lördag 12 december 2015

Lördagstema:En salig blandning

Jag har grunnat en del i veckan på Annas tema för lördagen, En salig blandning. Uttrycket används kanske mest i litet nedsättande, ibland skämtsam, betydelse. Inte förrän i går kväll hittade jag mitt ämne. Då var jag nämligen på Kristianstads teater och avnjöt Operafabrikens julkonsert, Stjärnor i vinternatt.


Programmet var verkligen en salig blandning men i väldigt positiv bemärkelse! Julvisor, profana och sakrala, på svenska, danska, engelska, tyska och finska. Nytonsatta dikter av Fröding och ett flertal operanummer från Verdi över Dvorak till Wagner samt Chopinnocturne på piano fullbordade konserten.

Solisterna, Gitta-Maria Sjöberg, Leena Malkki, Bengt Krantz och Erland Hagegård, går inte av för hackor heller och publiken var förtjust. Jesper Olsson spelade piano.
Min specielle favorit från många roller på Malmö Opera, Bengt Krantz, gör mig aldrig besviken. Senast såg jag honom i Eugen Onegin i Malmö för ett par veckor sedan. Eftersom han efter den föreställningen åkte iväg med samma Pågatåg som jag fick jag tillfälle att tacka honom personligen, dessutom, vilket han tycktes bli glad över. Han har en bred repertoar, en salig blandning i vid mening.
 Här är ett klipp med honom från Gounods opera Romeo och Julia på Malmö Operas turné.Av alla roller jag sett och fr a hört honom i är det hovmannen Ping i Turandot som gjort det största intrycket. Jag kan få gåshud av bara minnet! Det finns ett underbart klipp på youtube från en föreställning inne i Förbjudna staden i Peking av herrarna Ping, Pang och Pong som drömmer om sina hemtrakter. Det är förstås inte Bengt K som sjunger Ping men det är mycket njutbart. Och om jag inte ser fel är det Zubin Mehta som dirigerar.Nästa vecka skriver vi om hur det alltid varit, för det har Anna bestämt!
Tills dess ska vi fira Lucia, var och en efter behag och med mycket musik!

12 kommentarer:

 1. Ja vilken härlig salig blandning! För mig var ämnet lätt idag, när jag kom ihåg hur jag tänkte när vi var på Wanås: Vilken salig blandning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där var min tanke mera åt hållet att man kan bli salig på alla möjliga fasoner!

   Radera
 2. När man tänker efter, så är både vardag och fest en enda salig blandning för det mesta. Tack för njutbara toner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är livet inte redan en salig blandning så kan man lätt röra till det alldeles själv.

   Radera
 3. Ja, musikprogram kan verkligen uppvisa en salig blandning av allsköns musik. Jag tänker bara på vårt eget julsångsprogram som innehöll allt från Jul, jul till Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad. Men modernare julsånger än så sjöng vi inte.
  Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gitta-Maria Sjöbergs make, Matti Borg, hade komponerat två nya vintersånger som hustrun framförde. Mycket njutbara!
   Julkonserter är ofta en salig blandning från hela världen.

   Radera
 4. Jodu firat lucia har jag så jag knappt hunnit med lördagstema själv. I operans värld kan man verkligen träffa på en salig blandning både beträffande rollkaraktärer och musik. Röstresurser har de - de där ljuvliga sångarna! Tack för fina exempel :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag satt bredvid ett par damer som uppenbarligen aldrig varit på opera. De nästan svimmade av häpnad över dessa röster utan elektronik!

   Radera
 5. Du har vald en salig blandning i operan, som ju ger dig "salighet" också. Vad gäller Hagegårdarna - du nämner Erland. Kusin Håkan har jag träffat vid ett tillfälle personligen i sällskap med ännu en kusin. Håkan lyssnade jag till bl.a en gång på Rackstadmuséet I Arvika. Släkten Hagegård kommer från Brunskog utanför Arvika. Brönnske där Gammelväla går av stapeln varje sommar. Länge sedan jag var där nu. Obligatorisk utflyktsmål då jag jobbade i äldreomsorgen. Måltiden nävergröt o fläsk stod högt i kurs hos de gamla.

  SvaraRadera
 6. Jo, av operatoner (obs inte operationer!) blir jag ofta salig.
  Kusin Erland har jag hört och sett förut på konsert för länge sedan. Då hade han kvar sitt höga C, den tiden var nu förbi, påpekade han. Så hans uppgift den här gången var mest visorna. Men de lät jättebra.

  SvaraRadera
 7. Snubblade på denna blogg av en slump! Vad roligt att se att man uppskattade konserten! Jag jobbar som produktionsledare för Operafabriken och vill bara säga att man får gärna hänga kvar efter våra konserter och föreställningar, om man vill heja på våra artister och växla några ord. Välkomna! Hoppas vi får se er igen i sommar då vi kommer att sätta upp Verdis "Otello" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria! Roligt att du hittade hit! Visst kommer jag att se Otello, liksom jag såg La Gioconda i somras!

   Radera