lördag 24 augusti 2013

"Jag har en dröm"Om några dagar är det 50 år sedan Martin Luther King Jr höll sitt berömda tal. Det lär skrivas spaltkilometrar och analyseras sönder och samman vad som blivit verklighet och inte av hans dröm nu efter ett halvt sekel.
Jag tror han hade blivit ganska besviken om han hade vetat hur långt det är kvar tills drömmen verkligen blir uppnådd, även om USA faktiskt har en svart president. Men talet är ändå en vattendelare och ett fint exempel på stor talekonst.

Jag blev av Karin på Fox påmind om en sommar på 1970-talet när maken och jag hade en amerikansk 20-årig tjej boende hos oss en tid. Vi gjorde en resa genom delar av Sverige för att hon skulle få uppleva litet mer än bara våra hemtrakter. Karin visar en liten trevlig film med grötlunken på Medevi Brunn nyligen och det var ett av de ställen vi besökte. Vi bodde över på STFs vandrarhem som då var beläget i böndernas hus och tänkte gå grötlunken. Det blev bara maken och jag som deltog, sånt trams var under damens värdighet. Och förresten, varför bodde vi inte på ett ordentligt hotell? Vi två tyckte tramset var utomordentligt trevligt med historiens vingslag susande om öronen till ompa-musik och STFs fina vandrarhem var det som passade vår kassa. Att skaka ett par mattor var ju ganska enkelt. Tyckte - och tycker - vi, som alltjämt nyttjar vandrarhem vid alla tillfällen det går.

Vi åkte en hel dag på Göta Kanal; där passade inte det övriga ressällskapet henne, de störde med enbart sina uppenbarelser. Slussarna var totalt ointressanta. Vi inte ens försökte  berätta om kanalens tillkomst.

När vi stannade vid Rökstenen gick hon inte ur bilen. När vi åkte över till Öland - på dåtidens längsta bro i Sverige - sov hon. Väckningsförsöken resulterade bara i sura grymtningar.
MEN på Öland följde hon med in i en medeltidskyrka! På bok - och vykortshyllan i vapenhuset låg Martin Luthers katekes. Nu blev det intressant, honom kände hon ju till! Han var ju AMERIKAN!
Alla försök att förklara fakta viftades bort, hon visste minsann.

Vid det laget hade vi ju ändå givit upp och resten av resan gjorde vi precis det vi själva kände för och struntade i damen som fotsatte ömsom sova ömsom sucka i baksätet.

Och Martin Luther King Jr  är inte en mindre fantastisk person för att hans förfäder med namnet velat hedra en tysk 1500-talsprälle som så kraftfullt protesterade mot avlatshandel och andra orimligheter i kyrkans lära att påven ilsknade till och kastade ut honom ur kyrkan.

PS. Jag har också en dröm: Att alla krig upphör och att alla får bli saliga på sin egen tro. DS

8 kommentarer:

 1. Den sortens damer har även jag haft som gäster. Ibland undrar jag om de lärt sig något med åren - eller om de fortsätter att grymta, sova och längta efter kompisarna och hamburgare.
  Margaretha
  som delar
  din dröm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att den sortens personer håller emot bildning så gott de kan hela livet.

   Radera
 2. Tist med sådana gäster.
  Jag drömmer som du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mött några till i form av sk utbytesstudenter som krävt att allt skulle vara precis som hemma. Då frågar man sig varför man väljer att delta i sådant program. Kanske föräldrartryck, vad vet man.
   Som tur är har jag mött många fantastiska ungdomar också som lärt sig svenska på kort tid och varit synnerligen nyfikna.

   Radera
 3. Vi är många som drömmer som du!
  Och dylika bortskämda damer klarar man sig galant förutan...

  SvaraRadera
 4. Ja vilken klarsynt och modig person han var, Martin Luther King alltifrån bussbojkotten för Rosa Parks i Montgomery, till det sista talet!

  Hoppas hans uttråkade landsmaninna tog sig ur sin spleen så småningom. Att hon i alla fall reagerade för Martin Luther kan väl ses som ett gott tecken?

  SvaraRadera
 5. Det hedrar USA att man har en dag till hans minne men det skulle hedra världen ännu mer om vi lyckades fullfölja drömmen att ingen diskriminering förekom någonstans.

  SvaraRadera