fredag 13 november 2009

Fredagstema: Underifrån

När jag såg temat för denna fredag som Simone står för kom jag genast att tänka på en bilmekaniker som i många år servade våra bilar. Han var så trött på dåliga konstruktioner där det var svårt att komma åt vid reparationer och service. "OM di däringa enshenjörerna hadde fåed som di villa hade dören sudded i bonnen!" (Om de där ingenjörerna hade fått som de ville hade dörren suttit i botten)
Jag tror honom! Teknikkonstruktörer kan sällan sätta sig in i hur brukaren tänker. Dom tänker mer på hur det ska funka under tillverkningen och transport till affären än under apparatens användning och dess livstid.
För att byta glödlampor i instrumentpanelen i min förra bil så att man kan se i mörker var reglagen är blev jag hänvisad till märkesverkstaden. Där meddelade man att sådana lampor byttes bara vid större reparationer där man ändå måste montera bort hela panelen. Annars blev det alldeles för dyrt. Lamporna kunde bara bytas UNDERIFRÅN! Så jag trevade i flera år tills luftkonditioneringen måste repareras. DÅ kunde dom byta lampor. Men glömde en..... Den blev aldrig bytt.

Häromveckan började en liten indikerings lampa lysa på min skrivare. En titt i bruksanvisningen meddelade att en viss servicemodul eller "spottkopp" måste bytas. Nu hade jag varit så smart att jag redan när skrivaren var ny kommit på att bruksanvisningen gällde två olika modeller som man måste hålla reda på. Jag hade då undersökt undersidan (jag visste det!)  och konstaterat att det stod "ci" med mikroskopiska bokstäver så att jag kunde läsa rätt sidor i manualen. Så jag tänkte att det räckte för att hitta rätt "spottkopp". Icke. Man måste ha nåt serienummer också. Suck. Ut med kablarna, bort med papperet, möblera om hela skrivbordet, ner med grejor på golvet för att kunna lyfta skrivaren och hitta det önskade numret. Fick hojta på gubben som skrev ner det 12-siffriga numret eftersom jag inte kunde släppa taget med ens ena handen. Efter allt detta jobb samt att återställa det hela vidtog försök att skaffa spottkoppen. Det tog en vecka att få besked att den hade utgått - min 5 år gamla skrivare var ju stenålders. Men jag kunde få hjälp att köpa en ny!
Då repeterade vi lossgörningen, mannen opererade skrivaren underifrån och tömde den gamla spottkoppen - simsalabim!

Vi har en god vän, engelsman, som är konstnär. Han har gjort en del jobb åt oss som ska monteras genom att skruvas fast. Jag bekymrade mig för hur man kunde dölja skruvskallarna. Han tittade strängt på mig och sa "a screw is a screw, I never hide them!" Det lärde mig en del.
Så jag menar att man måste sluta sätta saker så att dom bara kan nås underifrån! Jag avskyr när man inte kan hitta till-från-knappen på apparater, t ex datorer eller kopiatorer. Den är oftast gömd under kanten eller på baksidan. Varför? Varför kan man inte sätta nummer och typbeteckningar på framsidan eller ovansidan, det måste ju gå att göra det snyggt! Inte skulle det förstöra utseendet på min dammsugare om nummer och typ stod uppepå, den kan ju inte ens stå för sig själv när man ska kolla etiketterna i botten som jag måste göra när ett tillbehör hade gått sönder. Och det fanns så många konstiga nummer att jag fotograferade undersidan på dammsugaren för att säkert ha rätt med till affären.

Allra värst är det när det inte ens räcker att komma åt underifrån utan man måste skruva loss lock på undersidan för att komma åt informationen som var fallet med nån radio vi hade.

Fram för släta undersidor och informationen på framsidan! 

5 kommentarer:

 1. UNDERBART!!!Hahahaha, precis så är det ju! Tänk alla dessa tekniknördar.

  Hoppas du får en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Hahaha, jag tror det är män, ingengör, allihop!
  Kul tolkning.

  SvaraRadera
 3. Jamen det är ju SÅ!!! HAHA, kul tolkning!!!
  Jag skulle okså vilja vara tekniknörd...
  Ha en toppenhelg!!

  SvaraRadera
 4. Taina, Simone och Annika:
  Ja, tyvärr är det ju mest män som konstruerar våra apparater - ännu. Min egen gubbe är en sån. Han har fixat ett antal hemmabyggen, ibland till mig. Då får jag upprepa med en dåres envishet att JAG VILL BARA HA EN AV-OCH-PÅ-KNAPP! Inte 15 finesser som jag ALDRIG använder! Och inte ids komma ihåg hur man använder om jag nu skulle vilja. Men, OK, han sätter ingenting i botten, det tycker t o m han är pest.
  Hoppas ni alla har en härlig söndag!

  SvaraRadera
 5. Bra tolkning!

  Jag tror skrivare och andra prylar kommer ha på-knappen väl synlig i framtiden (förhoppningsvis snar framtid) eftersom vi måste spara energi och således stänga av maskinerna. Förut tyckte det väl att vi aldrig behövde stänga av den och då kunde ju knappen sitta på baksidan...

  SvaraRadera