fredag 18 december 2015

Julkort

Det är högsäsong för julhälsningar och ett antal har redan landat i vår brevlåda. De flesta i kuvert och en del med söta hemmafixade bilder på barnen. Dem har jag inga problem med. Men tryckta kort undertecknade med en i bästa fall läslig signatur kan vålla besvär. Om jag känner 4 Margaretha, 5 Karin, 3 Björn och minst 4 Anders och är osäker på handstilen - vem kommer hälsningen från? Förr kunde man eventuellt tyda poststämpelns ort, så icke idag. Det vore även rätt käckt att få en avsändaradress, folk flyttar ju ibland. Och eftersändning är också ett minne blott. Eftersom jag sedan många år sätter avsändarlapp på mina julbrev får jag varje år ett eller flera i retur med stämpeln 'Adressaten okänd'. Antingen är hen avflyttad eller död, det vore bra att veta vilket.

Så, för höge farao, var snäll och skriv tydlig avsändare även på dina julkort! Är det för jobbigt så kan man beställa små klisterlappar med namn och adress att klistra dit.

Jodå, jag skickar en del hälsningar som e post men bara till sådana som jag tror inte blir ledsna av att inte få papperspost. Jag har hört en del syrliga kommentarer som antyder det. Och alla som jag vill skicka till har jag inte e postadresser till.

Jag börjar författa mitt julbrev tidigt och lägger till efter hand. Det blir jättelångt! Sen stryker jag två tredjedelar eller mer och vips är det klart. En version på engelska tillverkas också. Tilläckligt antal kopieras och de digitala görs till pdf. I god tid. Men tror nån att jag får breven på lådan före postens 'sista dag  för utdelning före julafton'? Icke. Prokrastineringstrollet triumferar alltid. 
Icke desto mindre önskar jag alla människor en God Jul!


6 kommentarer:

 1. Hoppeligen så kom ett litet julkort fram med text på flamländska? :) Vet inte ens om jag skrev avsändare på kuvertets baksida.
  Jag borde bli som du, ha ordning och reda och börja skriva julkort i god tid innan. Tror att jag ska ge ett nyårslöfte för en gångs skull till nästa år, nu när jag tänker försöka bli lite mera pensionär än vad jag är fastän jag är.
  God Jul Olgakatt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojmensan, och vem det kom ifrån var hur tydligt som helst. Åländska frimärken var det på också. Tack, tack!

   Radera
 2. För en gångs skull har jag fått iväg julkorten i tid. Vi får inte så många julkort så för oss är det inga problem att gissa vem som har skickat. Det är från och till samma personer år från år. Trevlig idé att skicka julbrev.
  Ingrid som önskar dig en skön helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina julbrev inom Sverige kom iväg idag, två dagar efter postens deadline. De mera långväga var jag bättre på att få på lådan i tid.

   Radera
 3. Jag känner igen, och håller med om allt du skriver!
  Det vill säga nästan allt - för jag slog igen julkortsfabriken för några år sedan. Och saknar det, kanske återuppta'r jag tillverkningen. Det borde vara överkomligt för listan har krympt ordentligt - ändå finns det några tappra själar som skickar riktiga kort.
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemtillverkade kort är särskilt roligt att få. Vi får också en del uppskattande kommentarer om vår lilla 'verksamhetsberättelse' från året.

   Radera