fredag 6 november 2009

Fredagstema: Drömmiddag

Simone har verkligen utmanat oss med veckans fredagstema!

Till min middag lagar jag en rysk rödbetssoppa som förrätt, skånsk kalops som varmrätt och en squash-ostkaka till efterätt. Allt detta kan jag nämligen förbereda i god tid så att jag slipper stå i köket samma dag som middagen mer än för att koka potatis, fixa en färsk sallad och värma resten. Jag vill ju umgås med gästerna själv också!
Till soppan serveras smetana, dvs gräddfil, och en bit Vikabröd. Kalopsen kompletteras med inlagda rödbetor och lingon. Squash-ostkakan, serverad med hjortronsylt och en klick turkisk yoghurt, väljer jag eftersom man blir rejält mätt av de två andra rätterna och då krävs en lätt dessert. Jag brukar fixa några stycken på hösten när det finns gott om squash och ha i frysen.

Dryck till maten blir Da Vinci, Kiviks goda bordsvatten eller vårt förträffliga egenbubblade kranvatten för den som föredrar det. Vin serveras inte hos oss. Maten får tala alldeles för sig själv.

Efter maten erbjuds förstås kaffe till alla som vill ha, med eller utan koffein. Jag vill själv ha koffeinfritt kaffe på kvällen för att kunna sova och har upptäckt att många som automatiskt tackar nej till kaffe på kvällen gör det just för att de inte annars kan sova. Men det finns utmärkt gott bryggkaffe utan koffein! Tyvärr vet inte de flesta restauranger i Sverige detta viket jag tycker är uselt. I andra länder är det inget problem att få "de-caff" på krogen.

Dukningen är inte så märkvärdig. Jag får chans att använda en av mina fina ärvda damastdukar med tillhörande servetter och mina vita Nobeltallrikar med guldkant och fr a de vackra efterrättsskålarna. Orreforsglas på fot och vårt vanliga Focus-bestick.
Katterna får stängas inne så att jag kan tända ljus i glasljusstakar likaså från Orrefors. Gissningvis har någon gäst med sig blommor; de får komma med på bordet om de inte är för vidlyftiga eller höga så att vi inte ser varandra. I beredskap har jag ett litet arrangemang med torra fröställningar och kvistar från trädgården. Jag vill att maten ska dominera på bordet, inte saker som mest står i vägen.

Det här var det enklaste att planera. Nu blir det svårare, vilka tre gäster ska jag bjuda?

Efter mycket funderande väljer jag två kvinnor och en man.
Den första kvinnan är Astrid Lindgren. Hennes inflytande över mitt och otaliga andras liv kan inte överskattas. Som middagsgäst är hon rolig och pillemarisk och ger oss säkert många fniss.
Den andra är Birgit Nilsson, en redig skånsk grebba, som garanterat gillar min kalops. Hon är världsvan men inte stöddig och har världens härligaste skratt. Hon ska inte sjunga i kväll men berätta några historier om sina föreställningar och skvallra litet om kollegor.
Mannen i sällskapet är Dag Hammarskjöld. Han bjuds som ensam karl för att han klarar av det och är en oöverträffad diplomat. Han har mycket att berätta och kommer att ge oss ett och annat tänka på.

Alla mina tre gäster är ju borta sedan lång eller litet kortare tid men alla betyder mycket för mig och väldigt många andra. De kommer att fortsätta att påverka världen, var och en på sitt sätt. Astrid genom sin litteratur där jag älskar allra mest berättelsen om hennes föräldrar, Sammelaugust och Hanna i Hult. Birgit har satt sitt avtryck i operahistorien i hela världen och delar nu ut sitt pris, först till en annan favorit, Placido Domingo. Dag Hammarskjölds meditationsrum i FN-huset kan jag se framför mig när jag vill.

Denna middag kan jag verkligen drömma om!
http://www.goteborgslokaler.se/prod/goteborgslokaler/dalis2.nsf/vyBildArkiv/AstridLindgren.jpg/$file/AstridLindgren.jpg

http://hd.se/multimedia/archive/00185/jp_birgit_nilsson_5_185578d.jpg

http://www.daghammarskjold.se/images/dag-hammarskjold-smile.jpg

8 kommentarer:

 1. Härlig mat, spännande gäster.Jag gjorde precis som du, färdigt mycket innan man vill u vara med:-)

  SvaraRadera
 2. Ja, det där låter riktigt BRA!! OCH gott!
  Kalopsen skulle jag kunna äta nu. Underbart smarrigt.
  Efterätten låter spännande, och det gör gästerna också!! Minsann!!
  Ha en fin helg!!

  SvaraRadera
 3. Vilka spännande gäster du har på din middag. Skulle gärna vilja lyssna till era diskussioner. Och maten är verkligen inte fy skam. Squash-ostkaka gjorde jag mycket för många år sedan när jag odlade mycket grönsaker....Ha en go helg...

  SvaraRadera
 4. Wow, vilka intressanta gäster! Middagen är rysk inspirerad, ser jag. När jag fyllde 40 bokade vi ett rum på n rysk restaurang i Helsingfors och maten där var utsökt! För att inte snacka om dukningen!

  Önskar dig en riktigt trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Simone, Annika, Ebba och Taina:

  Ja, det borde kunna bli spännande diskussioner!Och inte vill man stå i köket då.

  Jag gillar mycket av den ryska maten, fr a rödbetssoppan som jag ofta lagar, men också piroger, pelmenje, chebureki, soljanka och mycket mer. Gissar att du, Taina, känner viss släktskap med en del av det ryska köket, eller? Har lagt ut receptet på ostkakan med squash om nån är sugen.
  Ha en skön helg med god mat, allihop! Kul att ni tittar in!

  SvaraRadera
 6. Maten lät mycket god. Skulle gärna sitta med och äta vid det bordet! mycket tack vare maten men också för sällskapets skull. Intressant afton får du i alla fall i det sällskap du valt!

  SvaraRadera
 7. Åh vad god mat! Smart att laga sådant man kan förbereda i förväg. Om man inte har en egen kock men hur många har det?!

  Då har man lärt sig ett nytt ord, "smetana"!

  Det blir dock mer och mer vanligt med koffeinfritt kaffe på krogen. På helgen kan jag dricka med koffein för då är jag ändå upp längre och är inte lika mycket "jag måste få min sömn" men mitt i veckan dricker jag koffeinfritt.

  Vad är damastdukar förresten?

  Verkligen bra val av gäster! Du har så rätt i att de har påverkat världen alla tre fast på olika sätt!

  SvaraRadera
 8. Anna, Fair and True:
  Jodå, några krogar har koffeinfritt om man särskilt frågar, men väldigt få här i södra Sverige. Kanske bättre i Sthlm?
  Damastduk är de vackra vita linnedukarna med invävt mönster, en gammal avancerad vävteknik. Tar lång tid att väva med tunn tråd. Numera finns ju maskinvävda till något så när överkomligt pris men jag är lycklig nog att ha några handvävda.

  SvaraRadera