torsdag 29 oktober 2009

Agent 009. Antingen likt -eller bra
Det kom ett brev från  Transportstyrelsen med meddelandet att mitt körkort måste förnyas. Nu har det legat ett tag och jag tyckte häromdagen att det nog var dags att skrida till handling. Nytaget foto, rakt framifrån med 14-17 mm från pupill till hakspets, ska passa i rutan på blanketten. Om det tages med digitalkamera (vad annars?) ska inga pixlar vara urskiljbara. OK. Ställde mig mot den anbefallda ljusa bakgrunden (vit garderobsdörr) och smålog fånigt mot kameran som jag höll i utsträckt hand. Tyvärr, olagliga skuggor mot bakgrunden uppstod hur jag bar mig åt. Nästa försök i dagsljus på jobbet mot den ljusa väggen gick bättre i det avseendet.
Kom hem trött efter lång dag på vaccinationscentralen och tänkte att nu fixar vi det här kvickt och får iväg brevet och avgiften. Gubben erbjöd sig att redigera och skriva ut på fotopapper efter att ha undrat vem som bjudit mig på sur karamell inför fotograferingen. Han tyckte bilden var lik, alltså inte bra. Först fick han ut helgröna bilder - det tyckte inte jag var ett dugg likt, faktiskt. Sen blev det bättre kulörer men han hade glömt redigera bort datumen i nederkanten, bara 2:an var borta, så jag stod som agent 009. Till slut var han sur och gick och la sig och jag skulle göra om det själv. Mina bilder blev bättre rent fototekniskt (jag blev inte vackrare, tyvärr) men det svarta bläcket i skrivaren kladdade ner allihop.
För att göra en låång och frustrerande historia litet kortare så slutade det med gubbens variant och svart tusch på 009. Klart vid midnatt. Slängde brevet på lådan i morse - får se om det blir nåt nytt körkort av det hela!

Det verkar bli sista dagen på vaccinationscentralen i morgon. Nästa vecka skall skolbarnen först vaccineras och sedan fortsätter vårdcentralerna med åldersgrupper, de yngsta först. På sjukhuset har vi vaccinerat de gravida och de flesta högriskpatienterna nu och de som av olika skäl inte blir klara den här veckan kan man ta hand om på ordinarie mottagningar. Åtminstone verkar det så nu - allting kan ju behöva planeras om längre fram. Allt beställt vaccin är ju inte levererat, det är ont om det igen. Och ganska skandalöst att man lurat till sig doser till friska idrottsmän när högriskgrupperna inte är färdigvaccinerade ännu!
Det har varit väldigt roligt att jobba med det här och jag hjälper gärna till igen om det behövs. I kväll ska jag i alla fall lägga mig litet tidigare så att det inte blir för svårt att stiga upp kl 05.30.

 Njesens sambo, Evertonfantasten Loff, ska opereras i knät på mitt sjukhus i morgon. Får väl kolla  på eftermiddagen att kollegorna tagit väl hand om honom. Jag säger ingenting i förväg; lika bra att inte veta att patienten är anhörig till någon i personalen. F d personal i det här fallet, visserligen. Alla ska ha förstklassigt omhändertagande i vilket fall som helst så det stör bara processen att ge ovidkommande information. Och jag vet att "vi är bäst". Så det så.

2 kommentarer:

 1. Oj det var ett sjå med fotot! Hoppas det får godkänt.
  Jag har en fråga tilll dig.
  Ella fick ju vaccin idag och det k
  nns bra. Både mot vanliga flunsan och H1N1. Hur är det i Sverige? Har hört att man i Europa inte vaccinerar barn udner 3 år? Stämmer detta och isåfall undrar jag lite över varför? Barn är väl en av "rikgrupperna" även om det inte handlar om de "riktiga riskgrupperna" som astmatiker etc...
  Kramar från oss här borta. M har piggnat till nu!

  SvaraRadera
 2. Skönt att M tillfrisknar!
  I Sverige vaccineras barn mellan 6 månader och 3 år om de har någon riskfaktor varav jag kan tänka mig att prematuritet kan vara en. Från 3 år rek alla att vaccineras. Den enda förklaring jag kan hitta är att vaccinet inte anses tillräckligt testat på de små barnen. I Sv finns bara ett vaccin, Pandemrix, i USA finns flera olika sorter. Varje vaccin måste ju testas och dokumenteras för sig.I USA finns, förutom det avdödade varianterna också ett levande försvagat att spraya i näsan men det rekommenderas inte för de allra minsta barnen.Det finns inte här.
  En annan skillnad är att här rekommenderas att man väntar två veckor mellan AH1N1-vaccination och andra vaccineringar, t ex säsongsinfluensa. CDC ser ingen orsak att inte göra det samtidigt. Jag gissar att det är olika bedömningar av det underlag som finns.Det brukar ju gå bra att vaccinera mot flera sjukdomar samtidigt annars. Skulle man få en biverkan är det förstås omöjligt att veta av vilket! Här erbjuds inte säsongsinfluensavaccinering ännu - det anses viktigare att få undan AH1N1 profylaxen först.
  http://www.cdc.gov/h1n1flu/
  http://www.socialstyrelsen.se/dennyainfluensana(h1n1)
  www.lakemedelsverket.se
  På dessa länkar kan man få väldigt god information för allmänheten och det finns listor med FAQ som är bra.
  I USA finns rapporter om många dödsfall bland barn, det har vi inte här ännu, i alla fall. Norge har många dödsfall bland vuxna och har sent omsider beslutat om massvaccinering. Vår influensatopp kommer nog inte förrän efter jul.
  Jag tycker det är bra att Ella är vaccinerad och att ni ska vaccinera er när ni får möjlighet - även om det skulle vara så att ni haft flunsan i huset redan!
  Berätta om Ella reagerat på sina vaccineringar!
  Kram!

  SvaraRadera