måndag 10 september 2012

Trädgårdstur den 10 september

26° i skuggan och strålande sol inspirerade mig att ta en tur med kameran i trädgården när jag fyllt ett par rullebörar med klipp och luk och grävt landet där vitlöken ska ner så småningom. Det senare gick som smort eftersom det varit potatis där i sommar. Det är förstås mest krukor som blommar ännu eftersom jag inte har satsat så mycket på höstblommor i rabatterna. Jag hade dahlior en period men de kom sällan igång förrän några dagar före första nattfrost och så var den fröjden slut. Men än finns det krukfägring - och litet annat.

Lindisfarne heter denna fuchsia, oerhört snäll att blomma.

Mårbackorna håller igång.

Vodoo, en unikpelargon, har blommat sparsamt länge men är nu alldeles proppfull av knoppar!

En av mina engelska "svartingar" samsas fint med Ålandsberta.

Lord Bute är inte fullt så svart men dekorativ med den ljusare kanten.

Odensjös Thalia är den vackraste vita pelargon jag vet. Litet tjurig att hålla liv i men belöningen desto större när det går.

Här samsas tre olika namnsorter, men nog är de lika?

Min "överlevare", en fuchsia jag köpte på "rea" för ca 30 år sedan, ställde in i redskapsskjulet på vintern och slängde i komposten på våren. Då fick jag syn på att den var grön under barken och gav den ny jord och och sen dess belönar den mig rikligt varje sommar.




Några blommor finns ännu på "sommarsnön".

Snart dags att plocka äpplen.

Min totalt misskötta New Dawn kämpar på.

Får jag presentera Karl, min havtornspojke! Han ser inte mycket ut för världen men han har just flyttat hit. Håll tummarna att han inte går samma väg som Romeo gjorde, frid över hans minne.

Den bästa snittblomma man kan tänka sig är denna krysantemum. Den självsår sig överallt och håller igång hela sommaren.

Ett av mina vackra ogräs, finns i vitt och lila.

Alla vissna blad är bortklippta, bara tomater som förhoppningsvis snart mognar.

Sedan 5 år är jag självförsörjande med goda citroner. hela året! Även inomhus på vintern mognar de.

Blyblomman.

Vårt "potatisträd" en Solanumart, är nu 18 år gammalt och får tuktas ordentligt för att få plats i uterummet under vintern.


Agapanthusblomningen är definitivt över för i år.
Jag har fört kamp mot vita flygare på pelargoner, fuchsior och tomater i sommar men just nu leder jag.  Håll tummarna att jag kan hålla stånd! Det har gått åt massor med såpvatten och prydnadsväxterna har fått Provadopinnar i jorden då och då, de växterna ska vi ju inte äta. Har någon tips om effektivare bekämpning tas de tacksamt emot. Det är inte kul att behöva spruta såpvatten i uterummet, allt blir så klibbigt och kletigt efter ett tag.
Nu hoppas jag bara att frosten inte kommer tidigt i år. Enstaka frostnätter är OK, jag har gott om fiberduk att lägga över där det behövs, men ingen hårdfrost, tack!

11 kommentarer:

  1. Kusiner till min mamma bodde på en gård som hette Odensjö i Småland och som hon ofta hälsade på. Men det finns väl många andra Odensjö förstås. Pelargonen är vacker tycker jag också.

    Så mycket vackra blommor du har! Men det är naturligtvis din egen förtjänst att de blommar så fint så mycket arbete som du lägger ner på din trädgård. Kul med "överlevaren" och med egna citroner!

    Ingrid som ska på en kontrolltarmröntgen i morgon och måste fasta från lunch idag till tre i morgon em...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du står ut med fastan. Gissar att du får dricka klara drycker så du lär inte försmäkta. Håller tummarna.

      Man kan tycka att det börjar se tomt ut med fägring men går man runt hittar man ju en hel del;)

      Radera
    2. Förresten så ligger Odensjös Handelsträdgård i Småland så det kan vara på samma ort som din släkting bodde. De är specialiserade på litet ovanligare sorters pelargoner.

      Radera
  2. Jag ser att ÅlandsBerta är i mycket gott sällskap. Undra på att hon trivs hos dig!
    Och du får hälsa Karl att han ska hålla sig vid liv tills han får sällskap av ryskättade havtornsflickor från Geta...då håller han sig säkert vid liv.
    härlig trädgård du har Olgakatt!

    SvaraRadera
  3. Oj så mycket som blommar hos dig fortfarande! Suck, ja en vacker dag ska här blommar ordentligt också. Men jag får nöja mig med det lilla än så länge. I dag tog vi första anstalterna till att få en gästtoalett. De gamla porslinsföremålen är utkastade, och Klas utgöt sig om vad som fanns bakom elementet (damm från 1978). Så nu är det klart att börja skrapa och spackla. Inne först, ute sen. Jag njuter blomster via dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har 30 års försprång så ta det lugnt! Här finns dessutom överskott, som du vet....

      Radera
  4. Det blommar massor även hos dig och kommer att göra det betydligt längre än vad det gör hos mig. Sverige är ett avlångt land och jag bor ju lite kallare till :=)

    Vilken lycka att vara självförsörjande på citroner. Ditt potatisträd är ju superfint.
    Ja man får kämpa på mor vita flygare men om man inte ger sig vinnar man till slut.
    Håller tummarna för dig!

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  5. Tack för tummar mot ohyra!
    När jag går runt i handelsträdgårdar här i sydsverige tittat jag ofta på vilken zon växterna ska klara och slås av hur litet utbudet tycks vara för nordligare trakter. Vilket ju definitivt motbevisas gång på gång av såna som du. Antagligen besvärar man sig inte här med det härdigare sortimentet.
    Visst känns det lyxigt med egna giftfria citroner där man lugnt kan äta skalet. Att de dessutom är goda är ett stort plus. Vanligen är ju krukcitrusfrukter ganska räliga att äta.

    SvaraRadera
  6. VAD vackert och FINT du har det i trädgården!
    OCh, vilken indiansommar ni har nu, 26 grader!!! Inte dåligt.
    TÄNK att du lyckas så väl med dina fuchsior! DET gör INTE jag. Jag försöker varje år, men...
    Kanske är det för hett att ha dem ute? För fuktigt?
    Dina är GUDOMLIGA!!!
    OCH alla pelargoner.
    ÅÅÅ!!
    Tack för titten i din trädgård. Jätteroligt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag klagar inte på vädret denna sommar. OK, juni var för kall, men sen har vi haft rätt lagom blandning. Vissa växter fick en sen start, det har vi igen nu. Fuchsiorna har länge sett ut som skrutt men tagit sig nu på slutet och, ja, jag har flera riktigt dejliga sorter. De vill inte ha för mycket sol och jag vet att min gode vän med synnerligen gröna fingrar inte kan odla dem i Kalifornien. Så du har nog helt enkelt för varmt, du också. Irland har det idealiska fuchsiaklimatet, det ser man där tydligt.

      Radera