lördag 19 december 2015

Lördagstema: Så har det alltid varit

Annas rubrik för dagen är Så har det alltid varit.

Att säga så är ungefär lika lätt som att säga att det var bättre förr. Det är lätt att det halkar ur munnen men är sällan sant. 
Visst, gammalt folk har ofta eller kanske "alltid" klankat på "nutidens barn och ungdomar", annat var det förr, då fick man veta hut, osv. Men bättre var det sannerligen inte "förr", när nu "förr" var. Årets julkalender i SVT illustrerar väl det på ett utmärkt sätt. 
OK, TV:s julkalender har man alltid klagat på - så har det alltid varit! (Sic!)
Sedan har de blivit klassiker och höjda till skyarna.

Jularna har inte alltid varit vita i mina sydliga delar av landet men vissa har varit. Den här blir det inte om SMHI har rätt. Klimatet har ändrat sig de senaste årtiondena, så har det inte alltid varit alls.
Förr gick tågen alltid i tid - men vi har mångdubbelt fler tåg på illa skött järnvägsräls. Så har det inte alltid varit. 
Så länge jag kan minnas har det varit passfrihet i Norden för nordiska medborgare och enligt Wkipedia är det så sedan 1952, dvs i 63 år. Nu inför man pass- eller ID -kontroll i kollektivtrafiken över Öresund. Men tydligen inte för biltrafiken över bron; var finns konsekvensen? Eller har jag missförstått?
SÅ HÄR VANSINNIGT HAR DET ALDRIG VARIT!

Däremot har det ofta (alltid?) varit tjafs om olika avtal och lagar som stiftas i EU. Men en lag som verkligen fattas är en som kräver att alla länder hjälps åt solidariskt. Det fattas också lagar som hindrar medlemsländer att efter att de fått medlemsskap ostraffat tumma på mänskliga rättigheter, pressfrihet och diskriminera folkgrupper och minoriteter. Extra skamligt är det av länder som Polen, Ungern och de baltiska staterna att neka ta emot flyktingar när de själva fått så mycket sådan hjälp genom decennier. För att inte tala om Danmarks sentida inställning till utlänningar över huvud taget. 
Rumänien borde t ex aldrig fått medlemsskap förrän de åtgärdat situationen för sina romer.
Frågan är hur länge hela EU-projektet håller ihop.

Sverige har varit generöst mot flyktingar och invandrare och borde kunna fortsätta att vara det - särskilt om alla kommuner hjälptes åt. Men de allra rikaste komunnerna är de snålaste. Nu har vi äntligen fått en lag som ska kunna tvinga alla kommuner att ställa upp. Hoppas att den får effekt! 
Kanske har det faktiskt alltid varit så att den som har minst är mest benägen att ändå dela med sig?

Blev det här inlägget rörigt? Jajamensan!

Nu ska vi fira jul och dela med oss! Nästa lördag ser vi tillbaka på det senaste halvåret! 
Julefrid till er alla överallt!Jenny Nyströms illustrationer gav den svenska tomten hans ansikte - tomten  har definitivt inte alltid sett ut som den fete Disneyfiguren!

16 kommentarer:

 1. Läst ditt fina inlägg och begrundat. Hur en regering och riksdag kan göra en helomvändning i migrationsfrågan efter två månader och ta i med storsläggan är för mig oförklarligt.
  Det är inte så konstigt att de rikaste är de snålaste - så har det alltid varit...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man önskar att det var en mardröm och att man strax ska vakna.

   Radera
 2. Ja, det var väl helt enkelt illa planerat, förstår man efter läsning av DN i dag. Och även beslutsångest.
  God Jul och Gott Nytt År.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Ja verkligen, det borde vara grundläggande i ett medlemsskap, det är väl det som är vitsen med att vara en grupp, att slå sig samman!?! Tyckte inte ditt inlägg var rörigt, det var klokt och redigt. Och den där julkalendern måste jag ta och titta på tror jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett annat program på TV jag gillar är "Köttberget checkar ut". Amelia Adamo talade om hur vi numera är oss själv närmast och solidariteten "ute". Tänkvärt.

   Radera
 4. Håller med dig: det är svårt att se logiken i många beslut som verkar tas lite överilat i dag, utan att man funderat ordentligt över konsekvenserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En god vän har redan tackat nej till ett jobb i Köpenhamn han hade handplockats till. Pendlingen från Malmö avskräckte.....

   Radera
 5. Håller med dig: det är svårt att se logiken i många beslut som verkar tas lite överilat i dag, utan att man funderat ordentligt över konsekvenserna.

  SvaraRadera
 6. Kloka ord. Det där med att medlemskap i EU kan uppnås genom att utfärda löften och beskriva ambitioner är ju skandalöst. Eller att det går att så att säga ändra personlighet när man väl kommit med, utan att bli utslängd.

  Nej, så här har det verkligen aldrig varit förr. Men det var det ju inte förr heller...

  Trevlig traditionsfylld – alternativt nyskapande _ jul önskar jag dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var skeptisk till EU från början. Jag sa att Sverige kommer att vara noga med att följa regler medan t ex greker och italienare kanske inte är så noga. Tyvärr blev det just så. Men är man med så får man göra det bästa av situationen.
   Önskar alla en fridfull jul!

   Radera
 7. Så här som det är nu har det absolut inte alltid varit men en viss förståelse för kaoset kan jag ha. Alla blev mera eller mindre överrumplade och det gick åt pipsvängen med logistiken. Ni i Sverige fick så enormt många asylsökanden att ta emot. Hoppeligen så blir det ordning och reda på migrationen så att alla får den hjälp de är i behov av.
  Och alla måste hjälpas åt, kommuner, länder och alla människor.

  Ha goda dopparedagar fram till jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Att alla hjälps åt är en nåd att bedja om!

   Radera
 8. Intressant inlägg... visst har det blivit konstigt - id-kontroll bara för en del resenärer verkar ganska knäppt. Hoppas den nya lagen verkligen får alla kommuner att ställa upp i mottagandet av flyktingarna.

  Önskar dig en God Jul!

  SvaraRadera
 9. Friskt inlägg - så har det alltid varit!
  God jul önskar jag dig också!

  SvaraRadera
 10. Så sant som det är sagt!
  God Fortsättning!

  SvaraRadera