Uppenbarligen är det tillvänjande för det är inte tänkbart att sluta så länge jag kan komma upp på en häst!
För nio år sedan följde min väninna G med och i år ville hon pröva på att rida med igen och så blev det.
Vi körde bil upp med övernattning i Falun på uppvägen och Nora på nedvägen.
Vi anlände till Teveldalen samma kväll som Leif Haugen, vår "hestekar", och hans hustru återvände från Österike där IslandshästVM just gått av stapeln. Med på VM var nämligen dottern Anne Stine som där erövrade guldmedalj i fyrgång och brons i tölt! Jag känner en världsmästare! Ja, jag känner en till, Jessica Rydin från Stockholm som för några år sedan var världsmästare i fyra timmar tills ledningen meddelade att det varit fel på tidtagningen och hon inte vunnit. Sånt känns INTE kul, särskilt som det i eftertankens kranka blekhet nog ÄNDÅ var hon som vann. Sjabbel på hög nivå, skulle man kunna säga. Nå, i år är i alla fall Anne Stine världsmästare. Jag har ridit på fjället i många år med dessa båda flickor sedan de var små och vi har haft så mycket roligt ihop! Numera är jag så mallig över dem att jag kunde spricka! Se Anne Stine på den fine Muni fra Kvistum för en dryg vecka sedan.
Den här gången hade vi ingen övernattning på fjället under turen utan kom ned till vår hytta på Haugentunet i Teveldal varje kväll efter ca 6-7 timmar på hästryggen. Det är skönt och lyxigt att kunna duscha och byta kläder och sedan samlas för gemensam middag och allmänt pladder på kvällen. Några av ridkamraterna är gamla kompisar sedan alla åren, några var nytillkomna vänner.
Flera av de nytillkomna var liksom G inte vana att rida men det gick bra för alla. Endast en enda ofrivillig avsittning skedde unde de fyra dagarna. Det var en norsk man som satt upp litet väl energiskt och trillade omedelbart ner på andra sidan utan att göra sig illa.
Blodvite uppstod dock en gång under veckan när en lång man, A, slog pannan i en utskjutande stock på sin hytta och kom med en blodig handduk tryckt mot såret över till G och mig, som båda är gamla intensivvårdsdoktorer. Med förenade krafter stoppade vi den blygsamma blödningen och satte på ett avpassat plåster. Vi var väldigt stolta över vår kompetenta insats!
I övrigt bestod uppkomna lidanden mest av ömma muskler och sittben hos de mest ovana ryttarna. Själv kände jag bara av att sadeln inte var min egen första dagen.
G hoppade över ridningen dag två pga magproblem som inte är så kul när man sitter till häst till hela dagen mest på kalfjäll utan minsta buske att gå bakom... Som tur var så tillfrisknade hon till nästa morgon och problemen var då som bortblåsta.
De tre första dagarna var det klokt att ha regnkläder på. Det kom skurar emellanåt men aldrig värre än att vissas ganska dåliga regnkläder klarade vätan. Dessemellan var det mest molningt men en och annan solglimt fick vi. Sista dagen strålade solen från en blå himmel och det var bara ljuvligt!
Från Haugentunet upp till Ivarsmyra där Leif Haugen bor och har sina hästar är det några kilometer och vid vägkanten på E18 kunde man träffa denna tvillingmamma! |
Min häst denna sommar heter Bleikfaxa och är en duktig femgångare. Sista dagen kunde jag prova även den femte växeln, passgång. Det gick FORT! |
Rinnande vatten är det ingen brist på i fjället. Möjligen litet obekvämt att hämta, så jag överlät det åt Leif som nog har en stenget i stamtavlan. |
G beundrar målningen på insidan av dörren till vår hytta. Vi glömde ta reda på vem konstnären är. |
Inte bara afrikaner kan bära bördor på huvudet, Leif kan också. Bra när man ska göra rasthage till hästarna under lunchpausen. |
Här var det gott gräs till hästarna och skönt för oss att sitta och äta och vila. |
Den här forsen som störtar ner i Storkjerringån har jag besökt ett antal gånger men nu var det länge sedan. Den känns mäktig att stå framför och hörs på långt håll. |
Sista kvällen åt vi i gamma på Teveltunet, en kåtalikande timmerbyggnad med rökhål i taket. På min enträgna önskan serverades rakfisk. För dem som inte uppskattar denna delikatess fanns lax som alternativ men jag tror inte någon försmådde rakfisken för den försvann som en avlöning från fatet. |
Sjön såg i alla fall bara idyllisk ut och vi satt en god stund och filosoferade tills en stor apelsingul fullmåne gick upp. |
Följande morgon steg vi upp tidigt, fixade vår frukost och fortsatte hemfärden.
Nu har jag en faslig massa bloggar att läsa ikapp på! Och så ska jag fundera ut fredagsteman till september!
Jag har väntat på detta inlägg!:)
SvaraRaderaVilka härliga dagar du har haft på fina ställen.
Fina bilder också!
Tack Olgakatt!
Jag glädjer mig också åt denna din resa till fjällen och med hästturer. Fantastiskt att du klarar det och inte ett ord om krämpor!
SvaraRaderaTack från Eva H
Så härligt det måste ha varit.
SvaraRaderaTack för rapporten!
säger
Margaretha
som nästan
(men bara nästan)
är avundsjuk
Det är verkligen imponerande att du har varit iväg 20 gånger! Och dina foton och berättelser får nästan en hästfobiker att vilja ge sig upp på fjället på hästrygg...
SvaraRaderaKarin:
SvaraRaderaDet är så gott för själen, dessa dagar på fjället med hästarna och goda vänner omkring sig.
Eva:
Nej, några krämpor och skavanker var aldrig aktuella för min del. Men ridstövlarna visade sig vara väl slitna undertill och ganska hala så de fick stanna hos Lundhags i Järpen för att få nya sulor. Jag halkade omkull i ett nerförslut där vi ledde hästarna eftersom det var väldigt brant. Då beslöt jag knyta upp tygeln och släppa hästen. Ögonblicket efter halkade även hästen omkull så det var ett klokt beslut! Nedanför backen stannade hästen snällt och väntade.
Margaretha:
Var så god! Det ÄR väldigt härligt och det var bra att jag var där förra veckan och inte denna. Har just haft kontakt och fått veta att vägen rasat mellan Meråker och Stjördal och att inte heller järnvägen funkar.
Petchie:
Om man verkligen är fobiker vet jag inte om jag skulle rekommendera detta;) Men har du inte vandrat i fjällen så kan jag rekommendera även det. Jag har faktiskt varit där 21 gånger; ett år åkte mannen och jag upp på vintern och det gick bra att rida då med. Fast mannen får man inte upp på nån häst!
Nu vet jag varför jag missade det här inlägget! För när man ska kommentera kommer det upp en ny sida, så man kommer bort från förstasidan. Och är man lite träskalle då så blir det lätt att man går vidare till nästa blogg i stället för tillbaka och läser nästa inlägg, som man hade tänkt. Nåväl.
SvaraRaderaSå roligt att hon tog medaljer, och jag håller med om att Fjädermedaljen nog är den finaste, trots allt. Den tyder på skicklighet, har inte ett dugg med någonting annat att göra.
Det var en skön fjälltur också, förstår jag.
En fin bildberättelse! Jag blir riktigt sugen på att hänga med nästa gång! Jag har bara ridit islänningar ett par gånger, men förstår att man tryggt kan överlämna sig åt såna här fjällvana kusar.
SvaraRaderaHälsade du inte på i Stribergs station när du var så nära?