fredag 13 december 2013

Galleri Fredag: Luciaminnen

Att Luciafirande kan väcka så mycket negativa känslor och resultera i hatkampanjer mot rektorer och dagisledningar lär utgöra framtida minnen av årets 13 december. Alla borde väl t ex begripa att barn med skyddade identiteter inte ska figurera på bilder på nätet och därmed respektera fotoförbudet på hela tåget, vare sig det finns några sådana barn med eller ej. Saltis i NY föregår med gott exempel och suddar ansiktena på alla barn som hon inte säkert vet får synas på nätet men så smarta är inte många.

Sen tycks många tro att Luciafirande är en urgammal svensk tradition inklusive tomtar och pepparkaksgubbar. Icke så! Men trevligt, vackert och högtidligt med fin musik till räcker långt. Sen är det en välsignelse att skönhetstävlandet börjat avta också. Dagistågen med alla som Lucia och inga tärnor är i sann demokratisk anda; nu väntar jag bara på små gossar med ljuskrona i håret också istället för struten som får vissa att tänka på nåt helt annat....
Nog har jag många minnen av Luciafirande genom åren. Många vackra tåg på sjukhusen jag jobbat på, en del spexiga under studieåren, högtidliga under skolåren och ridande Luciatåg med ridklubben. En storvuxen stjärngosse skulle rida min förra häst som fick panik av hans stjärngossestrut och fick övertalas en lång stund innan han kunde sitta upp. Sen gick det galant.

På studentkorridoren gick en annan storvuxen yngling med levande ljus i håret och smälte ned plastkåporna på alla lysrörsarmaturerna i taket. På sjukhuset trodde en holländsk långtradarchaufför att han var död och hade kommit till himlen när stadens lucia skred in kl 7 på morgonen efter hans trafikolycka.

Minnet min bild illustrerar är från Luciadagen 2009 när det stora Pariserhjulet gästade Stortorget i Malmö och en väninna och jag tog en tur i den kalla och kristallklara kvällen och skådade staden från ovan. Bilderna från ovan blev dåliga men minnet finns kvar!


Widgeten finns hos Annika i Reston som också är värdinna i december.
En fin Luciadag tillönskas alla!

9 kommentarer:

 1. Ja, vi har alla våra minnen från Luciadagar.
  Vi tittade på tv-n imorse för att få se någon lucia och höra den ljuva musiken, och visst fick vi göra det, både från Örebro och också från ett dagis någonstans i Sverige. Och de små luciorna på dagiset tog priset. Alla var lucia, och därmed basta!
  Var kommer seden med strutar på huvudet ifrån?
  Jag minns när du skrev om promenaden med väninnan. Du hade en fin pälsmössa på dig:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stjärngossarnas historia kommer ju från de tre vise männen men varför det är just en struthatt har jag inte kunnat klura ut.
   Vilket minne du har, Karin! Pälsmössan fanns dock inte på bloggen utan antagligen i ett mejl till dig!

   Radera
 2. Vad roligt med minnen från så många olika typer av luciatåg :-D
  Själv har jag "bara" varit med om de klassiska. Dock gick jag och mina syskon aldrig på förskola, utan hos dagmamma, så jag var aldrig med själv om förskoleluciatåg.

  Jag tycker också det är synd att man i framtiden kommer att minnas lucia som en högtid för folkstorm i sociala medier. Tycker att alltid är det då något...
  MEN fotoförbudet kan till och med jag skriva under på, trots mitt fotointresse (nu har jag ju inga barn än, men ändå)! Som du skriver så finns det barn med skyddade identiteter, och det finns människor som helt enkelt inte vill figurera på internet inför hela världen.
  I och med att internet och sociala medier är en så stor del av våra liv idag tycker jag det är skrämmande många som inte har den respekten för andra att de pixlar ansiktena på t.ex. övriga barn på skolfoton, förskolebilder o.s.v...

  Nåja; hoppas du får en fin luciadag i alla fall :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, dagen blev utmärkt!
   Respekt är en bristvara, inte bara på nätet, tyvärr.

   Radera
 3. Jag bara njuter av allt, och vill ha det så traditionellt som det bara går att få det. Åtminstone på TV. På andra ställen får de göra som de vill men jag vill se det så gammaldags och så vackert som det bara är möjligt.
  Detta är en dag då jag verkligen saknar Sverige. Men, jag ser bara det vackra. Orkar inte tänka på förbjudna pepparkaksgubbar och sånt trams.
  Njuter och tackar SVT Play för den perfekta, perfekta luciamorgonen. Precis så ska en slipsten dras.
  Rörd till tårar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vackert! Och på avstånd gissar jag att nostalgin kniper extra i hjärtat. SVT Play är en välsignelse även för oss här hemma!

   Radera
 4. Ja, det finns mysiga Luciaminnen och stressiga och jag har varit med om båda – mest mysiga vill jag nog gärna tro och minnas. Men en kommentar (från en ensamstående mamma till tre barn) på en annan blogg fick mig verkligen att känna igen mig. Oj! Det där har man liksom missat i samhällsplaneringen:

  Varje barn har 2 planeringsdagar per termin = 12 stängningsdagar på ett år. Förskolorna stänger/slår ihop 5 veckor under sommaren = 25 dagar. Får precis veta att yngsta barnets förskola slår ihop med annan förskola under julen utan ordinarie personal = 5 dagar. Det får jag till 42 dagar + att fritids stänger kl 16.00 varje månad = 1 timme ledigt från jobbet varje månad för detta, å sen förståss… alla luciatågen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Kul med lastbilschauffören! Martin Luther King lär ha trott något liknande när man lussade för honom 1964 då han fått Nobelpriset.

   Radera
  2. Instämmer i ditt Oj! Logistik i den högre skolan, liksom.

   Radera