lördag 7 februari 2015

Lördagstema: SömnlösAnkis första tema för februari är sömnlös.
Sömnlöshet drabbar nog alla någon gång. En god sömn är en gudagåva och en förutsättning för att orka arbeta.
Hade jag inte varit utrustad med en god sömn hade mitt arbetsliv med synnerligen täta natt- och helgjourer, förutom minst 40  timmars vanlig dagarbetstid varit omöjligt. Inte för att det har varit vare sig särskilt hälsosamt eller enkelt; det var bara så det var. Det var de förutsättningarna som fanns för läkarjobb på sjukhus i en akutspecialitet.
Under de allra flesta år jag hade sjukhusbunden jour arbetade vi hela dagen före och hela dagen efter, inget konstigt med det. På ett stort sjukhus arbetade man också hela natten med få avbrott. Jag lärde mig att tre hopställda stolar kunde man ta en tupplur på och på så sätt låg jag sönder flera stetoskop jag hade i fickan. Så småningom kom jag att ha beredskap i hemmet men med många utryckningar och telefonsamtal. Då fick jag oftast sova några timmar i min egen säng.

Inte ens nya arbetstidslagar kunde snabbt ändra förutsättningarna, det har verkligen tagit sin tid och nu hör det förhoppningsvis till undantagen att man arbetar så långa eller täta pass som förr.

Det skrivs och pratas mycket om den stora konsumtionen av sömnmedel och jag har ju själv stått inför patienter som desperat begärt nytt recept på sina sömnpiller. Ofta har det framgått att hen tagit sömnpiller varje natt i många år! Då lär det inte vara så lätt att sluta... Men riktigt god sömnkvalitet får man inte av sömnpiller. Lätt att säga för mig som aldrig behövt några, förstås.

Oregelbundna arbetstider, som skiftgång t ex, är inte bra för sömnen. Då rubbas dygnsrytmen varje gång man byter skift.
Dålig arbetsmiljö med negativ stress, arbetslöshet, ekonomibekymmer eller relationsproblem är säkert vanliga orsaker till sömnlöshet eller dålig sömnkvalitet.

För ca 15 år sedan hade jag en period då det var stört omöjligt att sova vissa nätter. Jag kunde inte ligga stilla utan snurrade runt, runt i sängen. Jag förstod ingenting förrän jag kom på att jag de kvällarna druckit kaffe ganska sent. Det hade aldrig påverkat mig förut men numera dricker jag inte kaffe med koffein eller bälgar i mig massor med svart eller grönt te på kvällen. Kaffe efter middagen är svårt att avstå ifrån men det finns utmärkt gott koffeinfritt bryggkaffe. Rött te är helt fritt från koffein och oolongte har låg koffeinhalt så det finns annat än vanligt kaffe eller te att dricka.
Jag finner det högst egendomligt att svenska restauranger och kaffeställen nästan aldrig kan erbjuda koffeinfritt kaffe! Utomlands finns det överallt!
Svalt i sovrummet, ingen TV, inga störande ljud är faktorer som befrämjar sömnen. De första nätterna i stora städer, som t ex NY, kan vara oroliga. Jag minns en natt på hotell i London nära Russel Square där jag hade en brandstation med täta utryckningar och ett kyrktorn med klocka som slog varje kvart tvärs över gatan....

Som pensionär har jag kunnat få lov att ställa om min dygnsrytm till min egen biologiska. Den vill INTE att klockan ringer 05.20! Den vill att jag stannar uppe till 01 eller 02 och sover åtminstone till kl 09. Vi har alla ett ca 24 timmar långt biologiskt dygn, somliga litet kortare - det är ni förfärliga morgonpigga typer som har det - vi andra ett litet längre och är då kvällspigga men morgontrötta. Var snälla och prata inte med oss innan vi fått frukost! Och stampa inte upp ur sängen för att rycka upp rullgardinen med en smäll som en god vän gjorde när vi reste tillsammans första gången! Hon lärde sig snabbt att inte heller prata med mig före frukost!
Självklart anpassar jag mitt dygn efter omständigheterna, t ex som gäst eller på resor.

Skulle det hända att jag inte somnar som vanligt till det pratradioprogram jag brukar ha i örat stiger jag upp igen och lagar mig en kopp choklad, det brukat hjälpa. Jag kan oftast ha samma program gång på gång, jag hör bara början..... Billigt insomningspiller!


Småbarnsföräldrar som klagar över dålig sömn brukar inte lida av sömnlöshet utan brist pga ständiga störningar. Instinkten att vakna så fort ett barn gnyr sitter djupt! En gång delade jag hotellrum med min mor under en resa för att fira hennes 60-årsdag. Hon snarkade fruktansvärt, det fanns inte en chans att somna. Jag tyckte det var synd att brutalt väcka henne så jag försökte att trappa upp störande ljud genom att hosta allt ljudligare. Hjälpte inte. Jag gick omkring och stampade. Nix. Jag slog knytnäven i sänggaveln. Hon sov. Till slut viskade jag "Mor!". Då satte hon sig upp och undrade "Vad är det?". Hennes 40-åriga bebis hade begärt hennes hjälp!


 Övriga lördagsbloggare hittar du i spalten till höger liksom Ankis februarirubriker.

Alla bilder är från nätet!


21 kommentarer:

 1. Hahaha, vilket underbart slut på ett upplysande inlägg om sömnlöshet :-) Jag tror att någon av mina fyra vuxna skulle kunna väcka mig med en viskning också. Annars kan det mesta hända runt mig utan att sömnen rubbas. Jag heter Anna och är ny här i lördagstemat! Trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen, Anna! Har just läst ditt inlägg och skrev kommentar men det fastnade inte! Jag uppmanades att gå tillbaka och skriva in rätt ord ett antal gånger fastän jag kopierade och klistrade in. Mysko....

   Radera
 2. Vad gulligt att din mamma vaknade av viskningen! Men så är det ju. Jag är visserligen lättväckt, men tycker kanske ändå att det var lite extremt att jag vaknade av den stilla susningen när bebisarna kissade i sin blöja.

  Vilken tur att du har god sömn, när du haft det jobb du haft! Det är ju inte rimligt med sådana arbetsvillkor och jag tror ändå att det blivit lite bättre idag.

  Jag undrar vilken slags dygnsklocka jag har, som är väldigt kvällstrött och som gärna sover länge på morgonen. Fast ett skäl till att jag vill gå och lägga mig är förstås det där med kaffet, för det kan jag inte heller dricka på kvällen. Efter middagen är jag så kaffesugen att jag längtar efter att gå och lägga mig så att det blir morgon så att jag kan få kaffe... och precis som för dig är det först efter morgonkaffet går det att umgås med mig. Det fattade till och med vår katt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du provat koffeinfritt kaffe på kvällen? Det klarar jag bra så jag får min kopp efter maten.
   Tyvärr fattar inte min ena katt att jag vill sova på natten och morgonen. Hon sover på dan och roar sig nattetid med att spatsera på mig, dingla med tavlorna och bita i allt jag har på nattduksbordet när hon vill vara vaken och helst serveras hjortstek. Sover jag så märker jag inget men det stör om jag inte hunnit somna. Då åker hon ut ur rummet.... Så grym är jag!

   Radera
  2. Oj, jag måste nog be vår Alexanderkatt om ursäkt i efterhand för att jag kallade honom kriminell. Han skulle aldrig ha vågat annat än att uppträda mycket stillsamt och ljudlöst i sovrummet!

   Jo, jag dricker lite koffeinfritt kaffe ibland på kvällen, men det ger ju inte riktigt den där koffeinkicken som man är ute efter. Men lite bättre än inget kaffe alls är det ju.

   Radera
 3. Jag kunde inte heller sova om jag drack kaffe för sent, men det var nog mest för att andra sa att det var så. Numer dricker jag kaffe ibland på kvällarna och ibland sover jag och ibland inte, oklart hur sambandet är men jag gitter inte forska i det.
  Men varm mjölkchoklad är nog ett oslagbart sömnmedel, väldigt snällt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har försökt övertala mig att det är inbillning men, tyvärr, både kaffe och större mängder svart te håller mig vaken och snurrande. En kollega som jobbat på sömnlab säger att det finns siffror på hur länge en viss koffeindos fördröjer möjligheten till insomning men att känsligheten är individuell, förstås.

   Radera
 4. Och så ska jag snarast skaffa en sån där u-finder som du skrev om och sätta på min nyckelknippa – om någon hittar den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte min på nätet från macoteket.se. Ser att den är betydligt dyrare på andra ställen! Kan kopplas både till iOS och android. Jag har den kopplad till iPhone.

   Radera
 5. Bra, fyndig och upplysande beskrivning i tema! Eftertanke hos mig; du hade full acceptans i din situation, och kunde med " knappen" sov en stund då jag kan. Vilka dagar - och nätter, med det ansvaret! Bra jobbat ... viska till mor ... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man visste helt enkelt inget annat! Gnäll var inte accepterat hur motiverat det än hade varit. Men jag engagerade mig fackligt!

   Radera
 6. Från min ungdom kommer jag ihåg vissa telefonsamtal som min pappa ofta fick från patienter. Jag hörde inte vad de sade i telefon men hans svar vid dessa var alltid: "Inget kaffe eller te efter klockan 6 på kvällen!" Då förstod jag att det var sömnlösa patienter som ringde. Han hade heller aldrig ledigt före eller efter en jourkväll. Han var stadsdistriksläkare så han jobbade inte på sjukhus men på den tiden var det sjukbesök i hemmet som gällde. Jag vet att han klagade på att det alltid ringde så fort han hade somnat...

  Numera gör det inte så mycket om man ligger lite sömnlös ibland eftersom man inte behöver gå upp och jobba tidigt nästa dag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din far ifrågasatte säkert inte heller sin arbetssituation även om den var tung. Idag är det tungt på annat sätt med de ofta orimliga krav som politiker och patienter ställer. För att inte tala om hur media ibland förhåller sig till läkare - ibland tycks läkare vara fullfjädrade sadister i medias ögon.

   Radera
  2. Jag vet att han gnällde lite över att behöva gå upp och jobba direkt efter en journatt. Men under hans sista arbetsår fick läkarna en förmiddag ledigt efter jouren. Någon gång på 60-talet tror jag.

   Radera
 7. Va ... har du varit läkare? Jag beundrar alla som kan jobba nattskift och sedan att sova på dagtid. Då menar jag att sova på dagtid de timmar de behöver för att orka jobba nästa natt och nästa natt osv. Har en gång i tiden jobbat 2-skift och vet hur det sliter på kroppen för jag var ständigt trött. Att få jobba enbart från morgon var mycket bättre för kroppen. Sant det du säger om småbarnsföräldrarna och deras brist på söm. Skrattat gott till din mamma som vaknade när hennes dotter viskade. Smart med små snäckor i öronen om man vill lyssna på något utan att störa sin partner *tumme upp* Bra inlägg! Ha det/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag är läkare, numera pensionerad sådan. Tyvärr fick jag inte sova på dagen heller efter nattjobb! Nu gäller andra regler men det lär nog hända ändå att bakjouren måste jobba dan efter att ha blivit inkallad på natten.
   Alla besserwissrar som vill schemalägga läkare efter övriga personalkategoriers scheman bör gå en kurs i grundläggande matematik! Förutom att göra studiebesök på sjukhus dygnet runt.

   Radera
 8. Ett trevlig kåseri på ett tema som vi nog alla har lite olika förhållningssätt till.
  Jag beundrar alla som klarar av att jobba än dag, än natt. Det skulle jag ha svårt att tänka mig själv.
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det är mycket i samhället som skulle sluta funka om inte tillräckligt många arbetade på sk obekväma tider, vilket nog inte är hälsosamt för någon. Men vissa saker kunde säkert slopas utan att någon blev lidande. Jag behöver inte krogar som är öppna mitt i natten, t ex.

   Radera
 9. Att ha en god sömn är otroligt viktigt.
  Nu när det varit ett par oväder som kommit in över Weed har det varit väldigt ljudligt med blåsten i de stora träden och det har gjort att jag haft svårt att sova.
  När jag var ca 10/11 fick jag en promenad när jag hade svårt att somna - vet fortfarande inte varför. Min pappa och jag började ta ordentliga promenader på kvällarna innan jag skulle lägga mig och det verkade hjälpa. Dessutom fick vi komma varandra närmare vilket var "startskottet" till allt annat vi gjorde under årens lopp.
  Sedan vet jag att jag drack ett humlete och en blandning av varmt vatten, äppelcidervinäger och honung och dessa drycker tycktes också hjälpa.
  Jag skulle faktiskt aldrig ta sömnpiller utan prova mer naturliga metoder.

  SvaraRadera
 10. Vilket härligt inlägg... och så fint med slutet där det räckte med en viskning för att väcka din mor.
  Önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera
 11. Ja, superbra inlägg på detta tema. Jag har aldrig sovit bra, tror jag. Aldrig nånsin. Tror inte jag sovit en hel natt utan at vakna. I perioder har jag svårt att somna, vissa perioder kan jag vakna mitt i natten och vara vaken i flera timmar. SÅ jobbigt. Sover lätt, och vaknar för minsta lilla ljud. Har öronproppar. Sömntabletter har jag aldrig tagit, förutom melatonin vid jetlag. Gulligt det där med din mamma.
  Ja, god sömn är verkligen en gudagåva!

  SvaraRadera