torsdag 26 juni 2014

Epidemi av hormonstörningar?

1amma v. -de • ge bröstmjölk (SAOL)

Allt oftare hör och läser jag att spädbarn AMMAR. Jag brukar hoppa till och undra VEM de ammar och se groteska bilder framför mig.

Alla kanske inte har varken SAOL eller sin Falstaff Fakir aktuell och vet att

Ammor kallas unga mammor
som på landet varit flammor

(Bild från nätet)

8 kommentarer:

 1. Jag vet att Bloggblad har diskuterat detta tidigare. Men att säga att barnet diar verkar nog lite gammaldags. Många gamla ord har ju fått ny betydelse så man kanske måste acceptera ordet i denna bemärkelse?
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visserligen finns ordet "dibarn" men det är ganska gammaldags. Dia används ju om djur och i motsats till amma så kan dia användas både om den som ger di och den som får.
   Vi får väl se om SAOL ändrar betydelsen av 'amma' så småningom efter långvarigt missbruk men jag hoppas inte det. Nån käpphäst vill jag ha!

   Radera
 2. Barnet blir ammat och mor ammar...
  Barnet kan inte amma
  Så är det bara

  SvaraRadera
 3. Klart att ungen ammas av den ammande mamman. Någon ordning får det väl ändå vara!

  SvaraRadera
 4. Är detta inlägg riktat till mig och alla mina hormoner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På intet vis! Du var bara en av ett stort antal som använde 'amma' baklänges - och sen korrigerade mycket föredömligt! Nej, hormonstörningarna måste ha drabbat de spädbarn som producerar modersmjölk och ammar! Det kan ju inte vara normalt.
   Det är minst 10 år sen jag hörde det första gången men kan inte vänja mig. Det är ett svårt liv att vara språkpolis! Man blir så mobbad.....snyft.

   Radera