lördag 25 oktober 2014

Lördagstema: Lampor/lyktor


I denna mörknande årstid välsignar jag att jag lever i en tid där jag kan skaffa mig ljus! Musikanta låter oss idag fundera över hur lampor och lyktor har en plats i vår tillvaro.

Vi har diskuterat belysning förut om jag inte minns fel. Somliga gillar mysbelysning,
andra - jag t ex - vill ha god allmänbelysning i första hand. Jag avskyr att att behöva skrynkla ihop hela ansiktet av ansträngning för att se ordentligt bl a när jag äter. Sen har jag förvisso också gott om smålampor och platsbelysning som komplement. Men bara stearinljus på matbordet i ett för övrigt mörkt rum räcker inte för mig. Dessutom blir jag nervös när någon sträcker sig efter ett fat och bränner sig.

En annan sak är att hos tänds inga stearinljus när katterna är med. Ett tillbud för många år sedan med en svedd katt lärde oss läxan.

Men ibland vill man ju verkligen ha levande ljus! Jag tog problemet till en smed, helt enkelt. Han konstruerade en garanterat kattsäker lykta! På stadiga fötter, av massivt järn och tjockt glas är den rejält tung, det ska mycket till att välta den. Den fungerade så bra och kändes så trygg att han fick tillverka en till så att vi har två.

Just den här är flankerad av Harry Klajs Grållan till vänster och Lisa Larssons randiga katt till höger. Olga ville också vara med på bild... 

Det här är Musikantas sista tema, vi tackar för dem! Jag har inte noterat vem som tar över i november, kanske någon av våra nya temavänner?
Övriga lördagsbloggare syns till höger!


13 kommentarer:

 1. Belysning är viktig och här hos oss märker jag att vi kunde förbättra en hel del på den fronten...i all synnerhet nu märks det när mörkret åter börjar bli så kompakt.
  Levande ljus är vackert men ack så farligt. Era lyktor är väldigt vackra. Katthörnan lyses upp:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som närsynt och allt mera ålderstigen kräver jag allt mer ljus för att se ordentligt. Man håller sig dessutom mera pigg och vaken med rejält ljus. Jag blir vansinnig på mina systrar som vill släcka ner takbelysningen för att göra det "mysigare" hos vår 94-åriga mor som är trött nog från början! Grrrr...

   Radera
 2. Jaså Olga som syns på bild är din/er katt *tjusig*
  Fint foto med dina fina vänner bredvid den fina lyktan. Kom på att jag har en ljusstake gjord av smide med 3 hästskor för blockljus *ler* Gillar myspys med ljus och lampor men man ska kunna se varandra ändå *ler* Ha en bra dag/ kram

  Ps Skulle vara jättekul att få äran att göra olika teman för en månad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att ta taktpinnen, kära Spanaren! Vi väntar med spänning på dina rubriker.

   Radera
 3. Jag vill också ha upplyst, om nu inte jag vill ha det mindre ljust ... hur blev det där .... fri att tolkas :)
  Den bilden for då rakt i hjärtat på mig!
  Trevlig helg Olgakatt - mjauu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju vilja litet olika beroende på tillfälle.....
   Mjau tebaks!

   Radera
 4. Vilken fin kattsäker lykta och vilken trivsam kattvrå. Klart Olga ska vara med när det är katt-tema!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smeden är duktig och förstår sig på katters beteende också!

   Radera
 5. Min kommentar försvann, så nu får jag skriva en ny. Jag håller fullständigt med dig när det gäller belysning. Är den som alltid propsar på att tända lampor när det när någon som vill att det ska vara "mysigt" - ett ord som jag inte gillar speciellt mycket.
  Tänder aldrig levande ljus när barnbarnen är här och inte särskilt ofta annars heller. Antar att jag inte är så romantiskt lagd.
  Ingrid som önskar dig en skön helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blogger har raderat kommentarer för mig också på sistone.
   Visst blir man extra trött i sk mysbelyning! Vissa krogar är mer än lovligt "skumma". Min mor brukar säga att det är för att de ska slippa städa.... Garanterat inte för att det ska vara romantiskt, haha.
   Tack, detsamma, Ingrid!

   Radera
 6. Så bra med kattsäkra lyktor... och fina ser de ut att vara också ;)
  Önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera
 7. Gott smidesarbete är de och än har ingen katt lyckats sabotera dem!
  Tack detsamma, Anki!

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dig; mysbelysning i all ära, men ska jag göra något, som äta, läsa osv. vill jag ha rejält med ljus och inga skarpa kanter mellan ljust och mörkt heller.

  SvaraRadera