lördag 24 december 2011

Lille julafton

Lille julafton steg vi upp tidigt, åt frukost och gav oss iväg till Danmark med färja från Helsingborg. Våra gäster ville nämligen gärna besöka Louisiana Museum för modern konst i Humlebæk. Dels är det det ett av världens 100 mest besökta konstmuseer, dels är det med på listan "1000 saker du måste se innan du dör". Förutom det är det mitt absoluta favoritkonstmuseum och just nu visas en unik utställning av den kinesiske konstnären Ai Wei Wei.
På vägen körde vi fram till Kronborg för att E och D skulle kunna känna litet Shakespeare-stämning också. E är nämligen litteraturvetare och den mest belästa person jag känner. Nu hade vi inte tillfälle att bese Kronborg från insidan, men bara att stå framför den imponerande borgen denna dimmiga dag gav en ödesdiger känsla.


Vi skakade dock den kvickt av oss och fortsatte till Humlebæk.

I parken står Ai Wei Weis skapelse Fountain of Light med en viss blinkning till Duchamps fountain (pissoiren!) - men i övrigt förstås fri att tolka för betraktaren. Vi fick alla olika associationer! Och allteftersom mörkret tilltog fick den nya uttryck där vi kunde fortsätta betrakta den genom fönstret.


D var dock mest förtjust över att få se flera verk av sin stora idol och inspiratör Alexander Calder. D är själv konstnär, fr a violinist och kompositör, men också skapare av mobiler och där har han sin stora förebild i Calder.Inomhus greps D av den stora inspirationen framför ett av Ai´s verk och var förlorad för omgivningen en lång stund. Om det var musik han hade i huvudet eller något annat vet jag inte. Men han förde noggranna anteckningar liksom jag sett honom göra vid andra tillfällen när inspirationen runnit till.


Själv hann jag säga hej till Dubuffet, som jag har ett gott öga till, vars skapelse står i Søhaven.


Perfekt tajming med färjorna gjorde vår resa oväntat snabb och vi avrundade med med en lugn kväll hemma med matematiskt sällskapsspel.

Och idag är det julafton och vi ska äta gott och ha det gott!
God Jul på er alla!

5 kommentarer:

 1. Vilken perfekt dag!
  Margaretha
  som önskar
  er alla en
  trevlig helg

  SvaraRadera
 2. God Jul till er alla.
  Ni ser ut att ha det så bra!
  Julkram från mig!

  SvaraRadera
 3. Roligt med konstnärliga och belästa vänner. En fin utflykt i härligt väder (utan snö) var väl en bra introduktion till julhelgen.
  GOD JUl önskar Ingrid, som strax ska iväg och spela på julnattsmässan i Mogata kyrka.

  SvaraRadera
 4. Ha en fortsatt fin julhelg. Vilken trevlig utflykt. God fortsättning!

  SvaraRadera
 5. Margaretha:
  Tack detsamma! Det var en perfekt dag och D har inte kunnat sluta prata om den!

  Annika:
  Kram tebaks!
  God fortsättning!

  Ingrid:
  Det har varit en härlig tid med dessa vänner. Hoppas du inte slitit ut dig vid orgeln i helgerna!
  Gott Nytt År!

  Anne-Marie:
  God fortsättning! Nu bör vännerna vara tillbaka i Kalifornien, hoppas höra av dem i dag.

  SvaraRadera