fredag 10 februari 2012

Fredagstema: Att slänga bort

Musikanta efterlyser något system i bortslängande. Det skulle jag verkligen vilja ha ett!
Nyligen sa jag till maken att nu är vi så gamla att det är dags att dödstäda. För om vi plötsligt försvinner nu så blir det ett elände för dem som ska reda upp här. Så jag tycker att vi måste börja själva medan vi är pigga nog att orka.
Och det är INTE jag som är värsta ekorren, även om jag är illa nog.
Som på beställning kommer vår fattigmansrenovering av köket (luckbyte och ombyggnad av nederskåp till lådor, i stort sett) och därmed en nödtvungen genomgång av vissa skåp.
Det har redan resulterat i en stor låda till LOPPIS, för slänga prima grejor direkt, det kan jag inte. Men har jag inte använt dem på åratal och inte saknat dem eller tänkt på dem - skjuts iväg! Bekanta som kommer förbi får plocka, några har redan gjort det, det tackar jag för. Tänker på Pettas loppislåda,  där man kan betala något om man vill, det går till en fönsterrenoveringskassa, om jag inte minns fel. Men jag är nästan beredd att betala för att bli av med grejorna.

Vissa saker kan man ju inte skiljas ifrån av nostalgiska skäl även om jag försöker stålsätta mig. Sen bor det ju en till här som har synpunkter, hm, så vissa saker vågar jag inte sortera bort.

Garderoben är ett annat kapitel. Jag brukar sortera och ge bort till ett par bekanta som blir jätteglada och jag betonar alltid att de ska göra vad de vill med plaggen. Passar de inte dem själva kan de ge dem vidare eller sälja dem på nätet, jag bryr mig inte. För en tid sedan tvingade jag maken att gå igenom sin garderob; vi kastade bort minst 10 par byxor! Då hade han kommit och velat få lagat ett par älsklingsbyxor som var fransiga i kanten medan han hade ett flertal nya med prislappen kvar i garderoben. Plus, alltså, mer än 10 par omoderna, oanvändbara eller utslitna. Det blev många lediga galgar, det. Behöver jag säga att det INTE blev någon lagning?

Men åter till system för utsortering. Feng shui för skulle kunna vara ett stöd men jag har aldrig lyckats. Skulle man kunna tänka sig så här:

1) Behövs ofta
2) Behövs ibland
3) Kan vara bra att ha
4) Ärvd av faster, snyft
5) Snygg men värdelös
6) Hu, vem har vi fått den av?
7) Kanske NN vill ha den, hennes/hans (hens?) stil och vi behöver/gillar den inte

Varför har vi tre våffeljärn??? Bra att ha? Nä)
Hurra, vi kastar det som är omöjligt att rengöra!Ha en skön helg, alla läsare och temadeltagare!

Fredagsbloggare:
Nilla,Desiree, Annika, Erica, Saltis, Musikanta, Inga-Britt, Helena, Olgakatt, ,Pettas,Lotta,Cecilia,Åsa, Gnuttan,
AnnaAnna,

Bilderna från nätet

4 kommentarer:

 1. Dagens första goda skratt - tack för det! Och tack för tipsen. Nytt ord till SAOL också - dödstäda. Det är faktiskt så jag tänker ibland. Jag kanske ska försöka med en loppislåda utanför dörren i stället för en på Mogata Marken.

  Jag vågar inte ens tänka på MM:s garderober. Där har han fortfarande kläder hängande sen 35 år tillbaka. Bra kvalitet nämligen men att han vägde mer än tjugo kilo mindre än idag tänker han inte på...

  SvaraRadera
 2. JAG har heller inget system.
  Skulle också VILJA HA ETT!
  Jag ger en hel del till välgörenhet under året, kläder, skålar, möbler ibland etc.
  Det känns bra.
  Loppis brukar vi grannar ordna en ggn om året o då går intäkterna till cancerfonden.
  Det är skönt att göra sig AV med grejjer.
  Jag har en granne som ärver en del av mina utrensade kläder, perfekt.
  ATT rensa i röran ÄR verkligen ett slags feng shui, alldeles säkert.
  Ha en toppenhelg!

  SvaraRadera
 3. Det är svårt med system men man försöker. det svåraste jag har är kategorierna: "kan kanske komma till nytta sedan" och "den här saken får mig att minnas ditt eller datt". Men jag har blivit bättre på att rensa. Gick igenom vårt gamla källarförråd innan vi flyttade hit och det resulterade i en hel del som gick till "tippen". Och här har vi ju inte plats för saker vi använder ens hahaha, så här MÅSTE vi rensa då och då. Vilket i och för sig är bra. Träffade på vår granne som ska flytta nu. Hon har bott här i 37 år! Hon såg rätt färdig ut och satt att 37 års samlande inte var så bra när man skulle flytta.... ;-)

  SvaraRadera
 4. Du får lägga ut en korg med prylar under våren och lägga en trevlig spargris bredvid. Du kan inte ana vad sakerna försvinner och det klirrar till i grisen. Men även vi har saker så vi drunknar med tanke på att det kan vara bra att ha. Nu har vi ännu mera igen. Uffes alla böcker från barndomshemmet har hittat hit och vad skall vi göra? Det blir lilla antikvariatet och fönsterrenoveringen som får ta hand om dem. Och vad gör man med fem äggkokare? Vi som inte äter ägg, knappt...
  Tala om ekorrar:)

  SvaraRadera