fredag 27 juli 2012

Sommarfredagstema:Besök

Ett besök jag nyligen gjorde var det hos gudbarnsfamiljen i deras sommarstuga vid Hallandskusten. Efter en verandafrukost med kaffe och goda smörgåsar norpade jag emellertid med mig den ömma modern och drog på rundtur på Hallandsåsen. Vi har en sådan tradition sedan ett antal år där vi gör nedslag i diverse affärer som efter försommarruschen så smått börjar med rea. Vi flamsar och provar, köper kanske något eller avstår. Vi åker dit näsan pekar och stannar och fikar när vi behagar.

Ett måste är Nivå 125 med goda mackor och kakor, landets bästa latte, konstutställning och snygga designprylar till salu, för att inte tala om utsikten därifrån!


Vi hade tänkt besöka Birgit Nilssonmuseet men inte läst på ordentligt om öppettiderna och det var stängt på en tisdag. Nå, så har vi något kvar till en annan gång.

Jag är dålig på att bjuda gäster i mera formell mening. Det är roligast om besök blir litet improviserade och utan en massa förberedelser som man bara blir trött av. Jag kan laga en god middag om vi beslutar att umgås här hemma men lika gärna hämta en pizza om vi har nån aktivitet som tar tid eller åka till något ställe där man kan äta eller fika.
Sådana där "fina" middagar man kan läsa om eller höra talas om klarar jag inte av. Vi har f ö ingen annanstans än köket att sitta och äta i om det inte är sådan årstid att vi kan vara i uterummet.

Långväga gäster är alltid kärkommet. Nyligen hade vi några dagars besök från USA och de dagarna bara virvlade förbi.
Jag tog med vårt besök, L,  på besök på Wanås och fick bevittna att höjdskräck har hon verkligen inte!

Hon tog ett par raska skutt och ställde sig på den högsta delen av Jakob Dahlgrens färgglada konstruktion.
Senare i höst kommer jag att återgälda besöket...

Livsrummet håller i taktpinnen för temat i juli och övriga temadeltagare finns i högerspalten!

12 kommentarer:

 1. Halland är också vackert :-)! Tycker också det är jobbigt med stora kalas eftersom också vi har bara köket, som är öppet till matrummet, att äta i. Då måste man nämligen helst ha köket i perfekt ordning när gästerna kommer, och det är alltid svårt när man ska laga mat samtidigt...

  Konstigt att BN-muséet var stängt en tisdag. Muséerna i allmänhet är ju alltid stängda på måndagarna.

  Härligt med en sådan improviserad resa ut i det blå tillsammans med en god vän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallandsåsen är fin vilken sida om landskapsgränsen man än befinner sig.
   BN-museet visade sig vara stängt både måndag och tisdag för individuella besökare. Om jag fattade rätt så är tisdagarna reserverade för förbeställda grupper.

   Radera
 2. Skönt att höra att det är fler som gett upp det där med "fina" middagar. Det platsar inte med såna i vårt bondkök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt så passar inte jag ihop med "fina" tillställningar. Inga slipade kristallglas eller äkta silverbestick finns heller.

   Radera
 3. Vilken härlig tradition med din vän! Jag gillar också det där med improviserade turer, som du kanske förstått. Och middagsbjudningar, nej inte får de bli för avancerade inte. Jag älskar att dona i köket och förbereda osv men själva bjudningen bli så konstlad på något sätt om det blir för avancerat. Så hällre något enkelt där man kan engagera gästerna lite och få igång en konversation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det där att göra nåt ihop med gästerna eller värdfolket om man själv är gäst är roligt.
   Ibland ska till en "tradition" för att komma sig iväg på nåt avkopplande!

   Radera
 4. Vad roligt att se L på Jakob Dahlgrens skulptur i Wanås! Minns att vi face-timade efter ert besök där också. Och jag håller med om att spontana besök är roligt, men även planerade sådana kan vara väldigt väldigt kul. Något att se fram emot. Och snart kommer ju faktiskt vi på besök. Till Sverige! :-) Både planerat och roligt ska det bli! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa besök kräver ju planering och nu kommer ni ju verkligen snart. Sen är det inte så långt till oktober heller....
   Men först blir det bröllop!

   Radera
 5. Härlig utflykt! Såg du något av eller om hallandsåstunneln? Hallandais-fadäsen som den också kallas. Det har varit tyst länge och man undrar om det beror på att allt nu löper på som det ska eller om det bara gått i stå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tunnelbygget såg vi inte till. Det pågår fortfarande men jag blir bara deprimerad av tanken på eländet. Förgiftade kor och människor, fördärvat grundvatten och fördärvade utkomstmöjligheter för bönder gör ingen glad. Och allt för nåt totalt onödigt.

   Radera
 6. Så har jag äntligen tid att göra ett besök på din blogg.
  Har läst "fast" mig och haft det riktigt gemytligt en stund.
  Spontana besök tycker jag också mycket om, då ställs inte krav på samma sätt, det blir mera spontant så att säga
  Härlig bild på den icke höjdrädda

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett kärt besök min blogg, Karin!
   Visst blir man glad av spontana gäster som tar det som man har det!

   Radera