lördag 28 februari 2015

Lördagstema: DrömresaLänge var drömresan den till Kina. När jag hade gjort den  - och några till - blev ingen resa lika viktig längre.

Alla resor är nu lika viktiga. Jag har varit på flera kontinenter - men inte Afrika eller Latinamerika - och känner inget behov att pricka av någon lista. Drömresan är istället den nästa jag planerar, vart den än går. Jag reser för att träffa människor och se miljöer, städer och landskap. Jag vill uppleva kultur dit jag kommer. Att resa för att komma till sol, värme och bad intresserar mig inte.
Jag har mycket kvar av de nordiska länderna att besöka. I många år har jag kört till mitt norska fjällparadis i Nordtröndelag. På hemvägen tar jag god tid på mig och kör några nya vägar varje gång men även förbi några smultronställen jag fastnat särskilt för. Vålkojan i Vemdalen är ett sådant ställe där en högklassig gastronomisk restaurang ligger mitt i ödemarken! Och efter många besök känner man igen mig! Övernattar gör jag på vandrarhem, en utmärkt företeelse! Har aldrig fattat varför det heter Youth Hostel i resten av världen, här träffar man alla åldrar! Man är betrodd med nycklar i skåp med koder och kan betala i efterskott om inte värden är på plats när man åker.
När jag skriver detta sitter jag på tåget på väg hem efter ett par dagar i Stockholm där Moderna Museets utställning av Louise Bourgeois lockade mig på akutbesök. Den 9 m höga Maman på gården utanför museet stod för några år sedan på Wanås och det var ett kärt återseende!


Att jag blev medlockad på bio av vännen K att se den vackra, hemska filmen Timbuktu hade jag initialt inte räknat med. Det var en stark upplevelse som finns kvar i tankarna med många frågor och nästan inga svar. Tack!
Flera utställningar hann jag med, liksom en Händelopera, Xerxes, med mycket vacker musik.

Det är en dröm som går i uppfyllelse att efter yrkeslivet kunna ge sig iväg när andan faller på och en välsignelse att ha råd att göra några resor. Jag tänker ofta på alla de unga människor som ännu inte fattat att om man t ex arbetar på arbetsplatser utan kollektivavtal blir det inte med automatik någon tjänstepension! Då kan det i verkligheten bli de dystra pensionssiffror som står i det orangea kuvertet och då blir det nog inte råd till några resor....

Min nästa resa kommer att gå med tåg genom Centraleuropa och nedslag med opera i ett antal städer. Det glæder jeg mig til - som man säger på danska och den resan börjar i København! Så just nu är den resan min drömresa!

Härmed tackar vi Anki för månadens teman, trevliga och intressanta har de varit! Vem blir dirigent i mars? Kanske jag hittar svaret när jag strax hälsar på er andra temaförfattare.

11 kommentarer:

 1. Häftigt att se bilden på Mamam i Wanås-miljö! Och så underbart att ha henne här ett tag. Jag ska återvända till Moderna museet och ta mig lite mera tid med henne och allt annat, som man kan behöva fundera några varv till på. Teckningarna, särskilt.

  Vilken drömresa du planerar. Önskar att jag kunde hänga på, inte minst för tågresandet, som är det resesätt jag föredrar.

  Livsrummet, dvs Kicki, tar över temastafetten för mars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maman stod länge på Wanås och jag åkte dit flera gånger. Helst hade jag sett att hon fått ett permanent hem där men det var ju inte möjligt fastän det finns ett antal lika stora. Klart att du måste titta till henne då och då så länge hon står kvar i Stockholm! Hälsa från mig då!

   Radera
 2. Akutbesök, jo jag tackar doktorn! Glad läser jag ditt inlägg och njuter bilder. Blir som en resa för mig med ju...
  Glad över din anknytning till norra Norge också som du förstår.
  ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det bästa med bloggläsning att man kommer med på resor och äventyr fast man sitter hemma i soffan!

   Radera
 3. Urhäftig jättespindel! Xerxes har jag önskat att se, älskar Händels musik och spelar gärna hans flöjtsonater (eftersom jag spelar flöjt) om jag får tillfälle! Klok inställning; att nästa resa är drömresan vart den än bär. Många lockas annars av just Asien, vet flera unga som fascineras och lockas av denna världsdel. Vad de har i sitt orange kuvert vet jag inte. Ska kanske fråga dem :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så roligt att barockoperorna börjar komma på modet igen! Det finns också duktiga countertenorer men det är så häftigt att mezzosopranerna får tillfälle att briljera i alla dessa härliga byxroller. Jag älskar rytmiken i barockmusiken och kan inte vara stilla när jag lyssnar på t ex Händel. Måste vara underbart att kunna spela hans musik!

   Radera
 4. Englundskan tar hand om mars om ingen annan känner för det.

  Du har samma inställning som jag till drömresan...den är alltid den som kommer näst
  Det kan bli Skåne, Danmark, Frankrike, Tjeckien ....
  Maman är väldigt speciell....något sådant kunde man kanske ha här i vår trädgård också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skåne är ett förträffligt resmål!!

   Radera
 5. Som jag skrev på FB, jag ska snart upp och hälsa på Mirrfamiljen så då hoppas jag att Mirren följer med mig till Moderna Museet. Det är alltid lika roligt att komma dit.

  Nej, någon drömresa har jag inte för närvarande. Säger som du, jag är inte intresserad av "sol och värme". Kents drömresa är för närvarande Rom, så jag kanske hänger med dit även om det är backe upp och backe ner. Men det blir nog inte förrän till hösten eftersom det är för varmt på sommaren och vi har mycket att göra båda två i vår.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. ....och du lovade klappa henne på benet från mig! Maman, alltså, inte Mirren. På sommaren vill jag bara göra resor hemmavid förutom den till Norge. Den nordiska sommaren finns ju bara här!

   Radera
 6. Tåg genom Centraleuropa låter som en trevlig resa. Fast jag undrar om jag orkar sånt längre. Snabbt med flyg och av och i Europa. Frankrike - det räcker.

  SvaraRadera