fredag 31 augusti 2012

Sommarfredagstema: Ny termin

Sista temat för i sommar står Karin Englund för. Sen blir det Lördagsteman med filosofering för dem som vill och Gallerifredag med mest bilder, helst egna, likaså.
Här i Skåne har vi fortfarande sommartemperaturer men nog närmar sig höst och en ny termin. Skolorna har redan börjat, universitetet gör det i dagarna och det är hög tid att bestämma sig för kurser och aktiviteter.
Styrketräningen som i sommar mest har bestått av trädgårdsarbetet ska komma igång på måndagarna och yogan på torsdagarna. Metropolitanoperans HD-sändningar på bio är inskrivna i kalendern och abonnemanget betalat. Mina föreningar börjar kalla till möten.

Annars är ju livet som pensionär inte alls så inrutat som när man jobbar, går i skolan eller läser på universitetet. Det finns plats för improvisationer och man kan "skolka" från vissa saker utan att skämmas om man föredrar att befinna sig på andra sidan jordklotet en tid. Det kommer jag också att göra i höst, resor går både åt öst och väst.

Jag är glad att slippa många saker jag förr måste göra inför ny termin - klä böcker med skyddspapper, gå på upprop, stiga upp i svinottan i alla väder, läsa läxor eller plugga till tentor.


(Bild från nätet)


Numera måste man inte heller byta till höstgarderob - är det någon som har hört begreppet höstkappa på länge?

Modebild tagen i Stockholm för Sahlins kappor från Eslöv.
Härmed tackar vi Karin Englund för månadens teman och kavlar upp ärmarna för nya tag med Lördagsteman och Gallerifredagar. Chacun a son Goût (dvs var och en gör som den vill).
Annika i Reston står för Gallerifredag i september och Musikanta för Lördagstemat.
Deltagarna och ämnena hittar du hos dem tills jag hunnit lägga ut dem i spalten till höger!


13 kommentarer:

 1. Ser man på, det blir lördagsteman. Har inte hunnit in i bloggvärlden förrän nu och ser att det är nyheter på gång, nästa termin.
  Höstkappa, håller med, det är evigheters evigheter sedan man hörde det uttrycket.
  Du har som vanligt mycket på gång:)
  Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nya terninen borde betyda litet lättnad för Pettas men ni tycks inte förtröttas. Bra för Åland är det i alla fall. Och kottarna och deras vänner.

   Radera
 2. Hver og en har sin gutt, som vi språkbegåvningar säger.
  Sist jag mötte en höstkappa var nog i slutet av 60-talet, när jag var med en släkting och köpte en dylik - och en hösthatt! Ung som jag var kunde jag inte riktigt begripa vad det var för skillnad på en höstkappa och en vårkappa, och jag förstår det nog ännu mindre i dag. Hatt däremot kan vara kul fast jag inte nyttjat någon på hundra år - eller något åt det hållet.
  Margaretha
  som faktiskt tyckte
  det var roligt att
  klä in böcker i både
  papper och tyg - med
  tryck, broderier och
  passande sentenser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog har var man sin gutt, alltid.
   Inte är det 100 år sen jag hade hatt, nån dag eller så, bara.
   Om det inte varit ett påbud skulle nog bokklädandet varit roligare. Jag minns i alla fall att jag valde papper noga.

   Radera
 3. Andra sidan jordklotet låter ju väldigt trevligt, särskilt om det inträffar någon gång mellan början av november och slutet av mars!

  Höstkappa, vårkappa, vårhatt, sommarskor... så många företeelser som knappast finns längre. I alla fall inte i min värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man inte få börja redan i oktober....

   Jag minns ett begrepp "vinterbomullstyg" som vände upp och ner på årstidskläderna. Det måste ha varit tidigt 1960-tal. Sen var ingenting sig likt i garderoben, allt kunde användas alltid, bara i flera lager. Och där är vi än i dag, i stort sett.

   Radera
 4. Nej, det är sant. Inga höstkappor, söndagsklänningar o dyl finnes längre.
  Min mamma och moster har sparat gamla pappersdockor fr 40 och 50 talen som de lekte med.
  OCH på baksidan har de skrivit vad det är ; bästa söndagsklänningen, höstkappa, bästa vårfestklänningen etc.
  Gulligt och gammaldags.
  Ny termin för mig är just det, NY termin. Att göra matlådor till K varje dag, köra till skolan, köra till aktiviteter och kompisar ( i slutet av året tar hon eget körkort, gud hjälpe mig...). Skolan börjar på tisdag och sen är det igång igen, på gott och på ont.
  Ja, klokt av Karin att lägga ert texttema på lördagar!! SÅ KLOKT!! Jag kanske hänger med er på det, iaf ibland.
  Ha en finfin fredag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt att det inte finns så många måsten, eller finns det moderna måsten som vi tar som självklara nu? Förr måste ju strumpsömmarna sitta rakt, vad är det som måste "sitta rakt" nu?

   Radera
  2. Och när söndagskostymen blev sliten blev den vardagskostym och man investerade i ny söndagsstass.
   Nog har "måstena" förändrats. Tack att strumporna inte har sömmar längre! Fast det dök upp sömmar som modenyck för några år sedan, jag höll på att svimma! Tack också att kjollängden är valfri. Sen är nog många måsten väldigt åldersberoende och är man tillräckligt mogen kan man lugnt strunta i dem alla!

   Radera
 5. Men jag har faktiskt en vårkappa! Den hänger mest i garderoben, ska jag erkänna ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skiljer din vårkappa från en höstkappa?

   Radera
 6. Höstkappa behöver jag inte eftersom jag köpte en vårkappa i våras :-)! Men jag har faktiskt stoppat ner en massa sommarkläder i en kartong - T-shirts, toppar, en sommarklänning (som jag använt två gånger) och vita och röda jeans bl.a. Det blir mest byxor och tröja i fortsättningen. Mina skor däremot, använder jag året om för det mesta.

  Jag tyckte också som Margaretha att det var roligt att slå papper om böckerna när jag var liten och att få ett nytt pennskrin. Man hade inte så stora krav på den tiden.
  Ingrid

  SvaraRadera
 7. Låter som du har en spännande höst framför dig. Och du har helt klart sålt in det positiva med att vara pensionär!

  SvaraRadera