lördag 6 oktober 2012

Lördagstema: Ordspråk och talesätt

Karin på Åland dirigerar och vi ska skriva om talesätt och ordstäv. Först kommer för mig ett av mina favoriter Hellre en liden välsignad bid än ett stort förbannat stycke.
Jag säger det nog rätt ofta i förbindelsen med dagens fettsnåla matutbud, kanske främst ost, som jag älskar. Hellre en liten, fet, smakrik och kanske dyr bit än en mager, smaklös billighetsdito.
Just nu gäller ordet även på grund av det inte går ner annat än mycket små bitar i min sargade mage. Den har varit i gräsligt uppror sedan 4 dagar och vågen visade i morse - 3,5 kg. Men idag har jag fått  en pytteportion ptotatismos och en tumnagel kokt torsk att stanna kvar - hittills. Håll tummarna!

Jag ska inte dröja vid ruskigheterna men det var nog en rysligt potent pest eftersom ett helt gäng som var på samma familjegudtjänst förra söndagen också insjuknade, jag tror  8-10 personer totalt vid det här laget känt av det. Och det var inte av mat utan bara av att vara i samma lokal. Jag hämtade mitt på måndagseftermiddagen där en person insjuknade strax efter att jag gått hem. Maken har mått tjyvtjockt men hållit sig på benen, tack och lov. Alltid nå´t, sa fan, när han fick se Åmål.
Men nu verkar det gå åt rätt håll, Det tar sig, sa han som hade eld i håret.
Den snitslade banan i huset av färgglada plasthinkar får stå kvar ett tag för säkerhets skull.

En nyhet på texteve om norovirus (kräksjuke-) i djupfrysta jordgubbar till bl a 500 skolor i Tyskland skickar en varningssignal om vad industriell mat kan ställa till. Ett stort antal personer har sjukhusvårdats.
Jag tänker på maten som skickas runt hela Sverige till skolor och äldreboenden från centralkök på långt avstånd. När man en gång funderade på det vid mitt sjukhus var det några förståndiga politiker som den gången sa nej tack. Metoden kallas Cook and Chill men en av politikerna som besökte oss sa att man var orolig att det kunde bli Cook and Kill istället. Men nu sopar förstås nya kvastar och alla är inte lika kloka...

Det har regnat ordentligt dessa dagar; jag ser det på regnmätaren. Men nu tittar solen fram små stunder emellanåt. Det klarnar, sa käringen, skar av sig ögonlocken.

Beklagar, om jag är för drastisk, men det är så det känns i dag! På nätet hittade jag denna:

Hoppas alla ni andra mår finfint, Som en prins i en bagarbod!

5 kommentarer:

 1. Haha, det var många ord och inga visor det på ordspråksvis:)
  Och hoppeligen så känner du dig själv snart som en prinsessa i bagarboden! Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj, krya på dig, magsjuka är bara så gräsligt. Men du påminner mig om en julfest som tog knäcken på tre spelmanslag, det bröt ut dagen innan tsunamen svepte över Thailand med omnejd. Det gav lite perspektiv på det hela.

   Radera
 2. Hur du kan vara så rolig när du har magsjuka är jag mycket förvånad över. Dagens första, hjärtliga skratt fick jag i alla fall. Och mycket finurligt med de inlagda ordspråken. Det första ordstävet har jag aldrig hört, men håller verkligen med om det. Även funderingarna om osten. Tycker att 17%ig ost smakar pyton eller rättare sagt, inte alls...
  Krya på dig - att må illa är hemskt, ska aldrig glömma veckorna efter min operation!
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Usch, vilken sjuka ni åkte på. Nog är det lite att leka med hälsan detta med storkök och transporter osv. Och helt klart; hellre något litet av kvalitet än mycket av något billigt/fettfattigt.
  Hoppas att du fått det mycket bättre nu!

  SvaraRadera
 4. Till er alla ovan:
  Tack för uppmuntran! Nu är jag äntligen frisk och i full gång igen. Och lycklig att kunna njuta av maten igen. Vi har just druckit te med varsin bit åländskt svartbröd med dansk ost på! Mums!
  Slut på vällingdieten för den här gången.

  SvaraRadera