torsdag 19 februari 2015

Nytt "hot" mot rökare - och tobaksindustrin!

Jag finner förslaget om ytterligare rökfria zoner i offentliga rum utomordentligt klokt! Kanske litet färre fimpar skulle ligga i drivor kring t ex busshållplatserna också. Kan man ha rökförbud i Central Park i NY så borde man kunna ha det även på lekplatser i Sverige, eller hur?

En utmärkt kavalkad över tobaksindustrins desperation kan man se i denna video. Cynismen i marknadsföringen i de delar av världen där man inte ännu startat kriget mot tobakens dödliga effekt är monumental.
Moderaternas unge talesman i radion i går var ju helt patetisk! Jag tog mig för pannan. Han hävdar "vuxna, myndiga personers fria vilja". Inget snack om barnens eller andra människors fria vilja att slippa rök.
Jag hör till dem som ofta väljer att sitta inomhus i vackert väder även om det finns en uteservering eftersom det kan vara friskare luft inne. Även om man spanar in var det finns rökare och sätter sig långt ifrån i rätt vindriktning tar det ofta bara en liten stund innan det kommer nån och sätter sig intill och bolmar.
Jag har haft flera kollegor som dött i lungcancer - de var väldigt sarkastiska och oartiga mot oss icke-rökare, tyvärr. Nu har jag ett antal ännu levande bekanta som kippar efter andan i sin KOL och några som vägrar inse att de är på god väg. Så stark är drogen som de började med vid 12 års ålder av fri vilja....PS. Exemplen på tobaksbolagens rättsliga angrepp på länder som antar lagar mot tobaksskador illustrerar vad även Europa riskerar om TTIP går igenom i EU! Läs på och protestera!

6 kommentarer:

 1. Håller helt med dig. Det spelar ingen roll om man - som vi brukar ha på sommaren - barn med sig på en uteservering, det röks flitigt från alla håll ändå. Jag är inte allergisk mot rök som en del men det är obehagligt att få det i ansiktet och i kläderna. Jag är så tacksam mot Kent som fick mig att sluta röka för 39 år sen - vem vet hur man hade mått annars?
  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Jag håller också med dig. Tycker det är bra att det råder förbud här mot det på många platser. Man får inte röka på The National Mall i DC heller. Samma på flera andra offentliga ställen utomhus. Klokt. Absolut!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir alltid lika glad när jag i USA ser att det är rökförbud där jag vill vistas. Har t ex aldrig sett att någon röker i High Line Park eller Central Park.

   Radera
 3. Enighet!
  Ett fasligt minne från mina första år (slutet 70 talet början 80 talet)i äldreomsorgen dyker upp: En del rapporter från nattsköterskan via undersköterskan samt dagens planering lades... gavs i rökrummet!. Majoriteten rökte ju! Så kom en ny medarbetare som inte tålde rök ... VA?
  Själv rökare en gång i tiden ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, herregud, vilka minnen man har från rökningen i vården! Mig har man kallat allt möjligt fult när jag hävdat patienternas rätt att slippa rök från personalrum och i personalens kläder! T o m på IVA stank det rök från personalrummet in på salarna. En frissa kunde jag inte gå till för hon stank som ett askfat, örk!

   Radera