tappat kontakten med honom så jag hoppas du kan göra litet forskning åt oss vetgiriga!

  SvaraRadera
 13. Ja bloggvärlden är fantastisk, vill aldrig vara utan den igen!

  SvaraRadera
 14. Den kvinnliga prästen som begravde mormor för tre veckor sedan hade definitivt "elvan" (hade aldrig hört uttrycket men förstod vad det var) på sig! Jag tyckte att hon såg väldigt "prästig" ut och tyckte att hennes prästrock var riktigt fin.
  Har varit på ett danskt bröllop och det var mig en konstig präst, inte så mycket för att han hade en sådan där stor veckkrage utan för att han dillade om Bob Dylan och Marlon Brando under vigseln (äktenskapet slutade tyvärr med skilsmässa men det var väl inte prästens fel).

  SvaraRadera