fredag 16 oktober 2009

Tillbaka i verkligheten - eller?

Nu har jag återgått i arbete efter två år som panchis. Är Reinfeldt nöjd då med att jag kommit ur mitt "utanförskap"?
Nå, det är ju en parentes som jag ser som litet kul. Jag fick ett brev från sjukhuset för en dryg månad sedan med en förfrågan om jag ville ställa upp och jobba i mitt gamla jobb om det blev pandemi och kris. Då trodde jag att det främst gällde att komma om mina kollegor i specialiteten la sig sjuka allihop. Men sen ringde man och ville ha mig som vaccinationsdoktor på sjukhusets vaccinationscentral och jag sa OK.Nu sitter jag här på andra dagen och tar ställning till om folk ska vaccineras eller inte, svarar på frågor och lugnar dom som blir lite bleka efter sprutan. Hittills inga värre biverkningar, i alla fall.
Det roligaste är kanske att ryktet spritt sig om min närvaro så att gamla kompisar och medarbetare kommer förbi för att säga hej. Det värmer mitt hjärta ytterligare som ju alltid klappat för vårt lilla trivsamma sjukhus.

Senaste frågan gällde det som rapporterades på radion i morse. Det har blivit vanligt att man ger barnen Alvedon i samband med vaccinering på BVC som förbyggande mot eventuell feber. Det har man nu i en studie konstaterat kan orsaka ett sämre antikropps-svar på vaccineringen. Nyss hade jag en orolig mamma som fått sin 5-åring vaccinerad mot svininfluensan i går och gjort som hon blev rådd - gett pågen Alvedon i förebyggande syfte. Kanske inte vaccineringen gav honom något skydd nu?? Jag blir alltid lika matt över medias förmåga att omedelbart blåsa upp medicinska nyheter till absoluta sanningar. Så jag försäkrade henne att vaccinationen inte alls var ogjord. Sen är det en annan sak att man på BVC kanske framöver inte ska ge rådet om förbyggande Alvedon utan bara om ungen verkligen får feber och besvär.
Problemet här och nu är att vaccindoserna börjar tryta. Det är tydligen oklart med de kommande leveranserna och nästa vecka är skolbarnen prioriterade. Hoppas att påfyllning kommer snabbt så att inte influensan får fäste innan de flesta fått sin spruta. Norrut börjar skolorna bli hårt drabbade nu enligt rapporteringen.

2 kommentarer:

 1. Oj hoppas det går bra med vaccinationerna och att vaccinet räcker till alla som behöver!
  Här är otroligt trist väder nu. KALLT och REGNIGT!
  Brrr!!!!
  Ha en fin helg!
  Kramar från oss!

  SvaraRadera
 2. Saltis:
  Många kramar tebaks!
  Vårt vaccin tog slut vid middagstid och påfyllning lär inte komma förrän i slutet av nästa vecka. Skåne har varit supersnabbt att vaccinera upp de
  75 000 doser vi fick i måndags. Men här bor 1,2 miljoner människor så vi har litet kvar....
  Här varnades för snö i dag men blev inte ens regn. Tydligen litet svårare att spå väder här än i NY där det brukar stämma åtminstone till dagen efter.Kan det bero på Golfströmmen? Eller de brittiska lågtrycken??

  SvaraRadera